open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 569/19303/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2021 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Першко О.О.

секретар судового засідання Прокопчук Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Рівненська міська рада, про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 (далі - заявник), заінтересована особа: Рівненська міська рада, звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт його постійного проживання разом із своєю матір`ю - спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Свою заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_3 . Вказує, що є єдиним спадкоємцем першої черги за законом, інших спадкоємців першої черги за законом немає. Зазначає, що шлюб між батьком ОСОБА_4 та матір`ю було розірвано 25 листопада 1991 року. Заповіту за життя ОСОБА_3 не склала. До складу спадщини, що відкрилась після смерті матері входить квартира АДРЕСА_2 . З метою оформлення права власності на спадщину за законом після смерті своєї матері він звернувся до приватного нотаріуса Рівненського міського нотаріального округу Рівненської області Торкунової Т.А., якою було заведено спадкову справу. Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 27 жовтня 2020 року йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, у зв`язку з пропущенням шестимісячного строку для прийняття спадщини. Вказує, що такий висновок було зроблено нотаріусом у зв`язку з тим, що адреса його місця реєстрації проживання не співпадає із адресою проживання його матері. Зазначає, що постійно до дня смерті матері проживав разом з нею, здійснював догляд за матір`ю, яка через вік потребувала регулярної турботи та піклування, допомоги в утриманні та веденні побутових питань, тому він вважається таким, що прийняв спадщину. Як єдиний спадкоємець після смерті матері не може іншим способом реалізувати своє майнове право, тому просить встановити факт постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

В судове засідання заявник та представник заявника не з`явилися, хоча були належним чином повідомлені про час, дату та місце розгляду справи, що підтверджується розпискою, яка знаходиться в матеріалах справи. 15 січня 2021 року від представника заявника ОСОБА_5 надійшла заява, в якій вона просить розгляд справи проводити у відсутність заявника, а заяву задовольнити.

Представник Рівненської міської ради в судове засідання не з`явився. 15 січня 2021 року від Рівненської міської ради надійшла заява про розгляд справи без участі заінтересованої особи.

Дослідивши матеріали справи і наявні в них докази, суд дійшов наступних висновків.

Як встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Рівне померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 11 травня 1971 року, ОСОБА_4 та ОСОБА_3 є батьками ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_3 , виданого 12 серпня 1992 року, вбачається, що шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_3 розірвано 25 листопада 1991 року.

На день смерті матері заявника відкрилася спадщина на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , яка належала померлій на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Рівненського міського нотаріального округу 27 квітня 2002 року, зареєстрованого в реєстрі за № 2028 та на паперових носіях в РМБТІ 07 травня 2002 року в реєстровій книзі за № 62-124-14163.

Відповідно до довідки Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради № 45797 від 26 жовтня 2020 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 з 14 травня 2002 року та знята з реєстраційного обліку 04 червня 2020 року, в зв`язку зі смертю ІНФОРМАЦІЯ_1

Відповідно до акта про фактичне проживання особи підписаного сусідами та затвердженого головою ОСББ «Кавказька 11» Бенецьким Н.А. за вих. № 7 від 10 грудня 2020 року, заявник фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з ним проживала мати ОСОБА_3 .

Із письмової заяви ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , проживаючих за адресою: АДРЕСА_3 , посвідченої приватним нотаріусом Рівненського районного нотаріального округу Скоромною Ю.А., вбачається, що з 2015 року та по сьогоднішній день ОСОБА_1 (син померлої ОСОБА_3 ) на момент смерті матері ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) постійно проживав разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 , без реєстрації місця проживання та здійснював систематичний догляд за нею, яка через свій вік потребувала регулярної турботи та піклування, допомоги в утриманні та веденні побутових питань.

Із письмової заяви ОСОБА_8 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 , посвідченої приватним нотаріусом Рівненського районного нотаріального округу Скоромною Ю.А., вбачається, що з 2015 року та по сьогоднішній день ОСОБА_1 (син померлої ОСОБА_3 ) на момент смерті матері ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) постійно проживав разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 , без реєстрації місця проживання та здійснював систематичний догляд за нею, яка через свій вік потребувала регулярної турботи та піклування, допомоги в утриманні та веденні побутових питань. Крім того, ОСОБА_1 здійснював матеріальне забезпечення своєї матері, в тому числі сплачував витрати, пов`язані з її лікуванням та супроводжував її під час прогулянок.

Копіями довідок лікарів про результати обстеження, діагнози та рекомендації для лікування наданими заявником підтверджується хворобливий стан ОСОБА_3 до дня її смерті та підтверджує, що вона потребувала піклування, допомоги.

Згідно ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Згідно ч.1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно ч.1, 2 ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Статтею 1261 ЦК України визначено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

В силу вимог ч.1 ст.1297 ЦК України, з огляду на наявність в складі спадщини нерухомого майна, щодо якого здійснюється державна реєстрація, спадкоємець зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Згідно з п.п.4.10 п.4 глави 10 розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, жодним строком не обмежена.

Тобто, спадкоємець, який прийняв спадщину, може звернутися за видачею свідоцтва протягом будь-якого часу після закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини. Однак, при цьому спадкоємець має довести факт постійного проживання на час відкриття спадщини разом із спадкодавцем, який підтверджує фактичне прийняття спадщини.

27 жовтня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Рівненського міського нотаріального округу Рівненської області Торкунової Т.А. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом.

Проте, нотаріус постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 27 жовтня 2020 року індекс 127/02-31, відмовила заявнику у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на квартиру АДРЕСА_2 , в зв`язку з пропущеним строком для прийняття спадщини.

Разом з тим, з постанови слідує, що нотаріусом були здійснені всі відповідні перевірки у Спадковому реєстрі України (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину, заповіти/спадкові справи) за результатами яких відкрита спадкова справа № 30/2020, після смерті ОСОБА_3 Заповітів, спадкових договорів, відкритих спадкових справ від імені померлої не зареєстровано. ОСОБА_1 є законним спадкоємцем першої черги за законом, інших спадкоємців першої черги чи спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку у спадщині, а також пережившого подружжя у померлої немає

Відповідно до п.3.21, п.3.22 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 Цивільного кодексу, він не заявив про відмову від неї; у разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем може бути: довідка органу реєстрації місця проживання про те, що місце проживання спадкоємця на день смерті спадкодавця було зареєстровано за однією адресою зі спадкодавцем.

Нормами ч. 2 ст. 293 ЦПК України встановлено, що суд розглядає в порядку окремого провадження, серед іншого, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Приписами ч. 2 ст. 315 ЦПК України визначено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30 травня 2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Пунктом 23 цієї ж постанови роз`яснено, що якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини необхідне заявнику для реалізації права на звернення до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину за законом.

Факт постійного проживання ОСОБА_9 разом зі спадкодавцем ОСОБА_3 на час відкриття спадщини підтверджується нотаріально посвідченими заявами ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , актом про фактичне проживання особи ОСББ «Кавказька 11» № 7 від 10 грудня 2020 року.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, оскільки цей факт знайшов підтвердження в судовому засіданні, породжує юридичні наслідки, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення, встановлення факту не пов`язується з вирішенням спору про право.

Керуючись статями 10, 89, 258, 264-265, 273, 293, 315, 319, 352, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

В И Р I Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Рівненська міська рада, про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити повністю.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , разом із своєю матір`ю - спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин.

Заявник - ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_5 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заінтересована особа - Рівненська міська рада, місцезнаходження: вул. Соборна, буд. 12 а, код ЄДРПОУ 34847334.

Повне судове рішення складено 15 січня 2021 року.

Суддя О.О. Першко

Джерело: ЄДРСР 94161427
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку