open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

15.01.2021

ЄУН 389/1640/20

провадження №2-о/389/34/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 січня 2021 року Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді - Українського В.В.,

за участю секретаря судового засідання - Гой І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду міста Знам`янка Кіровоградської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Знам`янська Друга селищна рада Кіровоградської області, ОСОБА_2 , про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, де просить встановити факт, що вона є рідною онукою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги мотивувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба ОСОБА_3 . Заявник, як спадкоємець першої черги, подала заяву до нотаріуса про прийняття спадщини після смерті баби. Однак, нотаріус повідомив їй про те, що в документах є невідповідності, тому встановити родинні відносини між нею та її бабою не можливо. Так, в актовому записі про народження батька заявниці, сина спадкодавця вказано його прізвище ОСОБА_8 , в той час як в свідоцтві про смерть його прізвище вказане ОСОБА_8 . Оскільки заявник є спадкоємцем за правом представлення, але не має можливості подати нотаріусу доказів родинних відносин із спадкодавцем, рекомендовано звернутися до суду із заявою про встановлення родинних відносин між спадкодавцем та спадкоємцем.

Заявник в судове засідання не з`явилася, про день розгляду справи повідомлена у встановленому законом порядку. При цьому нею надано до суду заяву в якій вона, підтримуючи вимоги заяви, просить розглядати справу за її відсутності.

Заінтересована особа Знам`янська Друга селищна рада Кіровоградської області до суду не з`явилася, про час та місце розгляду справи сповіщена належним чином, надала заяву, відповідно до якої не надала заперечень проти задоволення вимог заяви та просить розглядати справу без її участі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 до суду не з`явився, надав заяву в якій не заперечує, щодо задоволення вимог ОСОБА_1 та просить розглядати справу за його відсутності.

Свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 надали письмові пояснення, відповідно до яких підтвердили факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дійсно є онукою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи, що в справі є достатньо матеріалів, які вказують на права та взаємовідносини сторін, суд вважає можливим розглянути справу за відсутності сторін.

Дослідивши матеріали справи суд встановив наступне.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьком значиться російською « ОСОБА_8 ». Після одруження заявниці присвоєно прізвище ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_2 .

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження № 00020745769 від 09 серпня 2018 року, прізвище батька заявниці значиться як ОСОБА_8 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , його матір`ю вказана ОСОБА_3 . Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 ОСОБА_8 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 . Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . За життя останній належала земельна ділянка загальною площею 4,83 га розташована на території Знам`янської Другої селищної ради, що підтверджено державним актом на право приватної власності на землю серії ІІІ-КР № 001833 виданим 05 травня 2001 року на підставі рішення Знам`янської селищної ради народних депутатів від 24 жовтня 2001 року за № 244.

Відповідно до Інформаційної довідки із Спадкового реєстру, копії наданої в судове засідання спадкової справи, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , заведена спадкова справа № 39/2012. Спадкоємцем після смерті ОСОБА_3 за правом представлення є ОСОБА_1 . Останній стосовно оформлення спадкового майна після смерті баби, нотаріусом надано роз`яснення про необхідність звернення до суду для вирішення питання встановлення родинних відносин між спадкодавцем та спадкоємцем.

За приписами ст.93 ЦПК України в порядку цивільного судочинства розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оцінка доказів здійснюється судом за приписами ст. 89 ЦПК України, відповідно до якої суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Згідно з ч.1 ст.293 ЦПК України, окреме провадження це вид не позовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно з п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення фактів, якщо ці факти породжують юридичні наслідки.

Згідно з Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5 при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє: факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. Доказом родинних та інших відносин спадкоємців із спадкодавцями є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів, нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

У статті 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов`язків, що зазначені у статті 1219 ЦК України (статті 1218, 1231 ЦК України ).

Згідно з частиною другою статті 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до приписів ст.1217 Цивільного кодексу України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до приписів ст.1223 Цивільного кодексу України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 Цивільного кодексу України.

Відповідно до приписів ст.1258 Цивільного кодексу України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до приписів ст. 1261 Цивільного кодексу України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до приписів ст. 1262 Цивільного кодексу України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Відповідно до приписів ст. 1263 Цивільного кодексу України у третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.

Відповідно до приписів ст. 1264 Цивільного кодексу України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до приписів ст. 1265 Цивільного кодексу України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

Відповідно до приписів частини 1 статті 1266 Цивільного кодексу України зокрема онуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Відповідно до приписів статті 1258 Цивільного кодексу України право заявника спадкувати майно померлої є пріоритетним порівняно з правом на спадщину племінника померлої ОСОБА_2 , оскільки ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом більш ранньої черги.

Враховуючи вищевикладене, а також що встановлення факту родинних відносин про який просить заявник, породжує юридичні наслідки, а саме його підтвердження необхідне їй для одержання спадщини, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення і встановлення зазначеного факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право, факт родинних відносин між спадкоємцем та спадкодавцем підтверджений в судовому засіданні, суд вважає за необхідне дану заяву задовольнити.

Керуючись ст.ст.259, 263-265, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати залишити по фактично понесеним.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду в тридцятиденний строк з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник - ОСОБА_1 проживає в АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Заінтересована особа - Знам`янська Друга селищна рада Кіровоградської області місце знаходження смт. Знам`янка Друга Кіровоградській області вул. Перспективна, 51, код ЄДРПОУ 04366442.

Суддя Знам`янського міськрайонного суду

Кіровоградської області В.В. Український

Джерело: ЄДРСР 94157760
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку