open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 234/6646/20

Провадження № 2/234/906/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 січня 2021 року місто Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області у складі:

Головуючого судді - Нейло І.М.,

секретаря судового засідання - Ридош Г.Ю.

за участю позивача - ОСОБА_1

представника третьої особи

органу опіки та піклування - Савченко О.С.

дитини - ОСОБА_2 .

Свідка - ОСОБА_3 .

Свідка - ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Краматорську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_5 , третя особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Краматорської міської ради про позбавлення батьківських прав,-

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

21квітня 2020року ОСОБА_1 звернулася досуду звказаним позовомта зазначила,що злютого 2008року по24квітня 2009року вонаперебувала уцивільному шлюбіз відповідачемпо справі.Від шлюбнихвідносин уних народиласядонька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .Сімейні стосункиміж позивачкоюта відповідачемприпинилися з24квітня 2009року,з тогочасу дитинапроживає разомз позивачкоюта знаходитьсяна їїутриманні.Відповідач посправі єбатьком дитини,але невиявляє будь-якоїтурботи продоньку,жодних батьківськихобов`язківщодо дитинине виконує,не проявляєзацікавленості ужитті доньки,не піклуєтьсяпро їїфізичний тадуховний розвитоктощо. Рішенням Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 19.06.2009 року по справі № 2- 11619/09, з відповідача на користь позивачки на утримання доньки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 було стягнуто аліменти, але з 02.06.2009 року відповідач навмисно злісно ухиляється від сплати аліментів, ніякої матеріальної допомоги не надає, продуктами харчування та одягом не допомагає, участі у вихованні дитини не приймає. Внаслідок цього, вироком Краматорського міського суду Донецької області від 12.04.2011 року, відповідача було притягнуто до відповідальності за ч.1 ст.164 КК України. Враховуючи викладене, позивачка просила суд позбавити ОСОБА_5 батьківських прав щодо його малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи викладене, позивачка просила суд позбавити ОСОБА_5 батьківських прав щодо його малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 05.05.2020 по справі відкрите загальне позовне провадження.

Ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 22.07.2020 підготовче провадження по справі закрите, справа призначена до судового розгляду.

Позивач у судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила задовольнити у повному обсязі з підстав зазначених у позові. Проти заочного розгляду справи не заперечувала.

Відповідач в судове засідання не з`явився, з невідомою суду причини, про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином судовими повістками, оголошеннями на веб-сайте судової влади. Клопотання про відкладення слухання справи від нього також не надходило. Відзив на позовну заяву не надав.

Представник третьої особи - Органу опіки та піклування Краматорської міської ради у судовому засіданні пояснила, що орган опіки та піклування проти задоволення позовних вимог не заперечує, надала суду висновок органу опіки та піклування з якого вбачається, що виходячи з інтересів дитини орган опіки та піклування вважає доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 щодо його дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зі згоди позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положеннямст. 280 ЦПК України.

Всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Згідност. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що сторони перебували у цивільному шлюбі.

Сімейні стосунки між позивачкою та відповідачем припинилися з 24 квітня 2009 року.

Згідно свідоцтва про народження дитини серії НОМЕР_1 , виданого 25.02.2009 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Краматорського міського управління юстиції Донецької області, актовий запис № 292, матір`ю дитини ОСОБА_2 вказана ОСОБА_1 , а батьком ОСОБА_5 , відповідач по справі.

Відповідно до довідки №71 від 24.03.2020 року, виданої Краматорським навчально-виховним комплексом «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6», відповідач у шкільному закладі, де навчається дитина ОСОБА_2 , не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому зі школи, не відвідує батьківські збори.

Статтею 11 Закону України «Про охорону дитинства» №2402-ІІІ від 26.04.2001р. встановлено, що кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно з принципом шостим Декларації прав дитини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1959р., дитина повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і у всякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості, дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виключні обставини, бути розлучена зі своєю матір`ю.

Відповідно до п.2 ч.1ст.164 СК Українибатько може бути позбавлений батьківських прав, якщо він ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 взагалі не приймає участі у житті дитини, вихованням, лікуванням, утриманням своєї доньки не займається, добровільної матеріальної допомоги не надає; з дитиною не спілкується, не виявляє бажання займатись її вихованням, не звертався до позивачки з приводу побачень з донькою, хоча місцезнаходження дитини йому відоме, і ОСОБА_1 не заперечувала проти спілкування батька з дитиною.

Ухилення від виконання батьківських обов`язків передбачає систематичне невиконання обов`язку турбуватися про дитину та наявність вини батьків, що належить до обов`язкових умов позбавлення батьківських прав.

Вирішуючи питання про позбавлення батьківських прав ОСОБА_5 суд повно, всебічно, об`єктивно з`ясувавши обставини справи, зокрема ставлення відповідача до дитини, приходить до висновку, що зазначені вище фактори поведінки, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати, як свідоме та систематичне ухилення відповідача від виховання доньки і нехтування ним своїми батьківськими обов`язками, що свідчить про його винну поведінку щодо дитини.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини питання позбавлення батьківських прав мають ґрунтуватись на оцінці особистості відповідача та його поведінці.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування №01-49/6884 30.10.2020 року позбавлення ОСОБА_5 батьківських прав щодо його малолітньої доньки є доцільним.

Свідки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в судовому засіданні підтвердили невиконання батьківських обов`язків відповідачем відносно його малолітньої дитини.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність обґрунтованих підстав для позбавлення ОСОБА_5 батьківських прав щодо його малолітньої доньки.

За таких обставин, позов, заявлений з метою належного правового захисту прав та інтересів малолітньої дитини, судом визнається таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Згідност.166 ч.2 СК Україниособа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Обговорюючи питання про судові витрати, приймаючи до уваги всі обставини, на виконання вимогст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача судовий збір в розмірі 840 грн. 80 коп.

Керуючись ст. ст.10,17,18,263,265,273,280,351,352,354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_5 , третя особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Краматорської міської ради про позбавлення батьківських прав, задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 , у відношенні його малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася у м.Краматорськ, Донецька область, Україна, актовий запис №292 від 25.02.2009 року, зареєстрований у відділі реєстрації актів цивільного стану Краматорського міського управління юстиції у Донецькій області, Україна.

Стягнути з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , судовий збір у сумі 840,80 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Порядок і строк подання заяви про перегляд заочного рішення встановленийст.284 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржене до Донецького апеляційного суду через Краматорський міський суд Донецької області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Краматорського

міського суду І.М.Нейло

Джерело: ЄДРСР 94186983
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку