open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 311/3479/20

Провадження 2/311/193/2021

13.01.2021

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2021 року м. Василівка

Василівський районний суд Запорізької області

у складі: головуючого - судді Сидоренко Ю.В.,

при секретарі Осінцевій Л.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Василівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Василівська державна нотаріальна контора Запорізької області (місцезнаходження: вул.Театральна буд.14 м.Василівка Запорізької області, ЄДРПОУ - 02884078) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом, -

В С Т А Н О В И В :

30 жовтня 2020 року до Василівського районного суду Запорізької області надійшов позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Василівська державна нотаріальна контора Запорізької області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом.

В обґрунтування позовних вимог позивач ОСОБА_2 зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабуся ОСОБА_3 , про що виконкомом Дніпрорудненської міської ради Василівського району Запорізької області складено відповідний актовий запис за №265. Його дідусь ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті бабусі ОСОБА_3 залишилося спадкове майно - земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,90 га, що розташована на території Балківської сільської ради Василівського району Запорізької області, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЗП №118074. Після смерті бабусі спадкоємцями першої черги за правом представлення є її онуки: позивач ОСОБА_1 та його рідний брат - ОСОБА_2 . Їх батько ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . За свого життя бабуся ОСОБА_3 передала позивачу ОСОБА_2 , як майбутньому спадкоємцю, оригінали Державного акту на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,90 га, згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, договору оренди землі з Приватним підприємством «Інтегра».

21 липня 2020 року позивач ОСОБА_2 звернувся до Дніпрорудненської державної нотаріальної контори з питання оформлення спадщини після смерті ОСОБА_3 . Завідувачем Василівської державної нотаріальної контори було роз`яснено про необхідність визначення додаткового строку для прийняття спадщини за законом в судовому порядку. Позивач ОСОБА_2 вважав, що, прийнявши документи та спадкове майно у фактичне володіння, він прийняв спадщину. Внаслідок необізнаності щодо обов`язкового подання письмової заяви про прийняття спадщини, щодо строків подачі такої заяви, а також внаслідок введення карантинних обмежень у зв`язку з розповсюдженням коронавірусу COVID-19 в тому числі станом на останній день подачі заяви про прийняття спадщини, 30 квітня 2020 року було припинено приміське та міжміське пасажироперевезення, тому він не мав змоги звернутися до державного нотаріусу на консультацію, який знаходиться в іншому населеному пункті, у зв`язку з чим пропустив строк на прийняття спадщини. Відповідач до нотаріальної контори для прийняття спадщини не звертався, а тому письмову згоду на прийняття ним спадщини до нотаріальної контори надати не може. А тому, за захистом своїх прав та законних інтересів позивач змушений звернутися до суду з даним позовом, в якому просить визнати причини пропуску строку прийняття спадщини поважною та врахувати, що до теперішнього часу на території нашої держави діють карантинні обмеження, які подовжено до 31 грудня 2020 року включно. У пред`явленому позові позивач ОСОБА_2 просить визначити йому додатковий строк для прийняття спадщини шляхом подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , протягом трьох місяців з дня набрання законної сили рішення суду.

Ухвалою Василівського районного суду Запорізької області від 11 листопада 2020 року відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Василівського районного суду Запорізької області від 07 грудня 2020 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

В судове засідання позивач ОСОБА_2 не з`явився, про день та час розгляду справи був повідомлений судом своєчасно та належним чином, проте до суду надано заяву, в якій позивач ОСОБА_2 просить розглядати справу у його відсутність (а.с.38).

В судове засідання відповідач ОСОБА_6 не з`явився, про день та час розгляду справи був повідомлений судом своєчасно та належним чином, у встановленому законом порядку, проте на адресу суду надано заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги ОСОБА_2 визнає у повному обсязі (а.с.35, 46).

В судове засідання представник третьої особи Василівської державної нотаріальної контори Запорізької області не з`явився, про день та час розгляду справи був повідомлений судом своєчасно та належним чином, проте суду надано заяву, в якій просить розглядати справу у відсутність їх представника, проти позовних вимог не заперечують (а.с.27,48).

Дослідивши матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи, давши їм оцінку у сукупності з оголошеними та дослідженими матеріалами справи, суд вважає, що заявлені ОСОБА_2 позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим 05.11.2019 року виконкомом Дніпрорудненської міської ради Василівського району Запорізької області, актовий запис № 265, копія якого міститься в матеріалах справи (а.с.8).

Як вбачається з свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Дніпрорудненською міською радою Василівського району Запорізької області, ІНФОРМАЦІЯ_4 народився ОСОБА_1 та в графі «батько» записаний « ОСОБА_7 » (рос.), а в графі «мати» - « ОСОБА_8 » (рос.), та копія якого міститься в матеріалах справи (а.с.6).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого Дніпрорудненською міською радою Василівського району Запорізької області, ІНФОРМАЦІЯ_5 народився ОСОБА_2 та в графі «батько» вказаного свідоцтва записаний « ОСОБА_7 » (рос.), а в графі «мати» - « ОСОБА_9 » (рос.), та копія якого міститься в матеріалах справи (а.с.7,36).

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого Балківською сільською радою Василівського району Запорізької області, ІНФОРМАЦІЯ_6 народився ОСОБА_5 та в графі «мати» записана « ОСОБА_10 » (рос.), а графі «батько» вказаного свідоцтва записаний « ОСОБА_11 » (рос.), та копія якого міститься в матеріалах справи (а.с.6).

Згідно довідки від 21.07.2000 року за № 212, виданої Відділом реєстрації актів громадянського стану адміністрації м.Мегіон Ханти - Мансійського автономного округу ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , та копія вказаної довідки міститься в матеріалах справи (а.с.10).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим 25.07.2016 року Балківською сільською радою Василівського району Запорізької області, актовий запис № 55, копія якого міститься в матеріалах справи (а.с.9).

Згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЗП № 118074, виданого 02.12.2005 року Василівською райдержадміністрацією Запорізької області, ОСОБА_3 є власником земельної ділянки площею 5,90 га, що розташована на території Балківської сільської ради Василівського району Запорізької області, кадастровий номер 2320981100:04:024:0013 та яка передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, копія якого є в матеріалах справи (а.с.11-12).

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Дніпрорудненської державної нотаріальної контори Запорізької області Никаноровим О.О. від 04.09.2002 року, ОСОБА_3 отримала Свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_12 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 , у вигляді спадкового майна, яке складається з: права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом у землі, яка перебуває у колективній власності ВАТ «Родіна» Василівського району Запорізької області і знаходиться на території Балківської сільської ради Василівського району Запорізької області розміром 5,79 га в умовних кадастрових гектарах і належить спадкодавцю на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії РН № 176902, виданого Василівською районною державною адміністрацією Запорізької області 16.08.200 року. Сертифікат зареєстровано в Книгу реєстрації сертифікатів за №-49 (а.с.13).

Згідно типового договору оренди землі від 01.01.2006 року ОСОБА_3 надає в оренду в строкове платне користування земельну ділянку на основі Державного акту про право приватної власності на землю серії ЗП № 118074, виданого 02.12.2005 року Балківською сільською радою Василівського районну Запорізької області, площею 5,90 га, що розташована на території Балківської сільської ради Василівського району Запорізької області, кадастровий номер 2320981100:04:024:0013 (а.с.15-17).

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна за №52603727 від 04.02.2016 року, яка сформована Василівським районним управлінням юстиції Запорізької області вбачається, що земельна ділянка площею 5,90 га, кадастровий номер 2320981100:04:024:0013, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва належить на праві приватної власності ОСОБА_3 на підставі Державного акту про право приватної власності на землю серії ЗП № 118074, виданого 02.12.2005 року та перебуває в оренді Приватного підприємства «Інтегра», згідно договору оренди земельної ділянки від 22.01.2016 року строком на 10 років, копія якого міститься в матеріалах справи (а.с.14,14 зворот).

Листом за вих.№325/01-16 від 21.07.2020 року завідувачем Василівської державної нотаріальної контори Лисіковою М.Ю. на заяву ОСОБА_2 про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті померлої ІНФОРМАЦІЯ_8 гр. ОСОБА_3 було роз`яснено, що згідно з положеннями ст.ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Оскільки заява про прийняття спадщини за законом до нотаріальної контори не була подана до 6-ти місяців, та позивач ОСОБА_2 не був прописаний зі спадкодавцем на день смерті за однією адресою, йому було запропоновано звернутися до суду з позовом про надання додаткового строку, достатнього для прийняття спадщини (а.с.18).

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи) за № 62544013, виданої 19.11.2020 року Василівською державною нотаріальною конторою Запорізької області, на теперішній час спадкова справа після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , - не заводилася, із заявою про прийняття спадщини ніхто не звертався (а.с.29).

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/договори) за №62543876, виданої 19.11.2020 року Василівською державною нотаріальною конторою Запорізької області - заповіти відсутні (а.с.30-33).

Згідно ст.1216 Цивільного кодексу Україна (далі ЦК України) спадкуванням є перехід прав і обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України встановлено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент смерті.

Згідно ч.1 ст.1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ч.1 ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народженні після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу її відкриття.

Згідно ст.1276 ЦК України якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов`язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія). Право на прийняття спадщини у цьому випадку здійснюється на загальних підставах протягом строку, що залишився. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він подовжується до трьох місяців.

За вимогами ст.1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, тобто зміна власника майна, що підлягає державній реєстрації, неможлива без перереєстрації права власності. Тому свідоцтво про право на спадщину є обов`язковим, коли об`єктом спадкування є нерухоме майно, що підлягає обов`язковій державній реєстрації.

Для підтвердження наявності спадкового майна, яке підлягає державній реєстрації та місця його знаходження, нотаріусу слід подати документ, що підтверджує право власності спадкодавця на майно з відміткою органу, що проводить реєстрацію, або реєстраційного посвідчення, яке є невід`ємною частиною правовстановлюючого документа.

Право власності на нерухоме майно може бути оформлене на ім`я особи, яка померла, у разі наявності документів, які б підтвердили право власності на майно цієї особи. У випадку відсутності таких документів порушене питання вирішується у судовому порядку.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно з положеннями ст.1272 ЦК України за заявою спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Протягом шестимісячного строку після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_2 позивач ОСОБА_2 звернувся, оскільки у питаннях прийняття спадщини та її оформлення є юридично необізнаною особою, тому позивач пропустив строк прийняття спадщини. Вказані причини пропуску строку на прийняття спадщини суд вважає поважними.

Відповідно до вимог ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, які визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Частиною 4 ст.206 ЦПК України встановлено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що заявлені позивачем ОСОБА_2 позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, оскільки позивач ОСОБА_2 пропустив з поважних причин встановлений законодавством строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 крім того, відповідач ОСОБА_2 позовні вимоги позивача ОСОБА_2 визнав у повному обсязі та проти їх задоволення не заперечує, а тому не підлягають доказуванню, відповідно до положень ч.1 ст..82 ЦПК України, із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8 , ніхто із спадкоємців не звертався, спадкова справа після її смерті не заводилася, крім того, задоволення вимог позивача жодним чином не порушить прав та інтересів інших осіб, тому позовні вимоги є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі, у зв`язку з чим, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_2 обґрунтовані та підлягають задоволенню за вищенаведеними підставами та суд вважає необхідним визначити позивачу ОСОБА_2 додатковий строк для прийняття спадщини за законом після смерті бабусі ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки строк для прийняття спадщини позивачем ОСОБА_2 пропущений з поважних причин.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст.ст.9,12,13,81,141,197-200,211,259,263-265,268 ЦПК України, ст.ст.1216, ст.ст.1270, 1272 ЦК України, суд -

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Василівська державна нотаріальна контора Запорізької області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом - задовольнити.

Визначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 (громадянин України, уродженець м.Дніпрорудне Василівського району Запорізької області, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 , зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ) - додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , - тривалістю три місяці, починаючи з дня набрання даним рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Запорізького апеляційного суду через Василівський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Василівського районного суду

Запорізької області Ю.В. СИДОРЕНКО

Джерело: ЄДРСР 94160304
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку