open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 131/1051/20

Провадження № 2/131/123/2021

2020 р.

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.01.2021м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької областів складі:

головуючого судді Олексієнка О.Ю.,

розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання осіб такими, що втратили право користування жилим приміщенням та зняття з реєстрації,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом, у якому вказав, що йому на праві приватної власності належить житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 .

В належному ОСОБА_1 житловому будинку раніше проживала його колишня дружина ОСОБА_2 та двоє їх дітей - ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , однак в 2007 році їх шлюб з ОСОБА_2 був розірваний. Відповідачка разом з дочками з позивачем не проживають ще з 1998 року, а проживають в будинку АДРЕСА_2 . Однак незважаючи на зміну місця проживання на даний час місце реєстрації відповідачів залишається в будинку позивача по АДРЕСА_1 . Дані обставини реєстрації як місця проживання відповідачів за місце проживанням позивача в зимовий період складає для позивача великі труднощі щодо забезпечення його субсидією на опалення житлового будинку та непомірний розмір сплачуваних ним комунальних послуг

Позивач ОСОБА_1 неодноразово звертався до відповідачів щодо зміни місця реєстрації, проте дане питання залишилось невирішене, тому позивач звернувся до суду із вказаним позовом та просить визнати ОСОБА_2 та ОСОБА_3 такими, що втратили право користування жилим приміщенням.

ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги просить задоволити.

Відповідачі в судове засідання не з`явились, не повідомивши причин своєї неявки, хоча про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність сторін на підставі наявних у справі письмових доказів та ухвалити у справі заочне рішення, яким позов задоволити з наступних мотивів.

Судом встановлено, що відповідно до технічного паспорту на житловий будинок по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер №2167 від 25 квітня 2006(а.с.9-10), свідоцтва № НОМЕР_1 про право особистої власності на житловий будинок від 19.10.1993 (а.с. 11) та витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно №10571795 від 06.05.2006 (а.с. 12), позивачу на праві приватної власності належить житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідно до статті 41 Конституції України,- кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 24 жовтня 2018 року у справі № 490/12384/16-ц зроблено висновок по застосуванню статей 71, 72 ЖК Української РСР, який полягає в тому, що особа може бути визнана такою, що втратила право користування жилим приміщенням за двох умов: не проживання особи в жилому приміщенні більше шести місяців та відсутність поважних причин. Саме на позивача процесуальний закон покладає обов`язок довести факт відсутності відповідача понад встановлені статтею 71 ЖК Української РСР строки у жилому приміщенні без поважних причин, що позивач не довів. Початок відліку часу відсутності визначається від дня, коли особа залишила приміщення. Повернення особи до жилого приміщення, яке вона займала, перериває строк тимчасової відсутності. При тимчасовій відсутності за особою продовжує зберігатись намір ставитися до жилого приміщення як до свого постійного місця проживання, тому при розгляді позову про визнання особи такою, що втратила право на жилу площу, суд повинен ретельно дослідити обставини, які мають значення для встановлення причин довготривалої відсутності.

Відповідно Акту обстеження на предмет проживання від 28.07.2020 (а.с. 8) ОСОБА_2 та ОСОБА_3 зареєстровані але не проживають в житловому будинку за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідно ст. 391 ЦК України,- власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Суд вважає, що реєстрація відповідачів у житловому будинку, який належить позивачеві, порушує права останнього, оскільки перешкоджає здійсненню права користування та розпорядження своїм майном, як складовими частинами права власності.

Оскільки ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не проживають без поважних причин за адресою реєстрації, то суд вважає можливим визнати останніх такими, що втратили право на користування житловим будинком за адресою АДРЕСА_1 .

Питання про судові витрати слід вирішити у відповідності до ст. 141 ЦПК України.

Доказів понесення будь-яких витрат відповідачами при розгляді даної справи суду надано не було.

На підставі викладеного, керуючись п. 2 ч. 1 ст. 7 ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», ст. ст. 71, 72 ЖК України, ст. 391, 405 ЦК України, ст. 141,206, 263-265 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , такими, що втратили право користування житловим будинком за адресою АДРЕСА_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення через Іллінецький районний суд.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 ,адреса: АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП невідомий, адреса реєстрації: АДРЕСА_4 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП невідомий, адреса реєстрації: АДРЕСА_4 .

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 94155977
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку