open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №348/1592/20

12 січня 2021 року м.Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого судді: Міськевич О.Я.

секретаря судового засідання: Боєчко О.Р.

з участю представника позивача : Мерцало О.Б.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Надвірна цивільну справу за позовом Об`єднання співласників багатоквартирного будинку "Добробут 2010" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Зміст позовних вимог:

Об`єднання співласників багатоквартирного будинку "Добробут 2010" звернулося в суд з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості .

Позовні вимоги мотивують тим, що ОСББ «Добробут 2010» здійснює обслуговування будинку та прибудинкової території багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 власником якої є- ОСОБА_1 .

Власники квартир багатоквартирних будинків зобов`язані брати участь у загальних витратах , пов`язаних з утриманням будинку та прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку.

Відповідач ОСОБА_1 оплати за послуги ,які надає об`єднання проводить не регулярно, що спричинило утворення заборгованості. У липні та вересні 2019 року та січні, лютому 2020 року відповідачеві надіслано повідомлення про заборгованість з вимогою сплатити борг та неодноразово усно повідомлялось про наявність заборгованості однак дане попередження залишено без уваги, вимоги щодо сплати боргу не виконано.

В зв`язку з невиконанням відповідачем належним чином своїх зобов`язань з оплати послуг,станом на 01.09.2020року перед ОСББ «Добробут 2010» утворилася заборгованість в сумі 8275,50грн , яка непогашена на даний час.

Стислий виклад позиції сторін:

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги позивача підтримала повністю з підстав, зазначених в позовній заяві та просила стягнути з ОСОБА_1 на користь Об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Добробут 2010 заборгованість за внесками на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 8275 грн. 50 коп., а також 2102 грн.00 коп. сплаченого судового збору.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, про час і місце слухання справи повідомлений належним чином, у відповідності до ч. 11 ст. 128 ЦПК України, шляхом розміщення оголошення про виклик до суду на офіційному веб-сайті судової влади України, з опублікуванням якого особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи. Про причини неявки не повідомила, заяви про слухання справи у її відсутності не поступало. Тому зі згоди сторони позивача суд ухвалює рішення в порядку заочного розгляду справи на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положенням ст.ст. 280-281 ЦПК України.

Процесуальні дії у справі:

Ухвалою судді Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 09.09.2020 р. по даній справі відкрито спрощене позовне провадження з викликом сторін та призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази, представлені сторонами на виконання вимог ст.ст. 76, 81 ЦПК України і які сторони вважають достатніми для обґрунтування і заперечення позовних вимог та з`ясувавши фактичні обставини справи, дійшов наступних висновків.

Фактичні обставини, встановлені судом:

Судом встановлено, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Добробут 2010» створено відповідно до ЗУ «Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001року №2866-ІІІ.

Об`єднання діє відповідно до Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", чинного законодавства України та Статуту.

У своїй діяльності Об`єднання користується правами, визначеними статтями 16, 17 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", та має обов`язки, визначені ст. 18 цього Закону.

Метою створення об`єднання є забезпечення захисту прав його членів та дотримання ними обов`язків щодо належного утримання та використання неподільного і загального майна житлового комплексу, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2

27.02.2010 року Загальними зборами власників житлових приміщень домовилися створити ОСББ «Добробут», що підтверджується установчим договором об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (а.с.22-24)

Встановлені розміри внесків є діючими, правомірними, ніким неоспореними та не скасованими.

Відповідач ОСОБА_1 свої зобов`язання по сплаті внесків не виконувала, у зв`язку з чим за останньою утворилася заборгованість в розмірі 8275 грн. 50 коп., що підтверджується розрахунком .(а.с.5-6)

Відповідно до ст. 10 Закону України "Про об"єднання співвласників багатоквартирного будинку" Вищим органом управління об`єднання є загальні збори, рішення загальних зборів є обов`язковим для всіх співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

За весь час від відповідача не надходило претензій щодо якості наданих послуг.

Мотиви з яких виходить суд та застовані норми права:

Згідно з ч. 3 ст. 11, ч. 2 ст. 509 ЦК України зобов`язання можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства, якими відповідно до ч. 2 ст. 4 ЦК України є, зокрема, закони України.

Статтею 15 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" встановлено, що співвласник зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, та своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно п. 2 розділу IV Статут сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного та інших фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників.

Згідно з ч. 1 ст. 20 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Згідно ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору, вимог кодексу, актів законодавства, а при відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Висновки суду:

З огляду на зазначене, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги ґрунтуються на вимогах закону та підлягають задоволенню у повному обсязі.

У відповідності до ст. 141 ЦПК України судові витрати підлягають стягненню з відповідача, зокрема: 2102 грн. 00 коп. сплаченого судового збору, в користь позивача згідно квитанції № ПН 1666117 від 04.09.2020 р.

На підставі наведеного та ст.ст. 525, 526, 625 ЦК України, ст. ст. 10, 15, 20 Закону України «Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку», та керуючись ст.ст. 4, 19, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 280-289 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співласників багатоквартирного будинку "Добробут 2010" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1 на користь Об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Добробут 2010 " (код ЄДРПОУ 37048226, МФО 336677, на рахунок НОМЕР_1 в ІФФ « ПриватБанк» заборгованість за внесками на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 8275 грн. 50 коп. ( вісім тисяч двісті сімдесят п`ять гривень п`ятдесят копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1 на користь Об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Добробут 2010 " (код ЄДРПОУ 37048226, МФО 336677, на рахунок НОМЕР_1 в ІФФ « ПриватБанк» 2102 грн.00 коп. (дві тисячі сто дві гривні) сплаченого судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Позивач: Об`єднання співласників багатоквартирного будинку "Добробут 2010", м. Надвірна, вул. Мазепи 25 а, Івано-Франківської області.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстації АДРЕСА_1

Суддя Міськевич О.Я.

Повний текст рішення

виготовлено 15.01.2021 року.

Джерело: ЄДРСР 94155557
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку