open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

"15" січня 2021 р. Справа № 363/53/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2021 року суддя Вишгородського районного суду Київської області РудюкО.Д., ознайомившись з матеріалами цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора відділу державної реєстрації Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області Дащенка Олега Юрійовича, Державного реєстратора Пірнівської сільської ради Вишгородського району Київської області Одрихівського Олексія Тимофійовича, Товариства з обмеженою відповідальністю «Кооператив ваш Добробут», третя особа: ОСОБА_2 про скасування записів державних реєстраторів, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою про скасування запису про проведену державним реєстраторам Дащенком О.Ю. Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області, державну реєстрацію за ТОВ «Кооператив ваш Добробут» права власності на житловий будинок, квартирного типу, об`єкт житлової нерухомості, загальною площею: 548,2кв.м., житлова площа: 163,5 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 , (з відкриття розділу), індексний номер: 52189846 від 08.05.2020 року; скасування запису про проведену державним реєстратором Одрихівським О.Т. Пірнівської сільської ради Вишгородського району Київської області, державну реєстрацію поділу об`єкта нерухомого майна, рішення за індексним номером: 52257856 від 14.05.2020 року. Відомості винесено до Державного реєстру прав 16.02.2020 року.

Відповідно до ч.2 ст.27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Однак, за правилами ч.1 ст.30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Згідно до ч.1 ст.181ЦК України, до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Пунктом 42 постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» від 01.03.2013 №3, згідно з положеннями статті 181 ЦК до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Позивач просить скасувати запису про державну реєстрацію права власності на житловий будинок, квартирного типу, об`єкт житлової нерухомості, та державну реєстрацію поділу об`єкта нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , що віднесено до території м. Ірпінь Київської області.

Тому в даному випадку застосовуються правила виключної підсудності, оскільки позивачем заявлено вимогу про скасування записів державних реєстраторів на майно, що розташоване за межами Вишгородського районного суду Київської області.

Таким чином, суддею встановлено, що з позовної заяви та доданих до позовної заяви матеріалів не вбачається підстав для розгляду даного позову у Вишгородському районному суді Київської області, оскільки розгляд даного спору віднесено до виключної підсудності за місцем знаходження нерухомого майна, Ірпінського міського суду Київської області.

Частиною 9 статті 187 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно до ч.1 ст.32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються.

За такихобставин,суддя дійшоввисновку,що справане підсуднаВишгородському районномусуду Київськоїобласті таз урахуваннямтериторіальної юрисдикціїпідлягає направленнюза підсудністю-до Ірпінськогоміського судуКиївської області(08202,м.Ірпінь,вул.Мінеральна,7).

Керуючись ст.27, 30, п.1 ч.1 ст.31, ст.187 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора відділу державної реєстрації Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області Дащенка Олега Юрійовича, Державного реєстратора Пірнівської сільської ради Вишгородського району Київської області Одрихівського Олексія Тимофійовича, Товариства з обмеженою відповідальністю «Кооператив ваш Добробут», третя особа: ОСОБА_2 про скасування записів державних реєстраторів передати до Ірпінського міського суду Київської області.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.Д.Рудюк

Джерело: ЄДРСР 94182500
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку