open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 357/7787/20

2/357/1196/21

Категорія 81

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 січня 2021 року Білоцерківський міськрайонний суд Київської області у складі головуючого судді - Цуранова А. Ю. , розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Житлово-експлуатаційна контора № 1» про зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В :

У серпні 2020 року позивач звернувся до суду з вказаним позовом в якому просив зобов`язати відповідача усунути порушення порядку нарахування плати за надані послуги і виключити із рахунку за липень 2020 року, виписаного на його ім`я, суму заборгованості в розмірі 26 221,57 грн. і не вказувати її в рахунках в майбутньому.

В обґрунтування позову вказав, що згідно договору купівлі-продажу від 16.03.2020 року він є власником квартири АДРЕСА_1 . По особовому рахунку за вказаною адресою наявна заборгованість перед відповідачем за надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкової території, яка виникла у зв`язку з невиконанням умов договору попереднім власником квартири. Позивач звертався до відповідача із заявою про виключення суми боргу з його особового рахунку, в результаті чого отримав відмову у вчиненні таких дій. При цьому відповідач посилався на відсутність механізму списання заборгованості за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

10.08.2020 року відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вказану справу передано на розгляд судді Цуранова А.Ю.

27.08.2020 року ухвалою судді позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

22.09.2020 року представник відповідача ОСОБА_2 засобами поштового зв`язку звернувся до суду з відзивом, у якому заперечує проти задоволення позовних вимог, вважає їх безпідставними, оскільки відсутні підстави для здійснення перерахунку вартості комунальних послуг, порядок нарахування плати за надані послуги не порушено, просив відмовити у задоволенні позову та закрити провадження у справі.

07.10.2020 року позивач звернувся до суду з письмовими поясненнями, які суд розцінює, як відповідь на відзив.

07.10.2020 року позивач надав до суду заяву про зміну предмета позову, в якій просив зобов`язати відповідача КП БМР ЖЕК-1 усунути порушення порядку нарахування плати за надані послуги і виключити з обліку по його особовому рахунку суму боргу попередніх власників квартири за період до 16.03.2020 року в розмірі 26 221,57 грн.

09.10.2020 року ухвалою суду заяву ОСОБА_1 про зміну предмета позову повернуто заявнику. Підставою для повернення заяви було ненадання позивачем доказів направлення копії заяви відповідачу.

13.10.2020 року представник відповідача ОСОБА_3 засобами поштового зв`язку звернувся до суду із запереченнями на відповідь на відзив. Просив відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позовних вимог та закрити провадження у справі.

09.11.2020 року позивач повторно звернувся до суду із заявою про зміну предмета позову, в якій фактично уточнив позовні вимоги та просив суд зобов`язати відповідача Комунальне підприємство Білоцерківської міської ради «Житлово-експлуатаційна контора № 1» усунути порушення порядку нарахування плати за надані мені ним послуги і виключити з обліку по його особовому рахунку суму боргу попередніх власників квартири за період до 16 березня 2020 року в розмірі 26 221,57 грн.

20.11.2020 року ухвалою суду вказана заява прийнята до розгляду, копія ухвали надіслана відповідачу.

Заперечень щодо розгляду справи без повідомлення (виклику) сторін на адресу суду не надходило.

Відповідно до ч. 5, 6 ст. 279 ЦПК України суд проводить розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 204329144 від 16.03.2020 року та відповідно до свідоцтва від 16.03.2020 року № 551, ОСОБА_1 набув право власності на нерухоме майно, квартиру АДРЕСА_2 .

17.07.2020 року між КП БМР «Житлово-експлуатаційна контора №1» та ОСОБА_1 укладено договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

З довідки по оборотах особового рахунку НОМЕР_1 , який відкрито на ім`я ОСОБА_1 , вбачається, що за адресою: АДРЕСА_3 наявна заборгованість, яка нараховується відповідачем з 2006 року.

Вирішуючи спір по суті, суд виходить з наступного.

Відповідно до статей 66, 67, 162 ЖК України за користування житловим приміщенням, що належить громадянинові на праві приватної власності, сплачується плата за утримання будинку, прибудинкової території та плата за спожиті комунальні послуги.

Пунктом 1 частини 1 статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачене право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини третьої статті 20 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

Крім того, відповідно до статті 322 ЦК України на власника покладається тягар утримання майна.

Частиною другою статті 382 ЦК України встановлено, що усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Таким чином, новий власник майна не зобов`язаний повертати борги попереднього власника, якщо суд установить, що він не брав на себе обов`язку з їх сплати. Договори про надання послуг не обтяжують майна, тому за відсутності відповідної умови в договорі щодо відчуження нерухомого майна суд повинен відмовляти в задоволенні позовних вимог до нового власника, оскільки належним відповідачем є попередній власник.

Діючим законодавством не передбачено обов`язку покупця квартири сплачувати борги попередніх власників (наймачів) квартири за отримані ними раніше житлово-комунальні послуги, якщо це прямо не оговорено в договорі купівлі-продажу.

Такий правовий висновок викладено у постанові Верховного Суду у справі № 686/6276/19 № 61-3604 св20.

Відповідно до частини 1 статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З наданих суду доказів вбачається, що за позивачем відсутня заборгованість за житлово-комунальні послуги за період з дня набуття ним права власності на квартиру - 16.03.2020 року до дня звернення до суду з позовом 22.09.2020 року. Вказану обставину не заперечує і представник відповідача.

Судом не встановлено про наявність у позивача обов`язку сплачувати борги за житлово-комунальні послуги попереднього власника (власників) квартири.

Отже, на думку суду безпідставною є сума боргу, яка постійно фіксується на рахунку позивача, оскільки порушує його права як споживача послуг, зокрема, право на отримання пільги на оплату комунальних послуг у майбутньому.

Суд не приймає до уваги доводи представника відповідача щодо відсутності механізму списання заборгованості за надані ним послуги, оскільки вимога позивача зводиться саме до виключення такої заборгованості з особового рахунку, відкритого на ім`я позивача.

Таким чином, суд, оцінюючи докази в їх сукупності, дійшов висновку про обґрунтованість та доведеність уточнених вимог позивача в частині зобов`язання відповідача виключити з обліку по особовому рахунку НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_1 суму заборгованості, яка нарахована станом до 16.03.2020 року.

В іншій частині позову про зобов`язання відповідача усунути порушення порядку нарахування плати, суд вважає за необхідне відмовити, оскільки обраний позивачем спосіб захисту в цій частині є не конкретним та неефективним, а також не відповідає положенням Закону України «Про житлово-комунальні послуги», при цьому задоволення судом позову у наведеній вище частині повністю відновлює порушені права позивача.

На підставі викладеного та керуючись ст. 2, 4, 12, 13, 76-78, 81, 141, 258, 259, 264, 265, 273, 274, 279 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Житлово-експлуатаційна контора № 1» про зобов`язання вчинити певні дії задовольнити частково.

Зобов`язати Комунальне підприємство Білоцерківської міської ради «Житлово-експлуатаційна контора № 1» виключити з обліку по особовому рахунку НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_1 суму заборгованості, яка нарахована станом до 16.03.2020 року.

В іншій частині позову відмовити.

Позивач ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_4 .

Відповідач Комунальне підприємство Білоцерківської міської ради «Житлово-експлуатаційна контора № 1», ЄДРПОУ 19420176, адреса: Київська область, м. Біла Церква, вул. Підвальна, буд. 28.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів.

Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

СуддяА. Ю. Цуранов

Джерело: ЄДРСР 94182333
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку