open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

_________________________________________________________________

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" грудня 2020 р. Справа № 924/1134/20

м.Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Субботіної Л.О. за участю секретаря судового засідання Мізика М.А., розглянувши матеріали

за позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" м.Хмельницький

до Товариства з додатковою відповідальністю "Хмельницькбудтранс" м. Хмельницький

про стягнення 892,48 грн

Представники сторін:

позивач: Доценко О.О. - адвокат, діє згідно довіреності № 007Др-179-1219 від 01.01.2020

відповідач: Фанок М.І. - директор, Литвинюк П.Д. - заступник директора, діє на підставі доручення від 01.12.2020.

Рішення приймається 29.12.2020, оскільки в судових засіданнях 01.12.2020 та 17.12.2020 оголошувалась перерва.

В судовому засіданні відповідно до ч. 6 ст. 233 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Хмельницької області 19.10.2020 надійшла позовна заява Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" м. Хмельницький до Товариства з додатковою відповідальністю "Хмельницькбудтранс" м. Хмельницький про стягнення 892,48 грн заборгованості за послуги з розподілу природного газу. В обґрунтування позовних вимог вказує, що між сторонами шляхом підписання заяви - приєднання №0942017GNNFP016 від 01.01.2016 укладено типовий договір розподілу природного газу. За умовами п. 6.6 договору оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим договором здійснюється споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка оператора ГРМ. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів. Зазначає, що на виконання умов договору він надав відповідачу послуги з розподілу природного газу на загальну суму 1466,92 грн, що підтверджується актами наданих послуг. Відповідач у 2019 році здійснив оплату за розподіл природного газу лише на суму 574,44 грн, у зв`язку із чим залишок боргу становить 892,48 грн.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу справи між суддями від 19.10.2020 вказану позовну заяву передано для розгляду судді Субботіній Л.О.

Ухвалою суду від 05.11.2020, після усунення позивачем недоліків позовної заяви, суд прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі № 924/1134/20 в порядку розгляду за правилами спрощеного позовного провадження та призначив судове засідання на 10:00 год. 01 грудня 2020 року.

В судовому засіданні 01.12.2020 суд поновив позивачу встановлений строк для подання доказів та долучив їх до матеріалів справи, продовжив відповідачу встановлений судом процесуальний строк для подання відзиву на позов та прийняв відзив відповідача до розгляду, оголосив перерву до 17.12.2020, інформацію про що занесено до протоколу судового засідання.

Згідно з протокольною ухвалою від 17.12.2020 суд оголосив перерву в судовому засіданні до 10:00 год. 29 грудня 2020 року.

Представник позивача в судових засіданнях, у поясненнях, викладених в клопотанні про долучення доказів, та у відповіді на відзив зазначає, що послуга з розподілу природного газу не складається лише з фактичного переміщення природного газу розподільчою системою трубопроводів. До даної послуги входить цілодобове надання фактичного доступу замовленої потужності об`єктів споживача до газорозподільної системи. Тобто оператор ГРМ, знаючи, що об`єкт відповідача підключено до газорозподільної системи, підтримує належний тиск у системі з урахуванням замовленої потужності приєднаних об`єктів споживача. Вказує, що відповідно до п. 8 гл. 6 розд. VI Кодексу ГРМ припинення або обмеження розподілу (споживання) природного газу не звільняє споживача від зобов`язання оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу, крім випадку розірвання цього договору. Також зазначає, що предметом розгляду у даній справі є стягнення заборгованості за послуги розподілу природного газу на підставі укладеного типового договору від 01.01.2016, розділ 6 якого визначає порядок розрахунків за вказаним договором. Тому посилання відповідача на необґрунтованість дій АТ "Хмельницькгаз" щодо встановлення на вузлі обліку даних засобу дистанційної передачі даних не має жодного відношення до предмету спору у даній справі. Звертає увагу, що у позивача відсутня ліцензія на постачання природного газу, а оплата вартості за розподіл природного газу здійснюється на поточний рахунок оператора ГРМ. Таким чином, твердження відповідача щодо зарахування авансу за постачання природного газу не має жодного підтвердження.

Представники відповідачів в судових засіданнях та в письмових поясненнях заперечують проти задоволення позовних вимог. Вказують, що 19.09.2019 позивач припинив подачу газу на об`єкт відповідача, опломбувавши вхідну засувну арматуру газопроводу через відсутність на лічильнику газу засобу дистанційної передачі даних. Однак, як вказує відповідач, відповідно до постанови НКРЕКП № 750 від 17.05.2019 установка таких засобів не передбачена для власників комерційних вузлів обліку природного газу з лічильниками, річний облік природного газу яких менше 10 тис.м. куб. У відповідача річний розхід газу складає 1980 м.куб. Тому відповідач вважає такі дії позивача необґрунтованими. Вказує, що ним проведено реконструкцію вузла обліку природного газу та проведено попередню оплату. Виконання робіт позивач завершив 22.06.2020 з оформленням акту. Проте 31.07.2020 позивач надіслав відповідачу повідомлення про необхідність встановлення дистанційної передачі даних лічильника, що на думку відповідача, є безпідставним, оскільки на такому типі лічильника G16, який встановлений позивачем, засобу дистанційного обліку не вимагається. Отже, з жовтня 2019 і по даний час позивач не надав відповідачу технічної можливості розпочати газопостачання. Відповідач зазначає, що аванс, який перераховано позивачу за постачання газу ще в 2019 році, останній зарахував за послуги розподілу природного газу. Також вказує, що відповідач не отримував щомісячно актів наданих послуг розподілу природного газу. Акти за всі місяці з січня по липень 2020 року були отримані 13.08.2020. Посилаючись на п. 8.3 договору про розподіл газу, відповідач вважає, що позивач повинен здійснити перерахунок наданих послуг, у зв`язку з необґрунтованим припиненням газопостачання з ініціативи позивача. З урахуванням викладеного, відповідач вказує на неправомірності позовної заяви та просить відмовити у її задоволенні у повному обсязі.

Суд під час розгляду матеріалів справи встановив наступні обставини.

Між публічним акціонерним товариством "Хмельницькгаз" (оператор ГРМ), правонаступником якого згідно з п. 1.2.1 Статуту Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" є позивач, та Товариством з додатковою відповідальністю "Хмельницькбудтранс" (споживач) укладено договір розподілу природного газу (далі - договір) шляхом підписання заяви-приєднання від 01.01.2016 до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим). Підписавши вказану заяву Товариство з додатковою відповідальністю "Хмельницькбудтранс" приєдналось до умов Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2498, на офіційному сайті НКРЕКП, сайті оператора ГРМ в мережі інтернет за адресою: km.104.ua.

У п. 1.1 договору зі змінами, внесеними постановою від 07.10.2019, зазначено, що цей типовий договір розподілу природного газу є публічним та регламентує порядок і умови забезпечення цілодобового доступу споживача до газорозподільної системи, розподіл (переміщення) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта споживача та переміщення природного газу з метою фізичної доставки оператором ГРМ обсягів природного газу до об`єктів споживачів, а також правові засади санкціонованого відбору природного газу з газорозподільної системи.

Цей договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного кодексу України на невизначений строк. Фактом приєднання споживача до умов цього договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір, зокрема надання підписаної споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 1 (для побутових споживачів) або у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього договору, яку в установленому порядку оператор ГРМ направляє споживачу інформаційним листом за формою, наведеною у додатку 3 до цього договору, та/або сплата рахунка оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу (п. 1.3 договору).

Згідно з п. 1.4 договору послуга з розподілу природного газу - це послуга оператора ГРМ, яка надається споживачу та включає в себе забезпечення цілодобового доступу споживача до газорозподільної системи і розподіл (переміщення) належного споживачу (його постачальнику) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта споживача.

За умовами п. 2.1 договору оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

Відповідно до п. 2.3 договору при вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов`язуються керуватися Законом України "Про ринок природного газу" та Кодексом газорозподільних систем.

Порядок розрахунків сторони узгодили у розділі VI договору. Так, оплата вартості послуги оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється споживачем за тарифом, встановленим регулятором для оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем (п. 6.1 договору зі змінами, внесеними постановою від 07.10.2019).

За умовами п. 6.2 договору тариф, встановлений згідно з пунктом 6.1 цього розділу, є обов`язковим для сторін з дати набрання чинності постановою регулятора щодо його встановлення.

У п. 6.3 договору зазначено, що величина річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається відповідно до Кодексу ГРМ.

Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений регулятором для відповідного оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.

Розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць (п. 6.4 договору).

Згідно з п. 6.6 договору оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим договором здійснюється споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка оператора ГРМ. Якщо згідно із законодавством споживач має сплачувати оператору ГРМ за послуги з розподілу природного газу зі свого поточного рахунку із спеціальним режимом використання, оплата послуг розподілу природного газу здійснюється з поточного рахунку із спеціальним режимом використання споживача на поточний рахунок оператора ГРМ кожного банківського дня згідно з алгоритмом розподілу коштів, встановленим регулятором, та зараховується як плата за послуги розподілу природного газу в тому місяці, в якому надійшли кошти. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів. Оплата здійснюється виключно грошовими коштами на поточний рахунок оператора ГРМ. У разі переплати сума переплати зараховується в рахунок оплати на наступний розрахунковий період або повертається на поточний рахунок споживача на його письмову вимогу у строк, що не перевищує 10 робочих жднів з дня отримання письмової вимоги. Споживач має право здійснювати оплату за договором розподілу природного газу через банківську платіжну систему, онлайн-переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу оператора ГРМ та в інший не заборонений законодавством спосіб.

Відповідно до п. 6.8 договору надання оператором ГРМ послуги з розподілу природного газу споживачу, що не є побутовим, має підтверджуватися підписаним між сторонами актом наданих послуг, що оформлюється відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем.

Пунктом 7.2 договору передбачені права оператора ГРМ, зокрема: отримувати від споживача оплату за цим договором; не здійснювати фактичний розподіл природного газу споживачу або обмежити його чи припинити у порядку та на підставах, передбачених цим договором; інші права, передбачені цим договором та Кодексом газорозподільних систем.

У п. 7.3 договору зазначено, що споживач має право на отримання цілодобового доступу до газорозподільної системи та передачу належних споживачу об`ємів (обсягів) природного газу з належним рівнем надійності, безпеки, якості та величини його тиску за умови дотримання ним вимог цього договору та Кодексу газорозподільних систем.

За умовами п. 7.4 договору споживач зобов`язується здійснювати розрахунки в розмірі, строки та порядку, визначені цим договором; дотримуватись інших вимог цього договору та Кодексу газорозподільних систем.

Згідно з п. 8.3 договору у разі безпідставного припинення (обмеження) розподілу природного газу споживачу або підтвердження факту невідповідності якості та/або величини тиску природного газу на межі балансової належності об`єкта споживача оператор ГРМ відшкодовує споживачу вартість недоотриманого природного газу та/або здійснює перерахунок наданих послуг за цим договором відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем. У разі якщо між оператором ГРМ і споживачем не досягнуто згоди про компенсацію завданих збитків чи перерахунок наданих послуг, спірні питання вирішуються в судовому порядку.

У п. 9.1 договору передбачено, що оператор ГРМ має право припинити/обмежити розподіл природного газу споживачу в порядку та у випадках, передбачених Кодексом газорозподільних систем.

Цей договір укладається на невизначений строк (п. 12.1 договору).

У п. 12.2 договору вказано, що якщо в установленому порядку регулятором будуть внесені зміни до редакції Типового договору розподілу природного газу, оператор ГРМ зобов`язується розмістити повідомлення про такі зміни на сайті та в офіційних друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності, не менше ніж за десять днів до набрання змінами чинності, крім випадків, для яких цим договором встановлений інший термін та/або порядок повідомлення про внесення змін. У разі незгоди споживача зі змінами він має право розірвати цей договір шляхом надсилання письмового повідомлення оператору ГРМ протягом десяти календарних днів з дня, коли він дізнався чи міг дізнатися про внесені до цього договору зміни. Нерозірвання цього договору у вказаний строк та продовження споживання природного газу свідчить про згоду споживача з внесеними до цього договору змінами.

Цей договір може бути розірваний за згодою сторін або за ініціативою споживача у порядку, визначеному законодавством України (п. 12.3 договору).

До заяви-приєднання додано додаток №4 Розрахунок втрат і витрат природного газу. Перелік точок комерційного обліку споживача, в якому зазначена адреса об`єкта: вул. Заводська, 161, лічильник Metrix G-10.

Матеріали справи містять акти наданих послуг, в яких зазначено, що відповідно до договору розподілу природного газу від 01.01.2016, укладеного шляхом підписання заяви-приєднання №0942017GNNАР016, у 2020 році оператором ГРМ надано послуги з розподілу природного газу відповідно до величини замовленої потужності, що визначається як 1/12 річної замовленої потужності об`єктів споживача та дорівнює 153,18 м.куб. (153,19 м.куб. - у лютому та червні 2020 року), а саме: від 31.01.2020 №ХМЯ80002640 на суму 159,92 грн, від 29.02.2020 №ХМЯ80005156 на суму 159,94грн, від 31.03.2020 №ХМЯ80007851 на суму 159,92грн, від 30.04.2020 №ХМЯ80010414 на суму 159,92грн, від 31.05.2020 №ХМЯ80012954 на суму 159,92грн, від 30.06.2020 №ХМЯ80015545 на суму 159,94грн, від 31.07.2020 №ХМЯ80017795 на суму 169,12грн, від 31.08.2020 №ХМЯ80020425 на суму 169,12грн, від 30.09.2020 №ХМЯ80021587 на суму 169,12грн. Вказані акти підписані лише позивачем та скріплені відтиском його печатки. Підпис відповідача та відтиск його печатки на актах відсутні.

З метою підписання відповідачем вищевказаних актів позивач надсилав на адресу відповідача із супровідним листом № 29003.1-Сл-2964-0820 від 13.08.2020 акти наданих послуг за січень - липень 2020 року та відповідні рахунки на оплату, а також із супровідним листом №29003.1-Сл-4456-1020 від 08.10.2020 - акти наданих послуг за серпень-вересень 2020 року та рахунок від 08.10.2020 на суму 892,48грн, що підтверджується фіскальними чеками відділення поштового зв`язку від 13.08.2020 та від 08.10.2020, описами вкладення у цінний лист.

Також 07.08.2020 позивач звертався до відповідача з листом № 29003.1-Сл-2852-0820, відповідно до якого просив сплатити заборгованість за договором №0942017GNNAP016 від 01.01.2016.

Згідно з долученим позивачем актом звіряння взаємних розрахунків за договором №0942017GNNAP016 від 01.01.2016, який підписаний лише позивачем, станом на 01.01.2020 за відповідачем рахувалась переплата в сумі 574,44грн, станом на 30.09.2020 заборгованість відповідача на користь позивача становить 892,48грн.

На підтвердження фактичного обсягу споживання відповідачем природного газу за попередній газовий рік, позивач долучив до матеріалів справи підписані сторонами та скріплені відтисками їх печаток акти приймання - передачі природного газу, зокрема: №ХМ00015708 від 30.09.2019 про споживання 9 м. куб. природного газу, №ХМ00014154 від 30.08.2019 - 15,68 м. куб., №ХМ00012383 від 31.07.2019 - 15,51 м. куб. природного газу, №ХМ00010283 від 30.06.2019 - 15 м. куб. природного газу, №ХМ00008427 від 31.05.2019 про споживання 16 м. куб. природного газу, №ХМ00005938 від 30.04.2019 про споживання 113 м. куб. природного газу, №ХМ00003639 від 31.03.2019 - 251 м. куб., №ХМ00002144 від 28.02.2019 - 317 м. куб. природного газу, №ХМ00046152 від 31.01.2019 - 416 м.куб., №ХМ00045688 від 31.12.2018 - 398 м. куб. природного газу, №ХМ00042836 від 30.11.2018 - 229 м. куб., №ХМ000041467 від 31.10.2018 - 43 м. куб. природного газу.

Також матеріали справи містять постанови НКРЕКП № 3047 від 24.12.2019 про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ "Хмельницькгаз" та № 1185 від 24.06.2020 про внесення змін до даної постанови, згідно з якими тариф на період з 01.01.2020 до 30.06.2020 визначений у розмірі 0,87 грн за 1 м.куб. на місяць (без урахування ПДВ), з 01.01.2020 - 0,92 грн за 1 м.куб. на місяць (без урахування ПДВ).

Відповідач, заперечуючи проти позовних вимог, долучив лист позивача від 16.09.2019, згідно з яким позивач повідомляв відповідача про необхідність облаштування комерційного вузла обліку засобами дистанційної передачі даних до 01.05.2019 та у разі невиконання даних вимог попереджав про припинення газопостачання об`єкта відповідача в примусовому порядку 19.09.2019.

Відповідно до акта про припинення (обмеження) газопостачання та пломбування вхідної засувної арматури газопроводу або газорозподільного пункту від 19.09.2019, складеного АТ "Хмельницькгаз", припинено (обмежено) газопостачання ТДВ "Хмельницькбудтранс" шляхом опломбування задвіжки перед РДГС.

В подальшому між сторонами було укладено договір підряду на виконання робіт з реконструкції системи газопостачання від 18.11.2019 та додаткові угоди до вказаного договору від 18.11.2019, 27.11.2019 та 21.01.2020, а також підписано акт здачі - прийняття робіт (надання послуг) №70004142 від 22.06.2020 на підтвердження виконання робіт з реконструкції діючих систем газопостачання.

Листом від 31.07.2020 позивач повторно повідомляв відповідача про необхідність облаштування комерційного вузла обліку засобами дистанційної передачі даних для забезпечення відновлення газопостачання на опалювальний період 2020-2021 роки.

27.08.2020 відповідач звернувся до АТ "Хмельницькгаз" із заявою про проведення профілактичних та пускових робіт систем газопостачання і газових приладів, сезонне технічне обслуговування газових приладів, перевірку роботи електромагнітного клапана та газового сигналізатора, оформлення документації, пуск газу та пусконалагоджувальних робіт обладнання.

Аналізуючи надані докази та пояснення представників сторін, оцінюючи їх у сукупності, суд приймає до уваги наступне.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України (далі - ГК України) майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

З положень ст. 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), ст. 173 ГК України вбачається, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно з п.1 ч.2 ст.11 ЦК України однією із підстав виникнення цивільних прав та обов`язків є договір, а в силу вимог ч.1 ст.629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Нормами ст. 627 ЦК України встановлено свободу договору, тобто відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно зі ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року №2494, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 року за №1379/27824, затверджено Кодекс газорозподільних систем (надалі - Кодекс), який визначає взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу, а також визначає правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем (пункт 2 глави 1 розділу І).

Дія цього Кодексу поширюється на операторів газорозподільних систем, замовників доступу та приєднання до газорозподільної системи, споживачів (у тому числі побутових споживачів), об`єкти яких підключені до газорозподільних систем, та на їх постачальників (пункт 3 глави 1 розділу І Кодексу).

Згідно з пунктом 1 глави 3 розділу VI Кодексу, договір розподілу природного газу має бути укладений Оператором ГРМ з усіма споживачами, у тому числі побутовими споживачами, об`єкти яких в установленому порядку підключені до/через ГРМ, що на законних підставах перебуває у власності чи користуванні Оператора ГРМ. Споживачі, у тому числі побутові споживачі, для здійснення ними санкціонованого відбору природного газу з ГРМ та можливості забезпечення постачання їм природного газу їх постачальниками зобов`язані укласти договір розподілу природного газу з Оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого в установленому законодавством порядку підключений їх об`єкт. Здійснення відбору (споживання) природного газу споживачем за відсутності укладеного договору розподілу природного газу не допускається.

Статтею 40 Закону України "Про ринок природного газу" визначено, що розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами. За договором розподілу природного газу оператор газорозподільної системи зобов`язується забезпечити замовнику послуги розподілу природного газу на період та умовах, визначених договором розподілу природного газу, а замовник зобов`язується сплатити оператору газорозподільної системи вартість послуг розподілу природного газу. Типовий договір розподілу природного газу затверджується Регулятором. Договір розподілу природного газу є публічним.

Відповідно до пунктів 3, 4 глави 3 Розділу VI Кодексу договір розподілу природного газу є публічним та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного Кодексу України за формою Типового договору розподілу природного газу. Договір розподілу природного газу між Оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному веб-сайті Регулятора та Оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору.

Фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка Оператора ГРМ та/або документально підтверджене споживання природного газу (пункт 7 глави 3 розділу VI Кодексу).

Суд встановив, що між публічним акціонерним товариством "Хмельницькгаз", правонаступником якого згідно з п. 1.2.1 Статуту Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" є позивач, та Товариством з додатковою відповідальністю "Хмельницькбудтранс" укладено договір розподілу природного газу (далі - договір) шляхом підписання заяви-приєднання від 01.01.2016 до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим). Підписавши вказану заяву Товариство з додатковою відповідальністю "Хмельницькбудтранс" приєдналось до умов Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №2498 від 30 вересня 2015 року (зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 року за №1384/27829).

Відповідно до пункту 2.1 договору позивач зобов`язався надати відповідачу послугу з розподілу природного газу, а відповідач - прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

У пункті 1 глави 6 розділу VI Кодексу визначено, що розрахунки споживача за послугу розподілу природного газу, що надається Оператором ГРМ за договором розподілу природного газу, здійснюються виходячи з величини річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача та оплачуються споживачем рівномірними частками протягом календарного року. Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.

Річна замовлена потужність об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу (пункт 2 глави 6 розділу VI Кодексу в редакції, чинній на початок розрахункового календарного року).

При цьому газовий рік - період часу, який розпочинається з першої газової доби жовтня поточного календарного року і триває до першої газової доби жовтня наступного календарного року (пункт 4 глави 1 розділу I Кодексу).

З аналізу долучених позивачем до матеріалів справи актів приймання - передачі природного газу за період з жовтня 2019 року по вересень 2019 року вбачається, що визначена позивачем величина річної замовленої потужності об`єкта відповідача є правомірною та обґрунтованою.

З врахуванням тарифів на послуги з розподілу природного газу для АТ "Хмельницькгаз", встановлених постановою НКРЕКП № 3047 від 24.12.2019 із змінами згідно з постановою № 1185 від 24.06.2020, місячна вартість послуги з розподілу природного газу складала 159,92 грн. у січні, березні, квітні, травні 2020 року, 159,94грн у лютому, червні 2020 року та 169,12грн у липні- вересні 2020 року.

За умовами п. 6.8 договору, надання Оператором ГРМ послуги з розподілу природного газу Споживачу, що не є побутовим, має підтверджуватися підписаним між Сторонами актом наданих послуг, що оформлюється відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем.

Відповідно до пункту 9 глави 6 розділу VI Кодексу в редакції, чинній на момент існування між сторонами спірних відносин, надання Оператором ГРМ послуги споживачу, що не є побутовим, за договором розподілу природного газу підтверджується підписаним між ними актом наданих послуг. Оператор ГРМ до п`ятого числа місяця, наступного за звітним, надсилає споживачу два примірники оригіналу акта наданих послуг за звітний період, підписані уповноваженим представником Оператором ГРМ. Споживач протягом двох днів з дня одержання акта наданих послуг зобов`язаний повернути Оператору ГРМ один примірник оригіналу акта, підписаний уповноваженим представником споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта наданих послуг. У випадку відмови від підписання акта наданих послуг розбіжності підлягають урегулюванню в порядку, встановленому законодавством. До вирішення спірних питань сума до сплати за надані послуги з розподілу природного газу ГРМ установлюється відповідно до даних Оператора ГРМ.

Позивач долучив до матеріалів справи акти на підтвердження надання відповідачу послуг з розподілу природного газу на загальну суму 1466,92грн, а саме: від 31.01.2020 №ХМЯ80002640 на суму 159,92 грн, від 29.02.2020 №ХМЯ80005156 на суму 159,94 грн, від 31.03.2020 №ХМЯ80007851 на суму 159,92 грн, від 30.04.2020 №ХМЯ80010414 на суму 159,92 грн, від 31.05.2020 №ХМЯ80012954 на суму 159,92 грн, від 30.06.2020 №ХМЯ80015545 на суму 159,94 грн, від 31.07.2020 №ХМЯ80017795 на суму 169,12 грн, від 31.08.2020 №ХМЯ80020425 на суму 169,12 грн, від 30.09.2020 №ХМЯ80021587 на суму 169,12грн. Вказані акти підписані лише позивачем та скріплені відтиском його печатки.

З метою підписання відповідачем вищевказаних актів позивач надсилав на адресу відповідача із супровідним листом № 29003.1-Сл-2964-0820 від 13.08.2020 акти наданих послуг за січень - липень 2020 року та відповідні рахунки на оплату, а також із супровідним листом №29003.1-Сл-4456-1020 від 08.10.2020 - акти наданих послуг за серпень-вересень 2020 року та рахунок від 08.10.2020 на суму 892,48грн, що підтверджується фіскальними чеками відділення поштового зв`язку від 13.08.2020 та від 08.10.2020, описами вкладення у цінний лист.

Однак відповідач вказані акти не підписав, а також не направив на адресу позивача мотивовану відмову від їх підписання.

Зважаючи на вищевикладене та враховуючи встановлені судом обставини щодо правомірності визначення позивачем вартості послуг з розподілу природного газу за спірний період, суд дійшов висновку, що факт непідписання актів відповідачем не спростовує позовних вимог позивача.

Доводи відповідача з приводу того, що позивач не надсилав йому щомісячно актів наданих послуг та рахунків на оплату послуг суд до уваги не приймає, оскільки вказане не звільняє відповідача від обов`язку здійснити розрахунки за послуги з розподілу природного газу.

Також суд відхиляє доводи відповідача про відсутність обов`язку з оплати боргу за послуги з розподілу природного газу, у зв`язку із припиненням газопостачання позивачем, з огляду на наступне.

У пункті 4 постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року №2494, в тому числі із змінами, внесеними постановою НКРЕКП № 750 від 17.05.2019, визначений обов`язок власників комерційних вузлів обліку природного газу (крім комерційних вузлів обліку, які встановлені на об`єктах побутових споживачів) забезпечити облаштування засобами дистанційної передачі даних власні комерційні вузли обліку, зокрема в яких річний обсяг обліку природного газу менше 10 тис. м. куб. (крім комерційних вузлів обліку природного газу з лічильниками типорозмірів G-1,6, G-2,5, G-4, G-6) - протягом двох років та шести місяців з дня набрання чинності цією постановою.

Вищевказана постанова набрала чинності 27.11.2015.

Згідно з пунктом 1 глави 3 розділу Х Кодексу, з метою удосконалення системи комерційного обліку природного газу, підвищення рівня достовірності вимірювання об`єму природного газу комерційними вузлами обліку в газорозподільних системах та для забезпечення належної організації добового балансування на ринку природного газу України Оператори ГРМ та їх суміжні суб`єкти ринку природного газу, зокрема споживачі, повинні здійснювати відповідні заходи з організації та облаштування комерційних вузлів обліку природного газу засобами дистанційної передачі даних.

Власники комерційних вузлів обліку (крім побутових споживачів із річним споживанням до 10 тис. м куб.; крім власників комерційних вузлів обліку природного газу з лічильниками типорозмірів G-1,6, G-2,5, G-4, G-6 та річний обсяг обліку природного газу яких менше 10 тис. м куб.) зобов`язані в установленому законодавством порядку забезпечити організацію та облаштування на власних комерційних вузлах обліку засобів дистанційної передачі даних (пункт 2 глави 3 розділу X в редакції Постанови НКРЕКП № 750 від 17.05.2019).

З системного аналізу вищевказаних норм вбачається, що обов`язок забезпечити організацію та облаштування на власних комерційних вузлах обліку засобів дистанційної передачі даних покладається на усіх власників комерційних вузлів обліку природного газу, крім: 1) побутових споживачів із річним споживанням до 10 тис. м куб.; 2) власників комерційних вузлів обліку природного газу з лічильниками типорозмірів G-1,6, G-2,5, G-4, G-6 та річний обсяг обліку природного газу яких менше 10 тис. м куб.

Згідно з додатком №4 до заяви-приєднання від 01.01.2016 (Розрахунок втрат і витрат природного газу. Перелік точок комерційного обліку споживача) відповідачу встановлений лічильник Metrix G-10.

Таким чином, відповідач зобов`язаний був облаштувати власний комерційний вузол обліку засобами дистанційної передачі даних, про що його було повідомлено позивачем листом від 16.09.2019.

Відповідно до п. 9.1 договору оператор ГРМ має право припинити/обмежити розподіл природного газу споживачу в порядку та у випадках, передбачених Кодексом газорозподільних систем. Також вказаним пунктом визначені відповідні випадки, перелік яких не є вичерпним.

Абзацом 3 пункту 2 глави 3 розділу Х Кодексу передбачено, що при порушенні визначених законодавством строків на облаштування комерційних вузлів обліку засобами дистанційної передачі даних або недопуску Оператора ГРМ на облаштування зазначеної системи за його рахунок Оператор ГРМ має право застосувати до власника комерційного обліку заходи з обмеження (припинення) передачі та/або розподілу природного газу на його об`єкт. При цьому у випадку надання власником комерційного вузла обліку Оператору ГРМ гарантійного листа (безумовного, безвідкличного), в якому такий власник письмово підтвердить свої зобов`язання у визначений ним строк, але не пізніше 01 травня 2019 року, облаштувати комерційний вузол обліку засобами дистанційної передачі даних, Оператор ГРМ протягом визначеного строку не має права застосовувати до власника комерційного вузла обліку заходи з обмеження (припинення) передачі та/або розподілу природного газу на його об`єкт.

Оскільки відповідач не виконав свої зобов`язання, то 19.09.2019 позивач припинив (обмежив) газопостачання ТДВ "Хмельницькбудтранс" шляхом опломбування задвіжки перед РДГС, що підтверджується актом про припинення (обмеження) газопостачання та пломбування вхідної засувної арматури газопроводу або газорозподільного пункту.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позивач правомірно припинив газопостачання відповідачу внаслідок невиконання останнім обов`язку щодо облаштування на власних комерційних вузлах обліку засобів дистанційної передачі даних. Тому посилання відповідача на положення п. 8.3 договору є безпідставними.

Суд зазначає, що згідно із п. 8 глави 6 розділу VI Кодексу припинення або обмеження розподілу (споживання) природного газу не звільняє споживача від зобов`язання оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу, крім випадку розірвання цього договору. У разі розірвання договору розподілу природного газу Оператор ГРМ коригує дані технічної потужності та вільної потужності для забезпечення нових приєднань (резерву потужності) на відповідній ГРП згідно з вимогами розділу VII цього Кодексу.

Матеріали справи не містять доказів на підтвердження розірвання укладеного між сторонами договору розподілу природного газу.

Отже, сам факт припинення (споживання) природного газу відповідачем не звільняє останнього від зобов`язання оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу, які згідно з п. 1.4 договору, крім розподілу (переміщення) природного газу газорозподільною системою, включають в себе і забезпечення цілодобового доступу споживача до газорозподільної системи.

Відповідно до ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Пунктами 6, 7 глави 6 розділу VI Кодексу передбачено, що періодом для здійснення розрахунків за договором розподілу природного газу є календарний місяць. Оплата вартості послуг за договором розподілу природного газу здійснюється споживачем на підставі відповідного рахунка Оператора ГРМ на умовах договору розподілу природного газу.

Згідно з п. 6.6 договору оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим договором здійснюється споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка оператора ГРМ. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів. У разі переплати сума переплати зараховується в рахунок оплати на наступний розрахунковий період або повертається на поточний рахунок споживача на його письмову вимогу у строк, що не перевищує 10 робочих днів з дня отримання письмової вимоги.

Згідно з долученим позивачем актом звіряння взаємних розрахунків за договором №0942017GNNAP016 від 01.01.2016 станом на 01.01.2020 за відповідачем рахувалась переплата в сумі 574,44 грн.

Зважаючи на положення п. 6.6 договору вказана переплата зарахована позивачем в рахунок оплати за послуги з розподілу природного газу за спірний період. За таких обставин заборгованість відповідача перед позивачем становить 892,48грн (1466,92грн - 574,44грн).

Положеннями ст. ст. 525, 526 ЦК України, ст. 193 ГК України встановлено, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов`язання і одностороння зміна умов договору не допускається.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Невиконання зобов`язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) стаття 610 ЦК України визначає, як порушення зобов`язання.

Частиною 1 ст. 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідач не надав, а матеріали справи не містять доказів оплати заборгованості, що є предметом спору. Тому суд приходить до висновку, що вимога позивача про стягнення з відповідача 892,48 грн заборгованості за послуги з розподілу природного газу є правомірною та обґрунтованою.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 ГПК України).

Відповідно до ст. 73 ГПК доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (ч. 3 ст. 13, ст. 74 ГПК України).

Приймаючи до уваги наведені вище положення закону, враховуючи встановлені судом факти та зміст позовних вимог, суд вважає за необхідне задовольнити вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 892,48 грн заборгованості за послуги з розподілу природного газу.

Відповідно до приписів ст. 129 ГПК України витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача, у зв`язку із задоволенням позову.

Керуючись ст. ст. 20, 24, 27, 73, 74, 76-79, 86, 129, 232, 233, 236-238, 240-242, 247, 252, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" м.Хмельницький до Товариства з додатковою відповідальністю "Хмельницькбудтранс" м.Хмельницький про стягнення 892,48 грн задовольнити.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Хмельницькбудтранс" (м.Хмельницький, вул.Заводська, буд. 161, код 01268851) на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" (м.Хмельницький, пр.Миру, буд. 41, код 05395598) 892,48грн (вісімсот дев`яносто дві гривні 48 коп.) заборгованості за послуги з розподілу природного газу, 2102,00грн (дві тисячі сто дві гривні 00 коп.) витрат на оплату судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржено до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складання повного тексту судового рішення. Порядок подання апеляційної скарги визначений ст. 257 ГПК України та підпунктом 17.5 пункту 17 Розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України.

Повне рішення складено 04.01.2021.

Суддя Л.О. Субботіна

Віддруковано у 3 примірниках:

1- до справи,

2- позивачу (29019, м. Хмельницький, пр. Миру, 41),

3- відповідачу (29000, м. Хмельницький, вул. Заводська, 161).

Надіслати рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Джерело: ЄДРСР 93982971
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку