open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 686/16486/20

Провадження № 1-кп/686/1390/20

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2020 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника-адвоката ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянув у підготовчому судовому засіданні, в залі суду, угоду про визнання винуватості у кримінальному провадженні згідно ЄРДР №12020240000000284 від 28.05.2020 року, яке надійшло до суду з обвинувальним актом відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Городище Деражнянського району Хмельницької області, українця, громадянина України, із вищою освітою, працюючого на посаді директора ТОВ «Завод Гідроарматури», зареєстрованого та проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , раніше не судимого:

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Органом досудового розслідування ОСОБА_6 обвинувачується в тому, що будучи посадовою особою, перебуваючи на посаді директора ТОВ «Завод Гідроарматура» (наказ №74к від 20.11.2014 про призначення на посаду) та відповідно п. 2 наказу ТОВ «Завод Гідроарматура» № 14 від 14.05.2019 «про допуск до роботи з наркотичними засобами, психотропними речовинами і прекурсорами осіб та особи, відповідальної за їх зберігання та використання», також будучи призначеним відповідальним за зберігання та використання наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, здійснював свої обов`язки відповідно до п.10.24-10.27 статуту ТОВ «Завод Гідроарматура», зокрема уповноважений вирішувати усі питання діяльності товариства, організовувати роботу товариства в цілому, укладати контракти, договори, та угоди від імені товариства та забезпечувати їх виконання, представляти товариство у відносинах з державними та недержавними органами, підприємствами та установами, приймати рішення щодо інших питань поточної діяльності товариства, тобто він повинен знати чинне законодавство, яке регулює господарську діяльністьта господарські відносини.

ТОВ «Завод Гідроарматура», у своїй діяльності а саме на дільниці гальванічного покриття, у технологічних процесах використовує прекурсор (соляну кислоту), на підставі дозволу та ліцензії на проведення робіт із прекурсорами (соляна кислоти), зокрема виключно на придбання, зберігання та використання прекурсорів (списку 2 таблиці IV) Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та відповідно зобов`язувалися дотримуватися вимог постанови КМУ № 282 від 06.04.2016 року «Деякі питання ліцензування господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці І переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку» та КМУ № 589 від 03.06.2009 «про затвердження порядку провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом».

Зокрема, згідно п. 3 постанови Кабінету міністрів України № 589 від 03.06.2009 відповідальність за неналежне виконання вимог порядку провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом несе керівник суб`єкту господарювання.

Однак в ході досудового розслідування встановлено, що в наслідок неналежного виконання ОСОБА_6 , своїх службових обов`язків в роботі ТОВ «Завод гідроарматура» виявлено порушення пов`язані з обігом прекурсорів (соляної кислоти).

Так, в період часу з 14.05.2019 по 09.04.2020 в супереч п. 24 постанови Кабінету міністрів України № 282 від 06.04.2016 де вказано, що керівник юридичної особи (уповноважена особа) або фізична особа - підприємець зобов`язані щокварталу проводити інвентаризацію наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у визначеному законодавством порядку із складенням балансу товарно-матеріальних цінностей, та п. 33 постанови Кабінету міністрів України № 589 від 03.06.2009, де вказано, що суб'єкти господарювання, які провадять діяльність, пов'язану з обігом прекурсорів, включених до списку 2 таблиці IV переліку, зобов'язані проводити щокварталу їх інвентаризацію у визначеному законодавством порядку із складенням балансу товарно-матеріальних цінностей за формою згідно з додатком № 6, така щоквартальна інвентаризація прекурсорів із складанням балансу товарно-матеріальних цінностей на підприємстві ТОВ «Завод гідроарматури» не проводилася.

Крім того, в супереч п. 22-23 постанови Кабінету міністрів України № 282 від 06.04.2016 де вказано, що ліцензіат повинен вести облік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які перебувають на належних йому або орендованих ним об`єктах, здійснюючи реєстрацію всіх операцій з наркотичними засобами, психотропними речовинами і прекурсорами у спеціальних журналах (книгах) за формами, встановленими Кабінетом Міністрів України та МОЗ. Журнали (книги) повинні бути пронумеровані, прошнуровані, скріплені підписом керівника юридичної особи (уповноваженої особи) або фізичної особи - підприємця та печаткою ліцензіата (за наявності). Ведення журналів (книг) покладається на відповідальних осіб, призначених наказом керівника юридичної особи (уповноваженої особи) або фізичної особи підприємця, та п. 32 постанови Кабінету міністрів України № 589 від 03.06.2009, де вказано, що інформація про прекурсори, включені до списку 2 таблиці IV переліку, вноситься до журналу (книги) обліку за

формою згідно з додатком 5. Сторінки в журналі пронумеровуються,

прошнуровуються та засвідчуються підписом керівника суб'єкта

господарювання, однак облік прекурсору (соляна кислота) в період часу з 23.11.2019 по 09.04.2020 на підприємстві ТОВ «Завод Гідроарматури» не проводився. Останній запис в журналі обліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів від 23.11.2019 з кінцевим залишком соляної кислоти на складі «0», однак відповідно до видаткової накладної № ТХ005579 від 30.03.2020 ТОВ «Завод Гідроарматури» в особі начальника дільниці гальванічного покриття ОСОБА_7 , отримали 3420 кг. прекурсору соляної кислоти.

Крім того, знищення відходів прекурсору (соляна кислота) на підприємстві ТОВ «Завод Гідроарматури» в період часу з 14.05.2019 по 09.04.2020 проводилось з порушенням вимог п. 76-77 постанови КМУ № 282 від 06.04.2016 року, згідно яких знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (крім їх невикористаних решток у відкритих ампулах, відходів, що утворилися у процесі виробництва відповідно до технологічних регламентів, та повернутих від родичів померлих хворих) здійснюється ліцензіатами за визначеним Держлікслужбою методом.

Знищення невикористаних залишків препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які повернуті від родичів померлих хворих, виданих лікувально-профілактичним закладом, без залучення представника територіального органу Національної поліції здійснюється у вигляді рідин (розчини, суспензії, сиропи) - методом розведення водою та зливом до комунального колектора.

Водночас ТОВ «Завод Гідроарматура» очищало за допомогою хімічних реагентів рідкі відходи до стану чистої води, яку в подальшому використовували у виробництві. Однак, ОСОБА_6 , в порушення зазначених правил зберігання та використання прекурсорів (соляна кислота), до Держлікслужби щодо визначення такого методу утилізації відходів не звертався та відповідного дозволу ТОВ «Завод Гідроарматура» не отримував.

Крім того, в результаті безвідповідальної діяльності ОСОБА_6 - директора ТОВ «Завод Гідроарматура», та неналежного контролю з його боку було порушено правила зберігання, обліку, використання прекурсорів, що привело до витоку прекурсорів з підприємства, а саме:

14.01.2020, начальник дільниці гальванічного покриття ОСОБА_7 зловживаючи своїм службовим становищем, заволодів ввіреним йому прекурсором соляною кислотою, яка належить ТОВ «Завод гідроарматури», об`ємом 2,25 л., яку в подальшому незаконно збув.

Крім того, 06.03.2020 ОСОБА_7 , повторно зловживаючи своїм службовим становищем, заволодів ввіреним йому прекурсором соляною кислотою, яка належить ТОВ «Завод гідроарматури», об`ємом 2,0 л., яку в подальшому незаконно збув.

Крім того, 07.04.2020 ОСОБА_7 , повторно, зловживаючи своїм службовим становищем, заволодів ввіреним йому прекурсором соляною кислотою, яка належить ТОВ «Завод гідроарматури», об`ємом 1,77 л., яку в подальшому незаконно збув.

Крім того, 09.04.2020 ОСОБА_7 , повторно, зловживаючи своїм службовим становищем, заволодів ввіреним йому прекурсором соляною кислотою, яка належить ТОВ «Завод гідроарматури», об`ємом 0,92 л., яку в подальшому незаконно збув.

Тобто за відсутності належного контролю з боку директора ТОВ «Завод гідроарматури» ОСОБА_6 , начальник дільниці гальванічного покриття заводу ОСОБА_7 з 14.01.2020 по 09.04.2020 умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, переслідуючи корисливий мотив заволодів ввіреним йому прекурсором соляною кислотою загальним об`ємом 6,94 л., яку в подальшому збув, що створило вихід прекурсорів з-під контролю.

Таким чином 14.05.2019 року по 09.04.2020 року, ОСОБА_6 на якого були покладені обов`язки на придбання, перевезення, облік відпуск, розподіл та використання сірчаної кислоти та який був зобов`язаний дотримуватись встановлених правил обігу прекурсорів, всупереч вимогам ст. 7,8 Закону України „Про обіг в Українінаркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів" та ст. 9 Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності", порушив правила зберігання, обліку та використанняпрекурсору - соляної кислоти.

Вищезазначені протиправні дії ОСОБА_6 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 1 ст. 320 КК України, як у порушення встановлених правил зберігання, обліку, та використання прекурсорів.

25 червня 2020 року між прокурором Хмельницької обласної прокуратури, якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у вказаному кримінальному провадженні (далі Прокурор) та обвинуваченим ОСОБА_6 ,з участю адвоката ОСОБА_4 , укладена угода про визнання винуватості на таких умовах:

-беззастережне визнання ОСОБА_6 своєї винуватості у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення за ч.1 ст.320 КК України;

-щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та співпраці зі стороною обвинувачення ОСОБА_6 , що відповідно до ст.66 КК України є пом`якшуючою обставиною.

- ОСОБА_6 , є особою, яка вперше притягується, до кримінальної відповідальності, що є пом`якшуючою обставиною;

- сторони погодили призначити ОСОБА_6 покарання за ч. 1 ст. 320 КК України у виді штрафу у розмірі 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1190 грн. з позбавленням права обіймати посади пов`язані з роботою з прекурсорами, строком на 1 рік.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_6 в присутності захисника, підтвердив суду, що він цілком розуміє свої права передбачені п.1 ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди передбачені ст.473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання та інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом. При цьому, ОСОБА_6 заявив про повне визнання своєї винуватості в інкримінованому обвинуваченні, підтвердив обставини скоєння злочину, викладені в обвинувальному акті, свою згоду на призначення узгодженого з прокурором покарання і просив суд затвердити угоду.

Про те, що їм зрозумілі наслідки затвердження угоди судом, передбачені ст.473 КПК України, заявили в суді також прокурор і захисник, та просили суд затвердити угоду.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Зміст угоди про визнання винуватості, умови та порядок її укладення відповідають вимогам ст.ст. 468, 469, 470, 472, 473 КПК України, підстав для відмови в затвердженні угоди не встановлено.

Узгоджена прокуроромі обвинуваченимміра покараннявідповідає загальнимзасадам призначенняпокарання,інтересам суспільстване суперечить,є справедливою,необхідною ідостатньою длявиправлення ОСОБА_6 та запобігання вчинення ним нових злочинів.

Приймаючи доуваги суспільнунебезпеку таступінь тяжкостівчиненого злочину,відомості проособу винного,який ранішедо кримінальноївідповідальності непритягувався,на облікаху лікарівпсихіатра танарколога неперебуває,за місцемпроживання характеризуєтьсядобре,суд дійшоввисновку -укладену міжпрокурором та обвинуваченим ОСОБА_6 угоду про визнання винуватості затвердити та призначити останньому за ч.1 ст. 320 КК України узгоджене сторонами покарання у виді штрафу у розмірі 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 1190 грн. з позбавленням права обіймати посади пов`язані з роботою з прекурсорами, строком на 1 рік.

Керуючись ст.ст. 368, 370, 374-376, 475 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Укладену 25 червня 2020 року між прокурором прокуратури Хмельницької області обвинуваченим ОСОБА_6 , угоду про визнання винуватості затвердити.

ОСОБА_6 визнати винним у скоєннікримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України, на підставі якої призначити йому покарання у виді штрафу у розмірі 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1190 грн. з позбавленням права обіймати посади пов`язані з роботою з прекурсорами, строком на 1 рік.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення вироку, з підстав, передбачених статтею 394 КПК України. Апеляційна скарга подається через Хмельницький міськрайонний судХмельницької області.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя Хмельницького

міськрайонного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 93826068
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку