open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 131/1205/20

Провадження № 2/131/134/2021

2021 рік

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.01.2021 м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Олексієнка О.Ю.,

за участю секретаря судових засідань Курман Ю.М.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні без фіксації процесуальної дії технічними засобами в місті Іллінці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Іллінецької міської ради Вінницької області, ОСОБА_2 про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду із зазначеним позовом, в якому вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , який за життя заповіту не залишив. Після його смерті відкрилась спадщина, яка складається із житлового будинку АДРЕСА_1 та земельної ділянки за вказаною адресою.

Позивач являється двоюрідною сестрою спадкодавцю ОСОБА_3 , а відповідач ОСОБА_4 його дядьком. Оскільки спадкоємці першої та другої черги відсутні похованням ОСОБА_3 займалась позивач ОСОБА_1 , як і догляд за ним за останні роки.

ОСОБА_2 , як спадкоємець третьої черги відмовився від її прийняття на користь позивача ОСОБА_1 .

У встановлений законом строк позивач зверталася до Паріївської сільської ради Іллінецького району, а згодом до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , однак їй порекомендували звернутись до суду у зв`язку з пропущенням строку для прийняття спадщини. Так як ОСОБА_1 вважає, що пропустила строк звернення із заявою про прийняття спадщини по поважним причинам, інших спадкоємців ні зі законом, ні за заповітом немає, тому просить суд визначити її додатковий строк для прийняття спадщини.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, проте подала до суду заяву із проханням вирішити справу у її відсутність і задовольнити її позовні вимоги.

Представник відповідача Іллінецької міської ради Вінницької області в судове засідання не з`явився, проте міський голова подав до суду відзив на позовну заяву, в якому просить розгляд справи провести у відсутність представника ради, позовні вимоги визнає у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву із проханням вирішити справу у його відсутність, обставини зазначені в позовній заяві підтверджує в повному обсязі, позовні вимоги просить задовольнити.

Враховуючи зазначені вище положення, а також те, що сторони скористались своїм правом, врегульованим ч. 3 ст. 211 ЦПК України, заявляти клопотання про розгляд справи за їх відсутності, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та вирішити її на підставі доказів наявних у справі.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, давши оцінку зібраним доказам, суд приходить до висновку про можливість ухвалення рішення в підготовчому судовому засіданні та задоволення позову з таких підстав.

Так, судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.13), тому після його смерті відкрилася спадщина на його майно.

У відповідності до ст. 1263 ЦК України у третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.

У відповідності до ст. 1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Як видно з свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 (а.с.12) батьками спадкодавця ОСОБА_3 є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 (а.с.12) ОСОБА_6 уклала шлюб із ОСОБА_5 , де її дошлюбне прізвище- ОСОБА_7 .

Як видно з копії погосподарської справи за 1950-1952 роки Паріївської сільської ради Іллінецького району Вінницької області(а.с.14) ОСОБА_2 та ОСОБА_8 є рідними братом і сестрою,а тому відповідач у справі являється дядьком спадкодавця ОСОБА_3 і спадкоємцем третьої черги. Проте він відмовився від спадщини на користь ОСОБА_2 .

Рішенням Іллінецького районного суду Вінницької області від 25.082020 року (а.с.24-26) встановлено факт, що ОСОБА_1 є двоюрідною сестрою ОСОБА_3 .

Як видно з копії свідоцтва про народження позивача ОСОБА_1 серії НОМЕР_4 (а.с.9) її батьком є ОСОБА_2 .

Згідно копії свідоцтва про шлюб ОСОБА_1 серії НОМЕР_5 (а.с.10) видно про зміну прізвища позивача на ОСОБА_9 (а.с. 10). Таким чином позивач являється двоюрідною сестрою ОСОБА_3 та спадкоємцем п`ятої черги в порядку спадкування за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Позивач вказує, що пропустила вказаний строк з поважної причини, оскільки у неї були відсутні свідоцтво про народження ОСОБА_10 , матері спадкодавця, що унеможливлювало підтвердження факту родинних відносин із спадкодавцем. За таких обставин суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 , як спадкоємець пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин, тому у відповідності до вимог ч. 3 ст. 1272 ЦК України, їй слід визначити додатковий строк, достатній для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини протягом трьох місяців з дня набрання рішенням суду законної сили.

Щодо вирішення питання про судові витрати, суд виходить з наступного.

Позивачем при зверненні до суду з даним позовом було сплачено 840,80 грн. судового збору.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати понесені позивачем підлягають стягненню з відповідача.

Доказів понесення будь-яких витрат відповідачем при розгляді даної справи суду надано не було.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1270, 1272 ЦК України ст.ст. 258, 259, 265 -268 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов задоволити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в три місяці, починаючи з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення через Іллінецький районний суд.

Відповідно до пункту 4 частини п`ятої статті 265 ЦПК України:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ідентифікаційний номер - НОМЕР_6 , адреса: АДРЕСА_2 , моб. тел.: НОМЕР_7 .

Відповідач: Іллінецька міська рада Вінницької області, код ЄДРПОУ 03333618, адреса: м. Іллінці Вінницької області, вул. Соборна, 19.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ідентифікаційний номер - НОМЕР_8 , адреса: АДРЕСА_2 , моб. тел.: відсутній.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 94155985
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку