open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 16

Провадження № 2-о/237/397/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.12.20 року м. Курахове

Мар`їнський районний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Ліпчанського С. М.,

при секретарі: Бахтіяровій Н. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересова особа: Великоновосілківське об`єднане управління пенсійного фонду України Донецької області про встановлення фактів, що мають юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Мар`їнського районного суду Донецької області з заявою про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Померла є матір`ю заявника. Заявник звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, однак отримав відмову, у зв`язку з пропуском строку звернення з відповідною заявою, хоча заявник проживав з померлою однією сім`єю.

Встановлення факту проживання однією сім`єю необхідно заявнику для можливості прийняти та оформити спадкове майно, у встановленому законом порядку.

У судове засідання заявник та заінтересована особа не з`явились, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Заінтересована особа, Великоновосілківське об`єднане управління пенсійного фонду України Донецької області, подало до суду заяву про проведення судового засідання без участі представника управління, рішення у справі просили ухвалити на розсуд суду.

Дослідивши докази по справі в їх сукупності, судом встановлено наступне.

Відповідно до свідоцтва про народження Серія НОМЕР_1 , виданого повторно 17.10.2018 року Вугледарським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що 05.10.1961 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Пролетарського районного управління юстиції у м. Донецьку складено відповідний актовий запис за № 2180. Батьками вказано: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

Відповідно до паспорта громадянина України НОМЕР_2 , виданого 12.03.1998 року Пролетарським РВ ДМУ УМВС України в Донецькій області, ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Донецьк.

Рішенням Мар`їнського районного суду Донецької області від 16.12.2019 року по справі № 237/6417/19 встановлено факт родинних відносин, а саме факт того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , про що 22.01.2020 року Мар`їнський районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління юстиції Міністерства юстиції (м. Харків) складено відповідний актовий запис за № 4, відповідно до свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_3 .

Відповідно дост. 1217 ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Спадкодавець на випадок своєї смерті заповіт не залишив.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України у разі відсутності заповіту має місце спадкування за законом. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно дост. 1258 ЦК Україниспадкодавці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 кодексу.

Відповідно дост. 1261 ЦК Україниу першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Інформацію про відмову від спадщини до суду не подано.

Згідно ч. 2ст. 256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пункт 2Постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 рокупередбачає, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, тощо.

Частиною 3ст. 235 ЦПК Українизакріплено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Пункт 23Постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 рокупередбачає, що якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Таким чином, суд дійшов висновку, що заява є законною та такою, що підлягає задоволенню.

На підставіПостанови Пленуму ВСУ «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 року, ст.ст.3,11,15,57,197,208,209,212-215,223,234,235,256,259,294,296 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Великоновосілківське об`єднане управління пенсійного фонду України Донецької області про встановлення фактів, що мають юридичне значення задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , однією сім`єю, разом з матір`ю ОСОБА_2 до дня смерті останньої, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Встановити факт прийняття спадщини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана в судову палату по цивільним справам Донецького апеляційного суду через Мар`їнський районний суд протягом тридцяти днів з дня її проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення суду, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя С. М. Ліпчанський

Дата документу 16.12.20 року

Джерело: ЄДРСР 94187135
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку