open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

Іменем України

21 грудня 2020 року м. Кропивницький

справа № 404/1463/20

провадження № 22-ц/4809/1378/20

Кропивницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати в цивільних справах:

головуючий - Дьомич Л.М. (суддя - доповідач),

судді Мурашко С. І., Письменний О. А.,

за участю секретаря судового засідання Сорокіної Н.В.,

учасники справи:

позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Травень»;

відповідач - ОСОБА_1 ,

розглянув увідкритому судовомузасіданні цивільнусправу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Травень» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам на утримання будинку за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Кіровського районного суду м. Кіровограда від 28 липня 2020 року (суддя Кулінка Л. Д.),

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог та заперечень на позов

У березні 2020 року позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТРАВЕНЬ» (далі ОСББ «Травень», ОСББ) звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 3 543, 54 грн основного боргу та судові витрати в розмірі 2102 грн.

В обґрунтування заявлених вимог зазначено, що відповідачу на праві власності належить квартира в багатоповерховому житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 . Обслуговування даного будинку здійснює ОСББ «Травень», яке було створено з метою забезпечення належного утримання будинку та прибудинкової території. ОСББ діє у відповідності до ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та Статуту.

Відповідно до протоколу №1 загальних зборів від 25 березня 2018 року ОСББ «Травень» встановило внески на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 3,50 грн за квадратний метр. Зазначені внески накопичуються на рахунку заявника щомісяця та використовуються для оплати комунальних послуг, що включає в себе: оплату за освітлення на прибудинковій території, вивіз сміття, прибирання прибудинкової території, ремонтні роботи та інше.

Внаслідок систематичної несплати відповідачем з 01 травня 2018 року по 01 березня 2020 року внесків на утримання будинку та прибудинкової території, утворилась заборгованість перед ОСББ у сумі 3543,54 грн, яка заявлена до стягнення.

У відзиві на позовну заяву, ОСОБА_1 зазначила, що відповідно до Статуту позивача між нею та ОСББ «Травень» повинен був бути укладений Типовий договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком, але цього здійснено не було. Положення ч. 3 ст. 6, ч. 1 ст. 630 ЦК України, Постанови Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2018 року № 712 вбачається, що умови типового договору, що набули юридично обов`язкового значення в силу актів цивільного законодавства є обов`язковими для сторін договору, які не мають права відступити від їх положень і врегулювати свої відносини на власний розсуд, тобто укладення такого договору є обов`язком як споживача так і виконавця послуг, якщо такий договір відповідає типовому договору.

Крім того, позивачем не надано конкретного переліку послуг, що включає в себе утримання будинку та прибудинкової території, а надано лише довідку про розрахунок боргу, яка не містить переліку послуг. Не погодилась також з наданим позивачем розрахунком заборгованості, вказувала на відсутність акту звірки щодо заборгованості, кошторису витрат. Тому ОСОБА_1 просила суд відмовити у задоволенні позову ОСББ «Травень» про стягнення заборгованості по внескам на утримання будинку.

У липні 2020 року, позивач ОСББ «Травень» подав до суду заяву про збільшення позовних вимог, мотивуючи її тим, що після відкриття провадження по справі минуло 3 місяці, а відповідач продовжувала не сплачувати внески на утримання будинку. Внаслідок чого у ОСОБА_1 утворилась заборгованість в сумі 4348, 89 грн основного боргу (а.с.56).

Короткий зміст рішення суду

Рішенням Кіровського районного суду м. Кіровограда від 28 липня 2020 року позов задоволено частково.

Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Травень» заборгованість по внескам на утримання будинку та прибудинкової території за період з 01 травня 2018 року по 01 липня 2020 року в сумі 4187,82 грн, а також 2102 грн судового збору.

Частково задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність письмово оформленого договору не позбавляє відповідача обов`язку оплачувати надані йому послуги. Нарахування заборгованості за надані послуги проводились на підставі рішень загальних зборів членів ОСББ, які споживачем послуг не оскаржувалися.

Короткий зміст вимог і доводів апеляційної скарги та відзиву на апеляційну скаргу

Не погоджуючись з рішенням суду, ОСОБА_1 звернулась з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Кіровського районного суду м. Кіровограда від 28 липня 2020 року та відмовити у задоволенні позову ОСББ «Травень» про стягнення заборгованості по внескам на утримання будинку. Стверджує, що ухвалене судом рішення є неправильним, оскільки прийняте з порушенням норм матеріального та процесуального права.

В обґрунтування скарги зазначила, що відповідно до протоколу №17 від 05 вересня 2015 року загальних зборів членів ОСББ «Травень» її виключили із членів ОСББ, про що постановлено відповідний протокол. Про наявність якого їй стало відомо від колишнього голови ОСББ вже після ухвалення оскаржуваного рішення. Вказує, що про проведення загальних зборів їй не було нічого відомо,присутня на них не була.

ОСОБА_1 вважає, що з часу виключення її із членів ОСББ «Травень» відносини членства припинені, а надання послуг, визначених Статутом як експлуатаційних для осіб не членів ОСББ, не може носити примусовий характер, оскільки вони не є послугами з тепло-, водо-, електропостачання та принципи їх надання, вартість повинні бути врегульовані відповідним договором.

Відповідач зазначає, що суд допустив однобічність та неповноту судового розгляду, невідповідність висновків суду, викладених у рішенні не відповідають фактичним обставинам справи, що призвело до неправильного вирішення справи.

Представником відповідача, адвокатом Яшан Ю.Б. подане клопотання про долучення до матеріалів справи письмових доказів: копії протоколу загальних зборів ОСББ «Травень» № 17 від 05.09.2015 року та списку мешканців будинку, які були присутні на зборах (а.с.132,137, представництво а.с. 136, 184)

Рух справ в суді апеляційної інстанції

Ухвалою апеляційного суду від 14 вересня 2020 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Кіровського районного суду м. Кіровограда від 28 липня 2020 року залишено без руху з підстав, що в ній зазначені, надано строк для усунення недоліків.

05 жовтня 2020 року відкрито провадження у даній справі, встановлено строк для подачі відзиву на апеляційну скаргу.

У відзиві позивач зазначав, що власник квартири або нежитлового приміщення зобов`язаний відповідно до законодавства забезпечити використання, утримання, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт приміщень або їх частин без завдання шкоди майну і порушення прав та інтересів інших співвласників. Вказував на те, що ОСББ здійснює самостійне утримання будинку, внески і платежі співвласники платять не на підставі договору, а на підставі рішення загальних зборів об`єднання та/або Статуту. ОСББ жодних договорів із співвласниками щодо внесків і платежів до фондів об`єднання укладати не зобов`язане. ОСОБА_1 помилково ототожнює внески на утримання будинку із тарифами житлово-комунальних послуг. Наданий протокол від 5 вересня 2015 року про виключення з членів ОСББ, сторона відповідача намагається долучити з порушенням вимог процесуального законодавства. Просить відмовити у задоволенні апеляційної скарги повністю (а.с.160-164).

Відповідно до ухвали суду від 16 жовтня 2020 року цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 призначено до розгляду в Кропивницькому апеляційному суді на 19 листопада 2020 року.

Наказом голови суду від 17 листопада 2020 року, головуючий суддя у даній справі Дьомич Л. М., у період з 17 листопада 2020 року по 19 листопада 2020 року, включно перебувала у відпустці (хвороба COVID-19). Наступний розгляд справи було відкладено на 17 грудня 2020 року.

Слухання справи 17 грудня 2020 року було відкладено на 21 грудня 2020 року, в зв`язку з необхідністю представником відповідача підтвердити свої повноваження у спосіб передбачений законом, а саме надати довіреність на підтвердження повноважень, як врегульовано ст. 21 ЗУ «Про безоплатну допомогу».

Ухвалою Кропивницького апеляційного суду від 21 грудня 2020 року продовжено строк розгляду справи на 15 днів.

У судовому засіданні 21 грудня 2020 року, представник скаржника, адвокат Яшан Ю. Б. підтримала вимоги та доводи апеляційної скарги, просила її задовольнити. Підтримала клопотання про долучення до матеріалів справи як доказу протоколу № 17 загальних зборів членів ОСББ «Травень» від 05 вересня 2015, яким відповідача виключено із членів ОСББ.

Представник позивача, ОСОБА_2 , заперечував, просив апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін. Справжність протоколу №17 від 05.09.2015 року не спростовував, але зазначив, що цей доказ не охоплює період зайняття ним посади голови правління ОСББ «Травень», наданий вже після ухвалення рішення, що є порушенням процесуального законодавства.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення сторін, дослідивши матеріали справи та перевіривши законність і обґрунтованість судового рішення в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги.

Судом встановлено такі обставини

ОСОБА_1 є власникомквартири АДРЕСА_2 , що підтверджується договором купівлі-продажу від 29 травня 2014 року, зареєстрованим в реєстрі за № 1218 (а.с.4-5).

Для належного утримання будинку та прибудинкової території за адресою: АДРЕСА_3 було створено ОСББ «Травень», (виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.7).

Відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об`єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об`єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних із діяльністю об`єднання.

Згідно протоколу загальних зборів № 1 від 25.03.2018 року ОСББ "Травень" було вирішено прийняти участь у державній програмі енергоефективності та укласти з Публічним акціонерним товариством Комерційний банк «ПриватБанк» кредитний договір на загальну суму 47 200,00 грн., зі сплатою 18 % річних від суми кредиту на встановлення вікон з двокамерними енергоефективними склопакетами в місцях загального користування. В зв`язку з чим, загальними зборами вирішено збільшити розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території, починаючи з 01 квітня 2018 року в розмірі: за житлове чи нежитлове приміщення - з 2,00 грн. на 3,50 грн. за квадратний метр, за гараж чи сараї які розміщенні на території об`єднання - з 1,00 грн на 3,50 грн. (а.с. 17-18).

Відповідно до пунктів 1.3 розділу 1 та 11.3 розділу 11 Статуту ОСББ «Травень» затвердженого протоколом № 15 загальними зборами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку від 16 травня 2015 року, власники квартир, житлових і нежитлових приміщень зобов`язані виконувати вимоги чинного законодавства України та цього Статуту; член ОСББ зобов`язаний зокрема, виконувати рішення статутних органів. Забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх ремонту згідно рішення правління ОСББ; додержуватись вимог правил утримання жилого будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; своєчасно здійснювати оплату комунальних послуг, вносити платежі на розрахунковий рахунок об`єднання у розмірі, встановленому загальними зборами та правлінням об`єднання з урахуванням реальних витрат. Обов`язки по здійсненню всіх платежів виникають у члена об`єднання з моменту придбання ним права власності на квартиру, жиле або нежиле приміщення; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед ОСББ.

Рішення, що прийняті загальними зборами, є обов`язковими для всіх членів ОСББ. Рішення з питань, що стосуються не членів об`єднання, обов`язкові для власників квартир і нежитлових приміщень-не членів ОСББ (пункт 5.8 Розділ 5 Статуту) (а.с. 8-16).

Отже, загальними зборами ОСББ «Травень» було встановлено тарифи, на підставі яких нарахована заборгованість відповідача за житлово-комунальні послуги за період з 01.05.2018 року по 01.08.2020 року.

Мотиви ухваленого апеляційним судом рішення

Частиною 1 статті 367 ЦПК України визначено, що суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Норми матеріального законодавства визначають наступне. Відповідно до частини 2 статті 382 Цивільного кодексу України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку.

Частиною 1 статті 385 Цивільного кодексу України передбачено, що власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Згідно з частиною 1 статті 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», якою визначені форми управління багатоквартирним будинком, управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об`єднань співвласників багатоквартирного будинку).

Таким чином, за загальним правилом, встановленим статтею 9 Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками, а у випадку прийняття ним відповідного рішення - управителем чи об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку. Відповідно до частини 1 статті 10 зазначеного Закону співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому цією статтею. Якщо у багатоквартирному будинку в установленому законом порядку утворено об`єднання співвласників, проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об`єднань співвласників багатоквартирних будинків. Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначені Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно до статті 1 зазначеного Закону об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до вимог частини першої статті 1, частини першої статті 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання співвласників багатоквартирного будинку є юридичною особою, яка створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання (частина четверта статті 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).За змістом статті 10 Закону України«Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»вищим органом управління об`єднання є загальні збори його членів, до виключної компетенції яких, зокрема, належить затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення розмірів внесків і платежів членами об`єднання. За результатами розгляду питань, віднесених до компетенції загальних зборів, приймається рішення, яке може бути оскаржено в судовому порядку.

В порядку частини першої статті 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Вищевикладені норми права в повному обсязі регулюють правові засади об`єднання спріввласників багатоквартирного будинку. В розрізі виниклих правовідносин право і порядок визначати внескі на утримання будинку та прибудинкової території, а також обов`язок іх сплати як членів так і не членів об`єднання, але власників жилих приміщень і способи захисту, вирішення спорів.

ОСББ «Травень»» створено власниками квартир по АДРЕСА_3 з метою захисту прав членів ОСББ; дотримання виконання обов`язків; належного утримання та використання власного майна; забезпечення надходження коштів для оплати всіх платежів; належне утримання будинку та прибудинкової території; забезпечення виконання членами зобов`язань, пов`язаних з членством; здійснення некомерційної діяльності, на підставі Статуту, затвердженого Загальними зборами ОСББ протокол № 15 від 16 травня 2015 року (а.с. 8-16).

В пункті 1.3 передбачено, що власники квартир, житлових і нежитлових приміщень зобов`язані виконувати вимоги чинного законодавства та цього Статуту.

Відповідач, яка є власником квартири у цьому будинку, не відмовлялась від послуг наданих позивачем, отримувала їх та не оплачували їх вартість, а тому наявні підстави для стягнення заявленої заборгованості по внескам за період з 1 травня 2018 року по липень 2020 року (збільшений період стягнення), який ОСОБА_1 не спростований, рішення загальних зборів, яким встановлений розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території нею не оскаржувалось. Одночасно не заперечувався перелік робіт, які потребували збільшення розмірів внесків і факт іх здійснення.

Позивач зазначив, що за наслідком прийнятого рішення зборів ОСББ від 25.03.2018 р. було вирішено прийняти участь у державній програмі енергоефектевності та укласти договір з кредитною установою на суму 47200 грн (зі сплатою річних відсотків, комісій, інших платежів) від суми кредиту на встановлення вікон з енергоефективними склопакетами в місцях загального користування. За договором підряду від 8 серпня 2019 року між ОСББ «Травень» та ТОВ « БМК Інвестбудсервіс» укладений договір на «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по АДРЕСА_3 », ціна договору 200 896,17 грн. (а.с.21-23) Договором купівлі продажу від 6 липня 2018 року позивач за загальною вартістю 20000 грн. придбав з поставкою, монтажем та наладкою автоматику на двері (а.с.24)

В порядку статті 3 ЦК України принципи справедливості, добросовісності та розумності є однією із фундаментальних засад цивільного права, спрямованою, у тому числі, на утвердження у правовій системі України принципу верховенства права. При цьому добросовісність означає прагнення особи сумлінно використовувати цивільні права та забезпечити виконання цивільних обов`язків, що зокрема підтверджується змістом частини третьої статті 509 цього Кодексу. Отже, законодавець, навівши у тексті ЦК України зазначений принцип, установив у такий спосіб певну межу поведінки учасників цивільних правовідносин, тому кожен із них зобов`язаний сумлінно здійснювати свої цивільні права та виконувати цивільні обов`язки, у тому числі передбачати можливість завдання своїми діями (бездіяльністю) шкоди правам та інтересам інших осіб. Цей принцип не є суто формальним, оскільки його недотримання призводить до порушення прав та інтересів учасників цивільного обороту.

За приписами частини четвертої статті 319 ЦК України власність зобов`язує. Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 332 ЦК України). Серед обов`язків співвласників багатоквартирного будинку, визначених у статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», визначено: виконання рішення зборів співвласників; своєчасна оплата за спожиті житлово-комунальні послуги.

Суд першої інстанції, вирішуючи заявлені позовні вимоги, виходив з доведеності позивачем обставин, які визначені в підставу звернення, обґрунтована необхідність збільшення внесків по утриманню будинку та прибудинкової території доводяться протоколом № 1 загальних зборів обєднання співвласників багатоквартирного будинку «Травень» від 25 березня 2018 року, а також договорами, укладеними на виконання робіт по капітальному ремонту покрівлі житлового будинку по АДРЕСА_3 , покупку автоматики на ворота (а.с.21-28), здійснення заміни вікон у під`їздах, ремонт дороги. Зазначене не спростовувалось відповідачем, а відтак не потребувало доказування, ст. 82 ЦПК.

Суд апеляційної інстанції також виходить з того, щоособа, яка є власником приміщення у будинку, в якому створено ОСББ, зобов`язана здійснювати платежі та внески на утримання і ремонт спільного майна незалежно від членства в об`єднанні, а тому при наявності витрат на управління, утримання та збереження будинку заявлена сума боргу підлягає стягненню.

Такий висновок узгоджується з постановами Верховного Суду від 20 листопада 2019 року у справі №489/4305/16-ц та 22 липня 2020 року у справі №210/1958/15-ц.

Як вбачаєтьсяз розрахункузаборгованості внесківна утриманнябудинку таприбудинкової територіїу ОСОБА_1 ,як власникаквартири,за періодз травня2018по липень 2020утворилася заборгованістьпо сплатівнесків наутримання будинку та прибудинкової території, яка становила 4187,82 грн грн (а.с. 56). Суд першої інстанції обґрунтував причини не стягнення повної суми, яка визначена в заяві про збільшення позовних вимог.

Доводи апелянта, що остання не є членом ОСББ, жодних договорів з ним не укладала, а тому відсутній обов`язок щодо сплати внесків на користь позивача, не заслуговують на уваги суду. Відповідно до статті 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Як вище вказано, відповідач має власність в ОСББ, Статутом об`єднання передбачений обов`язок сплати відповідних внесків, обгрутованість яких доведена достатніми доказами. Більш того ОСОБА_3 не тільки не оскаржувала рішення зборів щодо збільшення розміру внесків, але і не заперечувала, що роботи по утримання будинку і прибудинкової території, які потребували збільшення розміру внесків були здійснені.

Наданий представником відповідача протокол загальних зборів членів ОСББ «Травень», як доказ виключення ОСОБА_1 з членів ОСББ, колегія суддів оглянула в судовому засіданні та здійснила висновок, що дана підстава не звільняє від сплати внесків, погашення заборгованості, за вищевикладеного обґрунтування з посиланням на положення законодавства та досліджених доказах. Не заслуговують на увагу доводи апеляційної скарги про те, що з відповідачем договір на утримання будинку та прибудинкової території не укладався, дана обставина не звільняє від сплати за проведені роботи позивачем у строки, встановлені договором або законом, оскільки відсутність письмово оформленого договору не позбавляє обов`язку оплати за отримані послуги.

Висновки зарезультатами розглядуапеляційної скарги

Суд першої інстанції дійшов вірного висновку про те, що вимоги позивача є обґрунтованими, доведеними та такими, що підлягають задоволенню, обставини, які спростовують позовні вимоги, не встановлені.

Згідностатті 375 ЦПК України,суд апеляційноїінстанції залишаєапеляційну скаргубез задоволення,а судоверішення беззмін,якщо визнає,що судпершої інстанціїухвалив судоверішення здодержанням нормматеріального іпроцесуального права.

Колегія суддів вважає, що підстави для скасування рішення суду першої інстанції з мотивів, викладених в апеляційній скарзі, відсутні, а отже, слід відмовити у задоволенні апеляційної скарги, а рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Оскільки апеляційну скаргу залишено без задоволення, підстави для нового розподілу судових витрат, понесених у зв`язку з розглядом справи у суді , а також розподілу судових витрат, понесених у зв`язку з переглядом справи, відсутні.

Керуючись ст.ст.367, 368, 369,374,375,381, 382, 383, 384 ЦПК України, Кропивницький апеляційний суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а рішення Кіровського районного суду м. Кіровограда від 28 липня 2020 року,- без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 29 грудня 2020 року.

Головуючий суддя Л. М. Дьомич

Судді С. І. Мурашко

О. А. Письменний

Джерело: ЄДРСР 93955892
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку