open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

"11" січня 2021 р. Справа № 903/512/20

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Демидюк О.О.

судді Павлюк І.Ю.

судді Савченко Г.І.

при секретарі судового засідання - Єфімчук А.І.

за участю представників сторін:

позивача - Ющук Р.В., рішення №1/2 від 30.11.2020 (міський голова), Оніщук М.В., рішення №1/5 від 30.11.2020 (заступник міського голови по виконавчій роботі)

відповідача - Білицький Б.М., довіреність від 20.07.2020

розглядаючи у відкритому судовому засіданні у приіщенні Північно-західного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Любомль-ринок" на рішення господарського суду Волинської області від 07.10.2020 р. у справі № 903/512/20 (суддя Вороняк А.С., повний текст рішення складено 19.10.2020 р.)

за позовом Любомльської міської ради Волинської області

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Любомль-ринок"

про скасування запису про державну реєстрацію права власності

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Волинської області від 07.10.2020 р. позов задоволено. Скасовано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна запис номер 13276314 від 11.02.2016 р. про державну реєстрацію права власності ТзОВ "Любомль-ринок" на торговий павільйон, площею 56,2 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Любомль, вул. 1-го Травня, 32, Волинської області, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 850153507233. Стягнуто з відповідача на користь позивача судовий збір в розмірі 2102 грн. та витрати за проведення судової будівельно-технічної експертизи в розмірі 7191,36 грн.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, відповідач звернувся до Північно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, в якій просить оскаржуване рішення скасувати та ухвалити нове, яким в позові відмовити. Стягнути з позивача витрати по сплаті судового збору.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 23.11.2020 р. апеляційну скаргу ТзОВ "Любомль-ринок" на рішення господарського суду Волинської області від 07.10.2020 р. у справі № 903/512/20 залишено без руху. Протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали скаржник має право усунути недоліки, а саме подати до Північно-західного апеляційного господарського суду докази сплати судового збору в сумі 3153,00 грн. Попереджено скаржника, що у випадку не усунення у встановлений термін недоліків, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається апелянту.

14.12.2020 р., згідно штемпеля канцелярії суду, на адресу апеляційного господарського суду від скаржника надійшла заява, якою долучає платіжне доручення № 859 від 01.12.2020 р. про сплату судового збору в сумі 3153,00 грн.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 14.12.2020 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Любомль-ринок" на рішення господарського суду Волинської області від 07.10.2020 р. у справі № 903/512/20 та призначено її до розгляду на 11 січня 2021 р. об 12:00 год.

В судовому засіданні 11.01.2021 р. колегія суддів заслухала представників позивача та відповідача.

Колегією суддів встановлено, що Любомльська міська рада Волинської області звернулася з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Любомль-ринок" про скасування в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна запис номер 13276314 від 11.02.2016 про державну реєстрацію права власності ТОВ "Любомль-ринок" на торговий павільйон, площею 56,2 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Любомль, вул. 1-го Травня, 32, Волинська область, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 850153507233.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що проведення державної реєстрації права власності є втручанням у право територіальної громади міста Любомль на мирне володіння комунальним майном, обмеження її у правових та організаційних основах містобудівної діяльності, обмеження сталого розвитку території по вул. 1-го Травня з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів населення міста.

Любомльська міська рада вважає, що запис про право власності на торговий павільйон вчинено з порушенням Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" з огляду на те, що фактично право власності зареєстровано на торговий павільйон, тобто тимчасову споруду.

Такими діями по реєстрації речових прав порушуються права територіальної громади міста в особі Любомльської міської ради на землю, оскільки у зв`язку із набуттям у власність спірного торгового павільйону за адресою: м. Любомль, вул. 1-го Травня, 32, Волинської області, відповідачем 25.03.2020 подано заяву про надання оренду земельної ділянки кадастровий №0723310100:01:000:1076, площею 0.0922 га строком на 49 років для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури.

Оскільки предметом спору у справі №903/512/20 є скасування запису про державну реєстрацію права власності, колегія суддів дійшла висновку, що судове рішення, прийняте за результатами розгляду справи, може мати вплив на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

У відповідності до ч.2, ч.4, ч.5 ст. 50 ГПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 ГПК України.

Враховуючи вище викладене, колегія суддів вважає з необхідне залучити до участі у справі державного реєстратора Реєстраційної служби Любомльського районного управління юстиції Волинської області Литвинюка Андрія Миколайовича як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

З метою об`єктивного та всебічного дослідження усіх обставин, що мають значення для вирішення справи, колегія суддів вважає за необхідне відкласти розгляд справи на іншу дату.

Керуючись ст.ст. 50, 216, 234, 270 Господарського процесуального кодексу України, , суд, -

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі державного реєстратора Реєстраційної служби Любомльського районного управління юстиції Волинської області Литвинюка Андрія Миколайовича (44300, м. Любомль вул. Богдана Хмельницького, 12), як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

2. Розгляд апеляційної скарги призначити на "01" лютого 2021 р. об 11:30 год. у приміщенні Північно-західного апеляційного господарського суду за адресою: 33001 м. Рівне вул. Яворницького, 59 у залі судових засідань №3.

3. Визнати явку учасників провадження у справі на їх розсуд.

4. Попередити, що неявка учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

5. Позивачу надати до відділу канцелярії та документообігу суду докази надіслання державному реєстратору Реєстраційної служби Любомльського районного управління юстиції Волинської області Литвинюку Андрію Миколайовичу копії позовної заяви з усіма додатками.

6. Відповідачу надати до відділу канцелярії та документообігу суду докази надіслання державному реєстратору Реєстраційної служби Любомльського районного управління юстиції Волинської області Литвинюку Андрію Миколайовичу копії апеляційної скарги з усіма додатками.

7. Запропонувати державному реєстратору Реєстраційної служби Любомльського районного управління юстиції Волинської області - Литвинюку Андрію Миколайовичу надати до відділу канцелярії та документообігу суду письмові пояснення по суті спору.

8. Витребувати в Любомльської районної державної адміністрації Волинської області (м. Любомль, вул. Незалежності, 23.) належним чином завірену копію інвентаризаційної справи на об`єкт нерухомого майна, що знаходиться за адресою: м. Любомль, вул. 1-го Травня, 32, Волинської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Демидюк О.О.

Суддя Павлюк І.Ю.

Суддя Савченко Г.І.

Джерело: ЄДРСР 94094515
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку