open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 548/2166/20

Провадження №2/548/269/21

Р І Ш Е Н Н Я

І МЕ НЕ М У КР АЇ НИ

15.01.2021 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтавської області

в складі: головуючого судді Миркушіної Н.С.,

за участю секретаря судовогозасідання Калініченко А.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Хорол у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Хорольського районного суду з вищевказаним позовом.

Позовні вимоги мотивував тим, що вона є спадкоємцем за законом померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .Зазначає,що післясмерті останньоговідкрилася спадщинана йогоспадкове майно,тобто на житловий будинок з господарськими спорудами, що розташований в АДРЕСА_1 .Вказує, що вона є єдиним спадкоємцем за законом, яка прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 , проте оформити свої спадкові права на вказане майно не має можливості, оскільки відсутній оригінал документу, що посвідчував право власності померлого на зазначене спадкове майно, в зв`язку з чим просить суд визнати за позивачем право власності на вказаний будинок у порядку спадкування за законом.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не зявилася, подала письмову заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала повністю.

Представник відповідач Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області в судове засідання не зявився, подав письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, від яких надійшли клопотання про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає положенням ч. 3ст. 211 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється,що відповідає положенням ч. 2ст. 247 ЦПК України.

Суд врахувавши позицію сторін, дослідивши матеріали цивільної справи, оцінивши докази в їх сукупності, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач є рідною сестрою ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Мала Попівка Хорольського району Полтавської області, що доводиться копією Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 та листом Хорольської державної нотаріальної контори від 23.10.2020 №707/02-14.

Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , відкрилася спадщина на його спадкове майно, в тому числі на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

З повідомлення державного нотаріуса Хорольського районного нотаріального округу Решта С.М. від 23.10.2020 року за Вих. № 707/02-14 слідує, що 13.01.2012 року в даній державній нотаріальній конторі було відкрито спадкову справу №3/2012 до майна ОСОБА_2 , дата смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі заяви позивача про прийняття спадщини, інших заяв про прийняття спадщини чи про відмову від прийняття спадщини у спадковій справі немає. У зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на вказаний житловий будинок з господарськими будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , позивач не має можливості оформити право власності на нього у нотаріальному порядку, тому йому роз`яснено державним нотаріусом, що питання належності цього будинку спадкодавцю та визнання права власності на нього за спадкоємцем необхідно вирішувати у судовому порядку.

Належність спадкового майна спадкодавцю доводиться довідкою Новоаврамівської сільської ради Хорольського району Полтавської області № 1016 від 10.09.2020 року.

Визначаючи норми матеріального права, що підлягають застосуванню та надаючи правову кваліфікацію фактично розглядуваним у справі правовідносинам, суд виходить з того, що до спадкових відносин підлягають застосуванню правила книгишостоїЦивільного кодексу України.

Відповідно дост. 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належати спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1ст.1220 ЦК Українивнаслідок смерті особи відкривається її спадщина.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи (ч.2ст.1220 ЦК України).

Відповідно до ст. 1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Як встановлено судом, згідно ст.1262 Цивільного кодексу України позивач, є спадкоємцем другої черги після померлого ОСОБА_2 зазаконом, тому має право на його спадкове майно в порядку спадкування.

Згідно ст.1218ЦК Українидо складуспадщини входятьусі правата обовязки,що належалиспадкодавцеві намомент відкриттяспадщини іне припинилисявнаслідок йогосмерті, тому позивачяк спадкоємець другої черги померлого ОСОБА_2 за законом має право на вказане спадкове майно.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч.1 ст.1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно ізст. 1297 ЦК Україниспадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Отже, з огляду на наведене, беручи до уваги неможливість оформлення спадкових прав у встановленому законом порядку, враховуючи визнання відповідачем позову, що не суперечить закону, не порушує законних прав чи інтересів інших осіб, суд вважає, що позов ОСОБА_1 до Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування, слід задовольнити.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.16,328,392,1218,1220,1222,1262,1268,1269,1270ЦК України, ст.ст. 1-18, 76-81, 141, 209-241, 259, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України,суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та складаєтьсяз:А-1 житловийбудинок загальною площею34,1кв.м.та житловоюплощею 17,6кв.м., Б-сарай,В саж,Г -вбиральня,№ 1 огорожа,№2 колодязьЅ ч.,в порядкуспадкування зазаконом післясмерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до пп.15.5 п.15розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України,до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Хорольський районний суд Полтавської області.

Повний текст судового рішення складений 15.01.2021 року.

Суддя: Н.С.Миркушіна

Джерело: ЄДРСР 94183586
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку