open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 700/920/20

Провадження № 2/700/33/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2021 року Лисянський районний суд Черкаської області

у складі: головуючогосудді Бесараб Н.В.,

за участю секретаря судового засідання Мельніченко Н.І.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні всмт.Лисянка цивільнусправу №700/920/20провадження №2/700/33/21за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Лисянської селищної ради Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до виконавчого комітету Лисянської селищної ради Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить житловий будинок із господарськими спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , земельна ділянка площею 0,6335 га для ведення особистого селянського господарства та земельна ділянка площею 2,3700 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані в с. Почапинці Лисянського району Черкаської області. Вона є донькою та спадкоємцем померлої. Звернувшись до Лисянського районного суду із позовною заявою про визнання за нею спадкового майна, отримала виписки із рішень Лисянського районного суду Черкаської області від 18.11.2004 року та 26.10.2005 року про визнання за нею права власності на вищевказане спадкове майно. На підставі даних виписок з рішень суду видано державні акти на право власності на земельні ділянки площею 2,3700 га та 0,6335 га, що розташовані в с. Почапинці Лисянського району Черкаської області та витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно, а саме будинок, розташований по АДРЕСА_2 . В серпні 2020 року, звернувшись до державного реєстратора з метою отримати витяги про державну реєстрацію нерухомого майна, виявилося, що виписки із рішень Лисянського районного суду від 18.11.2004 року та 26.10.2005 року є недійсними, після чого звернулася до Лисянського районного суду із заявою про видачу їй повних рішень про визнання за нею права власності на спадкове майно. Проте отримала відповідь, що справи за її позовом до суду не надходила, у провадженні не перебувала по архіву суду не значиться та рішення не видавалось. За таких обставин змушена звернутися до суду та просить визнати за нею право власності на спадщину, яка залишилася після смерті ОСОБА_2 .

Позивач у судове засідання не з`явилася, просила про розгляд справи без її участі, на задоволенні позову наполягає.

Представник відповідача - виконавчого комітетуЛисянської селищноїради Черкаськоїобласті у судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою, в якій просить розглянути справу без участі представника.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши та дослiдивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позов пiдлягає задоволенню із таких пiдстав.

Матеріалами справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Почапинці Лисянського району Черкаської області померла мати позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 25 квітня 2005 року.

Після смерті спадкодавця відкрилась спадщина, до складу якої входить житловий будинок із господарськими спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_3 (перенумеровано з номера 7) с. Почапинці Лисянського району Черкаської області, земельна ділянка площею 0,6335 га для ведення особистого селянського господарства та земельна ділянка площею 2,3700 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані в с. Почапинці Лисянського району Черкаської області.

Відповідно до свідоцтва про народження НОМЕР_2 від 29 червня 1974 року ОСОБА_3 (прізвище позивача змінено на « ОСОБА_4 » відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 виданого повторно 12.12.2008 року) ОСОБА_5 є донькою ОСОБА_2 .

Відповідно до рішення Почапинської сільської ради від 27.04.2005 року, за ОСОБА_2 визнано право власності на житловий будинок, який розташований в АДРЕСА_2 .

Із матеріалів справи, а саме виписки з рішення Лисянського районного суду Черкаської області від 18 листопада 2004 року та виписки із рішення Лисянського районного суду від 26 жовтня 2005 року вбачається, що за ОСОБА_1 визнано право власності на земельні ділянки площею 2,37 га та 0,6335 га, що знаходяться в адмінмежах Почапинської сільської ради Лисянського району Черкаської області та будинковолодіння, розташоване в АДРЕСА_2 , що належали ОСОБА_2 .

На підставі вищевказаних документів, на ім`я ОСОБА_1 було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 705829 від 26.10.2005 року, а саме земельну ділянку площею 2,3700 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в с. Почапинці Лисянського району Черкаської області, державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 475037 від 26.10.2005 року, а саме земельну ділянку площею 0,6335 га для ведення особистого селянського господарства, що розташована в с. Почапинці Лисянського району Черкаської області та витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 30.11.2005 року, а саме будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Із довідки Лисянського районного суду Черкаської області від 17.08.2020 року № 03-7/57/2020 вбачається, що за 2005 рік по архівним даним та по вхідній книзі Лисянського райсуду цивільна справа № б/н, 2005 року про визнання права власності на спадкове майно за позовом ОСОБА_1 до Лисянського відділення Звенигородської ОДПІ до Лисянського районного суду не надходила, в провадженні не перебувала, по архіву суду не значиться та рішення по даній справі не видавалося.

Відповідно до довідки виконавчого комітету Лисянської селищної ради від 17.07.2020 року № 588, згідно проведеної інвентаризації житлових будинків рішенням сесії Почапинської сільської ради № 7-2/5 від 20.01.2007 року проведена перенумерація будинків по АДРЕСА_3 , житловий будинок за АДРЕСА_2 власником якого є ОСОБА_1 перенумеровано за АДРЕСА_3 .

Згідно з рішенням виконавчого комітету Лисянської селищної ради від 12.08.2020 року № 64, присвоєно поштову адресу житлового будинку, який знаходиться по АДРЕСА_3 .

Відповідно до ч. 1ст. 1222 ЦК України,спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно зі ст.1217 ЦК України,спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно дост.1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно зі ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Статтею1218, ч.1 ст.1225 ЦК Українивстановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

За вимогамист.1297 ЦК України,спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, тобто зміна власника майна, що підлягає державній реєстрації, неможлива без перереєстрації права власності. Тому свідоцтво про право на спадщину є обов`язковим, коли об`єктом спадкування є нерухоме майно, що підлягає обов`язковій державній реєстрації.

В свою чергу право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця лише з моменту державної реєстрації цього майна (ч.2ст.1299 ЦК України).

Згідно зі ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання права власності на майно, у разі коли це право оспорюється або не визнається, а також у разі втрати документів на право власності на майно.

З огляду на викладене, визнання права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, який має застосовуватися якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню, оскільки відсутність у спадкодавця правовстановлюючих документів на спадкове майно унеможливлює оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Судом встановлено, що визнання позову відповідачем, не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

За таких обставин, беручи до уваги відсутність інших спадкоємців, які б претендували на спадщину, суд вважає можливим визнати за позивачем ОСОБА_1 право власності на спадкове майно, що залишилося після смерті її матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.1218,1261,1269,1270 ЦК України, ст.ст.4,5,12,13,19,81,82,200,206,259, 263-265, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до виконавчого комітету Лисянської селищної ради Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_4 в порядку спадкування за законом право власності на житловий будинок із господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що належав ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_4 в порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 0,6335 га, що знаходиться в адміністративних межах Почапинської сільської ради Лисянського району Черкаської області, що належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_4 в порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,3700 га, що знаходиться в адміністративних межах Почапинської сільської ради Лисянського району Черкаської області, що належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н. В. Бесараб

Джерело: ЄДРСР 94184586
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку