open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

іменем України

Справа № 684/530/20

Провадження № 2-о/684/3/2021

12 січня 2021 року

Старосинявський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючої судді Галиш І.Б.,

присяжних: Захаренко О.В., Кривогубець Н.І.,

за участі секретаря с/з Гонти Н.І.,

заявника ОСОБА_1 , її представника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у смт. Стара Синява цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки і піклування Старосинявської селищної ради Старосинявського району Хмельницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа Орган опіки і піклування Старосинявської селищної ради Старосинявського району Хмельницької області.

В обґрунтування вимог вказує, що, вона проживає разом зі своєю рідною сестрою - ОСОБА_3 , яка через хворобу не може адекватно сприймати навколишню дійсність, свій стан та керувати поведінкою, потребує стороннього догляду. ОСОБА_3 має право на спадкування майна матері - Ѕ частки житлового будинку в с. Уласово-Русанівка Старосинявського району, в якому проживає разом з сестрою, яке оформити не може через стан здоров?я. В зв?язку з цим, для захисту майнових прав сестри заявниця звернулась з даною заявою до суду про визнання сестринедієздатною, встановлення над нею опіки та призначення заявниці за поданням органу опіки і піклування її опікуном.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 заяву підтримали, зіславшись на викладені у ній доводи, просили задовольнити.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Старосинявської селищної ради в судове засідання не з`явився, проте направив до суду клопотання в якому зазначив, що заявлені вимоги визнає повністю, з обставинами викладеними в заяві погоджуються та просить розгляд справи проводити без участі представника.

Суд, ознайомившись з матеріалами цивільної справи, заслухавши заявника, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до довідки серії ВМ-76 № 176580 виданої 08.02.1982 року ОСОБА_3 є інвалідом другої групи з дитинства.

Згідно з довідкою Старосинявської ЦРЛ № 757 від 28 вересня 2020 року ОСОБА_3 , 1957 року народження являється інвалідом ІІ групи з діагнозом F 71.01. Потребує постійного стороннього догляду внаслідок психічного розладу.

Судово-психіатрична експертна комісія на підставі вивчення матеріалів цивільної справи, медичної документації та обстеження прийшла до висновку, що ОСОБА_3 страждає стійким хронічним психічним захворюванням у вигляді помірної розумової відсталості, не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними, за своїм психічним станом не може бути присутньою в судовому засіданні та особисто дати пояснення по суті справи. Вказаний висновок зроблено при проведенні судово-психіатричного обстеження ОСОБА_3 , висновок судово-психіатричного експерта № 636 від 17 грудня 2020 року.

ОСОБА_3 по лінії матері є сестрою заявника ОСОБА_1 (до одруження ОСОБА_1 ), що підтверджується свідоцтвами про народження заявника та особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною (свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 від 09.06.1977 року та свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 від 31.10.1973 року).

Відповідно до довідки відділу реєстрації місця проживання фізичних осіб виконавчого комітету Старосинявської селищної ради №1801 від 28 вересня 2020 року за адресою АДРЕСА_1 зареєстровані ОСОБА_1 та ОСОБА_3 .

Так, згідно матеріалів справи, ОСОБА_1 подано письмову заяву про призначення її опікуном ОСОБА_3 , що підтверджується рішенням №02/2020 від 01 жовтня 2020 року виконавчого комітету Старосинявської селищної ради Старосинявського району Хмельницької області.

Згідно подання органу опіки та піклування в особі Старосинявської селищної ради Старосинявського району Хмельницької області орган опіки та піклування вважає за доцільне призначити опікуном ОСОБА_3 - ОСОБА_1 .

У відповідності до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Частиною 1 статті 60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

За приписами ч. 1 ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

У відповідності до ст. 58 ЦК України, опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч. 2-4 ст. 63 ЦК України, опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Як вбачається зі змісту ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Судом встановлено що, ОСОБА_1 є дієздатною особою, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, з ОСОБА_3 перебуває в родинних відносинах, а саме є її сестрою по материній лінії, проживає разом з нею, здійснює за нею догляд та нагляд.

Аналізуючи вищенаведені докази в їх сукупності та враховуючи висновок експертизи, суд дійшов висновку, що ОСОБА_3 страждає стійким психічним розладом та за своїм психічним станом не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, враховуючи встановлені обставини справи, суд вважає їх достатніми для визнання ОСОБА_3 недієздатною, встановлення опіки над нею та призначення їй опікуна ОСОБА_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 39-41, 55, 58, 60, 63 ЦК України, ст.ст. 263-265, 295-300 ЦПК України, суд-,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки і піклування Старосинявської селищної ради Старосинявського району Хмельницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку АДРЕСА_1 , недієздатною та встановити над нею опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительку АДРЕСА_1 опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Строк дії рішення визначити тривалістю два роки з моменту набрання ним законної сили.

Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 300 ЦПК України

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до органу опіки та піклування та органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Старосинявський районний суд. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорта № НОМЕР_3 , виданий 31.08.2020 року, орган, що видав 6827, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Орган опіки і піклування Старосинявської селищної ради, місце знаходження: смт.Стара Синява, вул. І.Франка, 8, Старосинявський район, Хмельницька область, код ЄДРПОУ: 04402824.

Повне судове рішення складено 15 січня 2021 року.

Головуюча суддя Галиш І.Б.

Присяжні: Захаренко О.В.

Кривогубець Н.І.

Джерело: ЄДРСР 94190173
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку