open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 137/1670/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"14" січня 2021 р.

Літинський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого - судді Гопкіна П.В.,

за участю секретаря Іванової І.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Літині цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Літинської селищної ради Літинського району Вінницької області про визначення частки померлого в праві спільної сумісної власності,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Літинського районного суду Вінницької області із зазначеним позовом мотивуючи його тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина до складу якої входить його частка на земельну ділянку АДРЕСА_1 .

Коли позивач звернувся до приватного нотаріуса Літинського нотаріального округу із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті батька, то йому було відмовлено в зв`язку з тим, що не визначена частка померлого в земельній ділянці, яка б підлягала спадкуванню і було рекомендовано звернутися до суду за захистом своїх прав.

Таким чином позивач просить суд ухвалити рішення, котрим встановити, що розмір частки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та померлого ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в праві спільної сумісної власності на земельну ділянку загальною площею 0,2591 га, кадастровий номер 0522455100:00:001:0169, що розташована за адресою АДРЕСА_1 становить по Ѕ.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився.

Представником позивача-адвокатом Данилюком П.П. подано заяву, відповідно до якої просить розгляд справи проводити у відсутність позивача та його представника. Позовну заяву підтримують в повному обсязі та просять її задовольнити. Витрати зі сплати судового збору просять залишити за позивачем (а.с. 22).

Представник відповідача Літинської селищної ради Літинського району Вінницької області до судового засідання не з`явився. Подали на адресу суду листа відповідно до якого селищна рада просить розгляд справи слухати у відсутність представника Літинської селищної ради. Проти заявленого позову не заперечує (а.с. 21).

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Як зазначено у ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, оскільки сторони не з`явилися у судове засідання.

Дослідивши матеріали справи, враховуючи заяви сторін, суд вважає, що позов обгрунтований та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Так, відповідно до свідоцтва про смерть (а.с. 5) ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Свідоцтвом про народження (а.с. 6) зазначається наявність родинних відносин між позивачем ОСОБА_3 та спадкодавцем ОСОБА_2 , як між сином та батьком. У відповідності до договору купівлі-продажу земельної ділянки (а.с. 7-8) ОСОБА_2 та ОСОБА_1 придбали 26.09.2016 у Літинської селищної ради Літинського району Вінницької області земельну ділянку загальною площею 0,2591 га, що розташована по АДРЕСА_1 . Листом приватного нотаріуса Літинського районного нотаріального округу Толяренком С.В. відмовлено позивачу ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину до майна померлого15.01.2019 ОСОБА_2 у звязку із неможливістю визначення складу спадкового майна.

Відповідно до ч.1 ст.16 ЦК кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Відповідно до вимог п.1 ч. 2 ст. 16 ЦК України, способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно ст.328ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше право не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також в разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до положень ст. 1226 ЦК України, частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах. Суб`єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до її визначення та виділу в натурі.

У відповідності до роз`яснень, наданих у Постанові Пленуму Верховного суду України від 22.12.1995 року № 20 "Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності", - частка учасника спільної сумісної власності визначається при поділі майна, виділі частки з спільного майна, зверненні стягнення на майно учасника спільної власності за його боргами, відкритті після нього спадщини. При відсутності доказів про те, що участь когось з учасників спільної сумісної власності (крім сумісної власності подружжя) у надбанні майна була більшою або меншою - частки визначаються рівними (п.5).

Відповідно до роз`яснень, наданих у Постанові Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", - у разі смерті співвласника частки кожного із співвласників у праві спільної власності є рівними, якщо інше не було встановлено договором між ними. Частка померлого співвласника не може бути змінена за рішенням суду.

Згідно правової позиції Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, закріпленої в п. 3.4. Інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ N 24-753/0/4-13 від 16.05.2013р., зазначено, що відповідно до ст. 1226 ЦК України, частка у справі спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах. Суб`єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до її визначення та виділу в натурі. У разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину спадкоємці учасника спільної сумісної власності мають право звернутися з позовом про визначення частки майна, належному на праві спільної сумісної власності.

За змістом ст. 357 ЦК України, вбачається, що під терміном "визначення часток" законодавець розуміє визначення (встановлення) розміру частки співвласника у спільному сумісному майні

Беручи до уваги наведене, а також положення ст. 172 ЦК України, вбачається, що у спірних правовідносинах поділ спільного майна у позасудовому порядку шляхом укладання відповідної угоди між співвласниками є неможливим у зв`язку зі смертю одного з них.

Відповідно до ст.ст. 368, 370, 372 ЦК України, спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю. Співвласники мають право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній сумісній власності. У разі виділу частки із майна, що є у спільній власності, вважається, що частки кожного зі співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Виходячи із законодавчо встановленої рівності часток кожного із співвласників спільної сумісної власності, відсутності іншої домовленості між ними, суд приходить до переконання, що частка померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , становить Ѕ від цілої земельної ділянки. Таким чином позов є обгрунтованим та підлягає до задоволення.

Витрати зі сплати судового збору, відповідно до клопотання представника позивача, слід залишити за позивачем (а.с. 22).

Керуючись ст.ст. 16, 328, 1216, 1226, 1273 ЦК України, ст.ст. 10, 12, 13, 81, 197, 200, 206, 258, 263-265, 268 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Встановити, що розмір частки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та померлого ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в праві спільної сумісної власності на земельну ділянку загальною площею 0,2591 га, кадастровий номер 0522455100:00:001:0169, що розташована за адресою АДРЕСА_1 становить по Ѕ.

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя : Гопкін П. В.

Джерело: ЄДРСР 94156130
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку