open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

16.01.2021 227/4579/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2021 року м. Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Левченко А.М.

за участю секретаря судового засідання Черкасової О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду м. Добропілля, в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі електромережі» до ОСОБА_1 , про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил роздрібного ринку електричної енергії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил роздрібного ринку електричної енергії.

Позов обґрунтований тим, що відповідач є споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 , на яку відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 , таким чином між сторонами є зобов`язання. 22.11.2018 року у відповідача за вказаною адресою представниками енергопостачальника було виявлено та актом зафіксовано порушення Правил користування електричною енергією для населення, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що є власністю оператора системи, з порушенням схеми обліку. На підставі Акту №219707 від 22.11.2018 року була нарахована сума не облікованої електричної енергії в розмірі 11629,74 грн. У зв`язку з порушенням вищезазначених вимог, позивачу було спричинено матеріальні збитки загальною сумою в розмірі 11629,74 грн. Позивач просить стягнути розмір збитків за без облікове користування електричною енергією в сумі 11629,74 грн. та понесені судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 2102,00 грн.

Ухвалою судді від 17.12.2020 року дану справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Від сторін не надійшло клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з викликом сторін.

Згідно з ч.5 ст.279 ЦПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Положеннями ст.174 ЦПК України закріплено, що при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Судове засідання проведено в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідач не надала заперечення щодо розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження, не скористалась правом надання відзиву на позовну заяву.

Беручи до уваги, що справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження за відсутності учасників справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи судом встановлено наступне.

Відносини з приводу постачання фізичним особам електричної енергії регулюються ст.714 ЦК України, Законом України «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії (далі - Правила), затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 №312 та Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженою постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 року № 562 (далі - Методика).

22.11.2018 року у відповідача працівниками позивача було проведено перевірку дотримання вимог Правил, що підтверджується актом про порушення (ПРРЕЕ) №219707 від 22.11.2018 року.

Згідно п.1.1.2 Правил, побутовий споживач - фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність, на підставі відповідного договору з учасником ринку, у тому числі за договором постачання електричної енергії споживачу.

Згідно абз.14 п.2 Правил, об`єкт побутового споживача - житловий будинок (частина будинку), квартира або будівля, які розміщені за однією адресою та належать одній фізичній особі або декільком фізичним особам на правах власності або користування.

Згідно статуту Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі електромережі» (код юридичної особи 00131268), затвердженого 20.04.2018 року вбачається, що товариство є юридичною особою з новим найменуванням. Зазначене товариство, відповідно до п.2.2. вказаного Статуту, є правонаступником майна, прав та обов`язків Відкритого Акціонерного товариства «Донецькобленерго (ідентифікаційний код 00131268) та Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Донецькобленерго».

З наданої інформації виконавчого комітету Білозерської міської ради №02/02-1279 від 15.12.2020 року вбачається, що за адресою: АДРЕСА_1 з 04.03.2009 року зареєстрована відповідач, тобто ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Також до матеріалів справи було додано копію договору купівлі-продажу квартири від 14.03.2008 року, згідно з якого ОСОБА_1 купила квартиру АДРЕСА_2 , яка знаходить ся в будинку АДРЕСА_3 .

Відповідно до Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно №18466952 від 11.04.2008 року відповідач ОСОБА_1 на підставі вищевказаного договору дійсно є повним власником квартири за адресою: АДРЕСА_4 .

Крім того позивачем до позовної заяви було долучено копію договору №340132145 від 01.06.2017 року укладеного між ОСОБА_1 та ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» про надання та користування електричною енергією за адресою: АДРЕСА_1 .

Враховуючи наведене, в судовому засіданні встановлено, що з 14.03.2008 року та у році в якому було виявлено порушення правил користування електричною енергією, а саме в 2018 році, побутовим споживачем електричної енергії та власником квартири за адресою: АДРЕСА_4 був відповідач, тобто ОСОБА_1 .

Відповідно до ч.2 ст.77 Закону України «Про ринок електричної енергії», правопорушеннями на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Пунктом 5.5.5 Правил передбачено, що споживач електричної енергії зобов`язаний: дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України; узгоджувати з оператором системи нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності.

В судовому засіданні встановлено, що 22.11.2018 року при перевірці дотримання Правил у відповідача, за адресою: АДРЕСА_1 , працівниками Добропільського РЕМ було виявлено порушення правил самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що є власністю оператора системи, з порушенням схеми обліку.

Вищезазначене порушення відображено в акті про порушення (ПРРЕЕ) № 219707 від 22.11.2018 року.

Порядок складання актів та їх розгляд передбачений п.8.2.5 Правил.

Відповідно до п.8.2.5 Правил, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення. Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт про порушення підписується представником оператора системи та споживачем або представником споживача. У разі відмови споживача або представника споживача підписати акт про порушення в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт про порушення вважається дійсним, якщо він підписаний уповноваженим представником оператора системи та двома незаінтересованими особами (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувача або управителя будинку, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представник органу місцевого самоврядування, інший споживач тощо) за умови посвідчення їх осіб.

Наявний у справі акт про порушення № 219707 від 22.11.2018 року містить підписи трьох представників енергопостачальника із зазначенням факту порушення. Даний акт був складений в присутності споживача ОСОБА_1 , яка відмовилась від підпису.

Враховуючи наведене, а також те, що за вищевказаною адресою побутовим споживачем є саме відповідач, суд вважає, що вказаний акт про порушення є відповідним доказом порушення відповідачем Правил та дає підстави для нарахування та стягнення збитків, заподіяних безобліковим використанням електричної енергії.

Таким чином, суд приходить до висновку, що в судовому засіданні встановлений факт порушення споживачем ОСОБА_1 правил користування електричною енергією.

Відповідно до п.8.2.6 Правил, на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення. Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання. У разі відмови споживача або представника споживача від отримання повідомлення про місце, час і дату засідання комісії або відсутності споживача або його представника за адресою, визначеною у даних щодо споживача, наявних в оператора системи, оператор системи направляє споживачу таке повідомлення рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення. У такому разі оператор системи має право розглянути акт про порушення на засіданні комісії, яке має відбутися по закінченню 30 календарних днів від дати направлення споживачу такого повідомлення. За зверненням споживача оператор системи може розглянути акт про порушення на засіданні комісії раніше указаного терміну. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

З матеріалів справи в судовому засіданні встановлено, що комісією Добропільського РЕМ з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ побутових споживачів №2 від 29.12.2018 року був розглянутий акт № 219707 від 22.11.2018 року без участі споживача, який не прибув на зазначену дату розгляду комісією акту.

На підставі акта №219707 від 22.11.2018 року, враховуючи вимоги Методики, комісією Добропільського РЕМ з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ побутових споживачів був розрахований розмір збитків за актом №219707 від 22.11.2018 року, з розрахунку вбачається, що визначена кількість недорахованої, безобліково спожитої електроенергії та її вартість за 183 дні з 24.05.2018 року по 22.11.2018 року до сплати склала 11629,74 грн.

Розрахунки кількості недорахованої, безобліково спожитої електроенергії та її вартість, суд вважає правильними.

Враховуючи наведене, суд вважає, що збитки за безоблікове користування електроенергією в розмірі 11629,74 грн. за актом № 219707 від 22.11.2018 року, підлягають стягненню з відповідача.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат суд, керуючись ст.141 ЦПК України, та враховуючи, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі, вважає необхідним стягнути з відповідача на користь позивача понесений судовий збір в розмірі 2102,00 грн., сплата якого підтверджується доданим до матеріалів справи платіжним дорученням.

Керуючись ст. 623 ЦК України, ст.26 Закону України «Про електроенергетику», Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 року № 1357, ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 259, 263-265, 273, 280-283, 354 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі електромережі» до ОСОБА_1 , про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил роздрібного ринку електричної енергії задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . на користь Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі електромережі» (п/р НОМЕР_2 в АТ «ПУМБ», ОКПО 00131268, МФО 334851, IBAN НОМЕР_3 ), суму вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією за актом №219707 від 22.11.2018 року в розмірі 11629 (одинадцять тисяч шістсот двадцять дев`ять) грн. 74 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . на користь Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі електромережі» (п/р НОМЕР_2 в АТ «ПУМБ», МФО 334851, IBAN НОМЕР_3 ), судовий збір у сумі 2102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів, з дня складення повного судового рішення шляхом подання скарги до Донецького апеляційного суду через Добропільський міськрайонний суд.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право, відповідно до ч.2 ст.354 ЦПК України, на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Копію рішення направити сторонам.

Позивач: Акціонерне товариство «ДТЕК Донецькі електромережі», код ЄДРПОУ 00131268, юридична адреса: 84302, Донецька обл., місто Краматорськ, вул.Комерційна, будинок 8.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий 13 вересня 2006 року Добропільським МРВ УМВС України в Донецькій області, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Надруковано власноручно в нарадчій кімнаті в одному примірнику.

Суддя А.М. Левченко

16.01.2021

Джерело: ЄДРСР 94186776
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку