open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Копія

Справа № 542/1674/20

Провадження № 2-о/542/5/21

У ХВ А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

про призначення судово-психіатричної експертизи

15 січня 2021 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Кашуби М.І.,

присяжних: Савченка Ю.А., Святелик Л.М.,

за участю секретаря судового засідання Коркішко А.М.,

представника заявника Пархоменко О.В.,

представника заінтересованої особи Поціпка Є.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Нові Санжари цивільну справу за заявою виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради Полтавської області, заінтересована особа: Новосанжарський дитячий будинок - інтернат, про визнання ОСОБА_1 обмежено дієздатною та призначення піклувальника над нею,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою про визнання обмежено дієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення піклування над нею та призначення піклувальником Новосанжарського дитячого будинку-інтернату в особі директора.

В судовому засіданні представник заявника просила призначити судово-психіатричну експертизу з метою встановлення психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник заінтересованої особи Новосанжарського дитячого будинку-інтернату в судовому засіданні вважала, що заява підлягає задоволенню.

Суд, заслухавши думку учасників справи, вважає, що клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи необхідно задовольнити з огляду на таке.

Відповідно до частини 1 статті 36 ЦК Українисуд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

За змістом положень частини 2 статті 60 ЦК України суд встановлює піклування над фізичною особою у разі обмеження її цивільної дієздатності і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Частина третя статті 36 ЦК України передбачає, що порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи встановлюєтьсяЦивільним процесуальним кодексом України.

Процесуальний порядок розгляду судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цивільним процесуальним законодавством та здійснюється судом у порядку окремого провадження (статті 295-300 ЦПК).

Відповідно достатті 298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Під достатніми даними слід розуміти будь-яку інформацію, яка дозволяє припустити наявність у фізичної особи певних психічних розладів. Джерелом інформації може бути медична документація (медичні карти амбулаторного чи стаціонарного хворого із психіатричних закладів або виписки з них; довідки з психоневрологічних закладів про те, що особа перебувала чи перебуває на обліку через психічне захворювання; довідки з медичних закладів про наявність захворювань які не є психічними, але які впливають на психічну діяльність особи).

Як вбачається зі змісту заяви про визнання особи обмежено дієздатною, заявником зазначені достатні дані, підтверджені належними доказами, які дають підстави для вирішення судом питання щодо встановлення психічного стану особи та призначення у справі експертизи.

Зокрема, в матеріалах справи наявні належним чином завірені копії довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії АВ № 0079785 від 28.11.2019 та висновку Новосанжарської ЛКК № 913 від 22.09.2020, зі змісту яких вбачається, що ОСОБА_1 має діагноз: помірна розумова відсталість, вроджена компенсована гідроцефалія, часткова атрофія зорових нервів очей, ахондроплазія, кіфосколіоз І ст., вальгусна деформація ступнів, ПМЦ, нанізм, та є інвалідом другої групи, інвалідність з дитинства.

Відповідно до пункту 2частини 1статті 105ЦПКУкраїнипризначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами.Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановитипсихічний стан особи.

Приймаючи доуваги,що дляз`ясування обставин,що маютьзначення длясправи,необхідні спеціальнізнання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф. Мальцева.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі, у випадку призначення судом експертизи.

Керуючись статтями 103, 105, 252, 260, 298, 299 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити у цивільній справі за заявою виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради Полтавської області, заінтересована особа: Новосанжарський дитячий будинок - інтернат, про визнання ОСОБА_1 обмежено дієздатною та призначення піклувальника над нею, судово - психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф. Мальцева (36000, місто Полтава, вулиця Медична, 1).

На вирішення експертів поставити такі питання:

1. Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад, якщо так, то на який саме?

2. У випадку наявності у ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічного розладу, чи істотно впливає він на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Чи потребує ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з наявним психічним розладом встановлення над нею піклування?

Надіслати в розпорядження експертів матеріали цивільної справи.

Зобов`язати заявника та заінтересовану особу надати в розпорядження експертів наявну медичну документацію про стан здоров`я ОСОБА_1 .

Попередити експертівпро кримінальнувідповідальність за статтями 384-385 КК України.

На час проведення експертизи провадження в справі зупинити.

Направити експерту ухвалу на виконання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду через Новосанжарський районний суд Полтавської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Кашуба М.І.

Присяжні Святелик Л.М.

Савченко Ю.А.

Джерело: ЄДРСР 94160578
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку