open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 234/11739/20

Провадження № 1-кп/234/1555/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2020 року м. Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області в складі:

головуючого судді: Лебединець Г.С.,

секретар судового засідання: Берліна А.Д.,

за участю прокурору Завадського С.А., підозрюваного ОСОБА_1 ,

розглянув у судовому засіданні кримінальне провадження № 12020050390000294, яке надійшло до суду з клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у відношенні,-

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народився с.Іванівка Радивілівського району Рівненської області Україна, громадянин України, з середньо - технічною освітою, офіційно не працевлаштований, неодружений, на утриманні неповнолітніх дітей не маючий, раніше не судимий, мешкаючий за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ,-

за ст.335 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

20.11.2020р. до Краматорського міського суду Донецької області надійшло клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_1 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020050390000294 за ст.335 КК України.

З клопотання вбачається, що органом досудового розслідування ОСОБА_1 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення за наступних обставин.

Відповідно до Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» у зв`язку з організацією та проведення у травні-липні 2020 року чергового весіннього призову на строкову військову службу придатних за станом здоров`я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилось 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення та відстрочку від призову на строкову військову службу до лав Збройних Сил України та інших військових формувань України, на підставі Указу Президента України «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу у 2020 році» від 16 січня 2020 року №13/2020, від 23 березня 2020 року № 103/2020, Краматорським міським військовим комісаріатом організована робота з призову громадян на строкову військову службу.

02.02.2016 ОСОБА_1 був взятий на військовий облік призовників, під час приписки до призовної дільниці Костянтинівського об`єднаного міського військового комісаріату Донецької області - визнаний придатний для проходження строкової військової служби. 03.07.2019 року знятий з військового обліку Костянтинівського об`єднаного міського військового комісаріату Донецької області та 05.07.2019 року взятий на військовий облік до Краматорського міського військового комісаріату.

На вимогу Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» Костянтинівським об`єднаним військовим комісаріатом Донецької області до призовника ОСОБА_1 було доведено про кримінальну відповідальність за ст. 335 КК України – ухилення від призову на строкову військову, вимоги законодавства про військовий обов`язок і військову службу, а також військового обліку, які надруковані у посвідченні про прописку до призивної дільниці, котре він отримав 02.06.2016 року під особистий розпис на сторінці 2 та у відомості видачі посвідчень про приписку до призовної дільниці. У зв`язку з цим ОСОБА_1 відповідно до ст.1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» є особою приписаною до призовної дільниці та відноситься до категорії призовник.

09.06.2020 ОСОБА_1 згідно рішення призовної комісії (протокол №3), визнано придатним до військової служби, та згідно п.1 ст.15 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» він підлягає призову на строкову військову службу в частини державної спеціальної служби транспорту, зарахований до команди №180, про що останньому було повідомлено у Краматорському МВК за адресою вул. Тріумфальна буд.10 м. Краматорськ Донецької області та, відповідно до плану проведення призову на 2020 рік, 18.06.2020 року призовнику ОСОБА_1 вручено повістку №1476 про явку 15 липня 2020 року до Краматорського військового комісаріату для направлення на обласний збірний пункт для відправки у війська.

Після чого ОСОБА_1 , хоча і знав про призов, однак не з`явився до призовного пункту для направлення на обласний збірний пункт для відправки у війська Збройних Сил України до 15.07.2020.

Та в подальшому, призовник ОСОБА_1 будучи придатним до військової служби у порушенні вимог ст.65 Конституції України, ст.ст.1,2,15,42 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», маючи прямий умисел на ухилення від призову на строкову військову службу до Краматорського міського військового комісаріату для направлення на обласний збірний пункт для відправки у війська Збройних Сил України без поважних на то причин не прибув.

Таким чином, своїми умисними, протиправними діями ОСОБА_1 вчинив ухилення від призову на строкову військову службу, тобто кримінальний проступок, передбачений ст.335 КК України.

Відповідно до ст.12 п. 2 КК України ОСОБА_1 вчинив кримінальний проступок, за який передбачене основне покарання у виді обмеження волі на строк до трьох років.

З огляду на викладене, враховуючи, що ОСОБА_1 , після вчинення вперше кримінального поступку, передбаченого ст.335 КК України, щиро покаявся, активно сприяв розкриттю кримінального проступку та вчиненим кримінальним проступком не було завдано збитків чи заподіяно шкоди, крім того, ОСОБА_1 зазначив, що у найкоротший термін з`явиться до Краматорського МВК за адресою вул. Тріумфальна буд.10 м. Краматорськ Донецької області для вирішення питання щодо проходження ним служби в військах Збройних Сил України. Також 10 листопада 2020 року ОСОБА_1 звернувся з заявою про долучення до матеріалів кримінального провадження копій підтверджуючих документів, що 18 серпня 2020 року він з`явився до Краматорського міського військового комісаріату для направлення його як призовника у війська Збройних Сил України, тобто намагався усунути спричинену шкоду.

Прокурор у судовому засіданні підтримав клопотання про звільнення ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям.

У судовому засіданні підозрюваний ОСОБА_1 клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності та закриття стосовно нього кримінального провадження на підставі ст. 45 КК України підтримав. Свою вину він визнає, у вчиненому щиро розкаюється.

Заслухав думку учасників кримінального провадження, дослідивши клопотання, суд приходить до наступного висновку.

Згідно із роз`ясненнями, які містяться у постанові Пленуму Верховного Суду України від 23.12.2005 № 12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності», закриття кримінальної справи зі звільненням особи від кримінальної відповідальності можливе лише в разі вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого КК, та за наявності визначених у законі правових підстав.

Відповідно до ст. 45 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно із ст. 12 КК України кримінальне правопорушення у якому підозрюється ОСОБА_1 відноситься до проступку.

З матеріалів даного кримінального провадження вбачається, що підозрюваний ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності притягується вперше, повністю визнав свою винуватість, у скоєному щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, потерпілих від кримінального правопорушення немає, на консультативних обліках у лікарів психіатра та нарколога не перебуває, має постійне місце проживання.

На підставі вищенаведеного, суд вважає за можливе клопотання задовольнити та звільнити ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.335 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

На підставі наведеного та керуючись ст. 45 КК України, п. 1 ч. 2 ст. 284, ст.ст. 369-372, 376 КПК України, постановою Пленуму Верховного Суду України від 23.12.2005 № 12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності», суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Краматорської місцевої прокуратури Донецької області Завадського С.А., задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.335 КК України, на підставі ст. 45 КК України у зв`язку із дійовим каяттям.

Кримінальне провадження № 12020055390000294 від 13.08.2020 року відносно ОСОБА_1 за ст.335 КК України, закрити.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляції через Краматорський мічький суд Донецької області до Донецького апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення. Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий суддя

Г

. С. Лебединець

Джерело: ЄДРСР 93814519
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку