open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №263/10780/20

Провадження №2-о/263/399/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 грудня 2020 року місто Маріуполь

Жовтневий районний суд м. Маріуполя Донецької області у складі:

головуючої судді Ковтуненко В.О.,

при секретарі Моторіній В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Маріуполя Донецької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про видачу обмежувального припису, зацікавлена особа: ОСОБА_2 , Управління «Служба у справах дітей» Маріупольської міської ради,

В С Т А Н О В И В:

До Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області надійшла заява ОСОБА_1 про видачу обмежувального припису.

В обґрунтування вимог заявник посилається на те, що вона перебувала у цивільному шлюбі із ОСОБА_2 . Від шлюбу народився син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . На протязі останнього часу ОСОБА_2 неодноразово вчиняв сварки, ображав нецензурною лайкою, принижував, залякував, застосовував фізичне насилля, чим робив сімейне життя нестерпним, через що вона викликала поліцію. З боку ОСОБА_2 тривають хуліганські дії відносно неї та дитини. У зв`язку з чим, просить суд видати обмежувальний припис стосовно ОСОБА_2 строком на 6 місяців, яким заборонити останньому перебувати в місці їх проживання, заборонити приближатися на відстань ближче ніж 500 метрів.

Заявниця надала суду заяву про підтримання вимог, та просила розглянути справу у її відсутність.

ОСОБА_2 та представник Управління «Служба у справах дітей» Маріупольської міської ради у судове засідання не з`явилися з невідомих суду причин, про день та час розгляду справи були повідомлені у встановленому законом порядку.

Фіксація судового процесу технічними засобами не велась у відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України, у зв`язку із розглядом справи за відсутності осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, суд дійшов висновку, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1ст.350-1 ЦПК Українизаява про видачу обмежувального припису подається до суду за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Відповідно до ч.1ст.1 Закону України 07 грудня 2017 року № 2229-VIII «Про запобігання та протидію домашньому насильству» віддомашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вичиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь. Психологічне насильство - форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров`ю особи.

Згідно з п.2 ч.2ст.3 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється на таких осіб, зокрема, подружжя.

Статтею 21 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»передбачено, що постраждала особа має право, зокрема, на: дієвий, ефективний та невідкладний захист в усіх випадках домашнього насильства, недопущення повторних випадків домашнього насильства.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.24та п.1 ч.1 ст.26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»до спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належить обмежувальний припис стосовно кривдника, із заявою про видачу якого може звернутися постраждала особа.

Положеннямист.26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»передбачено, що обмежувальним приписом визначаються один чи декілька таких заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов`язків, зокрема: заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою; заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою; заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб.

Рішення про видачу обмежувального припису або про відмову у видачі обмежувального припису приймається на підставі оцінки ризиків. Обмежувальний припис видається на строк від одного до шести місяців.

Відповідно до п.1 ч.1ст.350-2 ЦПК Українизаява про видачу обмежувального припису може бути подана особою, яка постраждала від домашнього насильства, або її представником - у випадках, визначенихЗаконом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Судом установлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 є батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що відображено у свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 , виданому Жовтневим відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Маріупольського міського управління юстиції у Донецькій області (актовий запис №1456 від 03 грудня 2014 року).

Згідно з довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи від 23.12.2015 року №1411031244, ОСОБА_1 є внутрішньо переміщеною особою з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстровані за адресою: Донецька область, Тельманівський район, с.м.т. Коньково, фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідно до термінового заборонного припису серії АА №059971 від 01.08.2020 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вчинив психологічне домашнє насильство відносно колишньої співмешканки ОСОБА_1 , та останньому винесено заборонний припис на період з 01.08.2020 року по 06.08.2020 року.

Відповідно до талону-повідомлення єдиного обліку №29788 Центрального ВП ГУ НП в Донецької області, 07.08.2020 року надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що 07.08.2020 року о 12-20 годині за адресою: АДРЕСА_1 , колишній співмешканець ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 скоює домашнє насильство відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Отже, проводячи аналіз поданих доказів, на підставі установлених судом обставин, суд вважає, що наявні очевидні ризики повторного заподіяння домашнього насильства ОСОБА_2 відносно ОСОБА_1 тому, з метою застосування превентивного засобу методу стримування та попередження повторення неправомірних дій зі сторони кривдника, суд вважає, що заява обґрунтована та до кривдника необхідно застосувати обмежувальний припис строком на 6 місяців.

У разі неприпинення неправомірних дій, зі сторони ОСОБА_2 заявник не позбавлена права на звернення до відповідних органів з вимогою застосування інших важелів стримування, у тому числі притягнення як до адміністративної відповідальності, так і до кримінальної відповідальності.

Зміст ч.1 ст.27Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»уповноважений підрозділ органу Національної поліції України бере на профілактичний облік кривдника з моменту виявлення факту вчинення ним домашнього насильства на встановлений законодавством строк і проводить з ним профілактичну роботу.

У зв`язку з викладеним, суд вважає за необхідне повідомити уповноважений орган Національної поліції України з приводу обставин домашнього насильства зі сторони ОСОБА_2 та вирішити питання профілактичного обліку кривдника ОСОБА_2 на визначений судом строк.

Згідно із ч.4ст.350-6 ЦПК Українирішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє виконання.

Керуючись вимогамиЗакону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»та керуючись ст.ст.247,350-1,350-5,350-6 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 про видачу обмежувального припису, зацікавлена особа: ОСОБА_2 , Управління «Служба у справах дітей» Маріупольської міської ради, задовольнити.

Видати обмежувальний припис відносно ОСОБА_2 , якому визначити наступне тимчасове обмеження його прав відносно ОСОБА_1 :

-Заборонити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебувати в місці проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , за адресою: АДРЕСА_2 ;

-Заборонити наближатися ОСОБА_2 на відстань ближче, ніж 500 (п`ятсот) метрів до місця проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та місця проживання сина, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , які мешкають за адресою: АДРЕСА_2 ;

-Заборонити наближатися ОСОБА_2 на відстань ближче, ніж 500 (п`ятсот) метрів до місця роботи ОСОБА_1 , а саме до ТОВ «Кронас-трейт», яке знаходиться за адресою: Донецька область, м. Маріуполь, вул. Макара Мазая, буд.10, та до дитячого садочку, який відвідує ОСОБА_6 , Комунального дошкільного навчального закладу комбінованого типу «Ясла-садок» №129 «Іскорка» Управління освіти Маріупольської міської ради, який знаходиться за адресою: Донецька область, м. Маріуполь, вул. Котляревського буд.10;

-Заборонити ОСОБА_2 вести листування, телефонні переговори з ОСОБА_1 та сином ОСОБА_4 або контактувати з ними через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб.

Встановити строк обмежувального приписуна 6 місяців.

Про видачу обмежувального припису не пізніше наступного дня з дня ухвалення рішення повідомити Центральний ВП ГУ НП у Донецькій області про факти застосування домашнього насильства ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , а також районні державні адміністрації та виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад, з метою вирішення питання про взяття на профілактичний облік ОСОБА_2 у порядку, передбаченому статтею 27Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Рішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про видачу обмежувального припису, віднести на рахунок держави.

Рішення суду може бути оскаржене до Донецького апеляційного суду через Жовтневий районний суд м. Маріуполя Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів.

Із повним текстом рішення суду можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за адресою:http://www.reyestr.court.gov.ua.

Суддя В.О. Ковтуненко

Джерело: ЄДРСР 93768663
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку