open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 237/3580/20

Номер провадження 2/237/245/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.01.21 м. Курахове

Мар`їнський районний суд Донецької області в складі:

головуючого судді Медведського М.Д.,

при секретарі Сідаш О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новоселидівської сільської ради про визнання права власності на майно в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою про визнання за ним права власності на майно в порядку спадкування.

В обґрунтування своїх вимог зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 5,5636 га, кадастровий номер 1423385400:06:000:1379 та земельної ділянки площею 0,0761, кадастровий номер 1423385400:06:000:1380. Він є спадкоємцем першої черги за законом. У встановлений законом строк позивач не звернувся до нотаріальної контори для оформлення спадщини оскільки не знав про наявність спадкового майна. В теперішній час він не зміг оформити свої спадкові права у нотаріуса, оскільки в нього відсутній оригінал правовстановлюючого документа на землю. З зазначених підстав просить визнати за ним право власності на спадкове майно.

Позивач в судове засідання не з`явився, надіслав заяву про розгляд справи в його відсутність, вимоги, викладені в позові, підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник відповідачав судове засідання не з`явився, надіслав заяву про розгляд справи в його відсутність, проти задоволення вимог позивача не заперечував.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги задоволенню не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Так, відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.3).

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьком зазначений ОСОБА_2 (а.с.5).

Згідно копії державного акта на право приватної власності на землю серії ДН № 070033, ОСОБА_3 є власником земельної ділянки площею 5.640 га, розташованої на території Носовелидівської сільської ради, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. На копії акту наявна замітка нотаріуса Курахівської державної нотаріальної контори Островерхової О.А. від 23.10.2012 року про видачу свідоцтва про право власності за законом за ОСОБА_2 за р. № 1282 (а.с.4).

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

На підставіст.328ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності чи необґрунтованість активів, які перебувають у власності, не встановлені судом.

Згідно ч. 4 ст. 334 ЦК України права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Однак, позивачем не надано доказів на підтвердження того, що померлий ОСОБА_2 зареєстрував у встановленому порядку відповідне право власності на спірне майно, а саме - земельної ділянки площею 5.640 га, розташованої на території Носовелидівської сільської ради, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, оскільки надана копія державного акту на землю не містить відомостей про державну реєстрацію.

Таким чином, оскільки право власності на вказану земельну ділянку було відсутнє у померлого на момент смерті, то таке право власності не входить до складу спадщини, відтак визнання права власності на вказану земельну ділянку за спадкоємцем неможливе.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Згідно ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З матеріалів справи вбачається, що позивач пропустив строк для прийняття спадщини, однак вимоги про поновлення цього строку позивачем не заявлені.

Вище викладене свідчить про необґрунтованість позовних вимог позивача, а тому позовні вимоги позивача задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного, у відповідності зі ст.ст. 263-265 ЦПК України, ст.ст. 328, 334, 1261, 1268, 1270, 1272 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовити в повному обсязі.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду через Мар`їнський районнийсуд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених участині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М.Д.Медведський

Дата документу 11.01.2021

Джерело: ЄДРСР 94187124
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку