open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Справа № 209/2908/20

Провадження № 2/209/1220/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

"23" грудня 2020 р. Дніпровський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Лобарчук О.О.,

при секретарі Золотих Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кам`янське Дніпропетровської області цивільну справу за позовом Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про стягнення сплаченої суми страховаго відшкодування,-

В С Т А Н О В И В :

Короткий зміст позовних вимог

Представник Моторного (транспортного) страхового бюро України- адвокат Сечко Сергій Володимирович звернувся до суду з позовом, в якому просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь МТСБУ суму сплаченого страхового відшкодування в розмірі 17429 (сімнадцяти тисяч чотириста двадцяти дев`яти ) грн. 73 копійок, стягнути судовий збір,сплачений за подання позову в сумі 2102 грн.

На обґрунтування позовних вимог зазначає, що 10.04.2019 року о 09 год. 00 хв. вм. Дніпрі, сталася дорожньо-транспортна пригода за участю двох транспортних засобів: 1) "КРАЗ" д.н. НОМЕР_1 , яким керував ОСОБА_1 ; 2) Daewoo д.н. НОМЕР_2 , яким керувала ОСОБА_2 . Постановою від 15.05.2019 року Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська у справі № 204/2965/19 відповідача було визнано винним та притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП. Цивільно-правова відповідальність ОСОБА_3 була застрахована за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (Поліс № АМ/6273937). Потерпілий своєчасно звернувся до Позивача із Повідомленням про ДТП від 11.04.2019 року, та Заявою про виплату страхового відшкодування від 14.05.2019 року. Вартість відновлювального ремонту автомобіля Потерпілого, пошкодженого внаслідок ДТП, склала 16429 (шістнадцять тисяч чотириста двадцять дев`ять) грн. 73 коп. На момент настання страхового випадку цивільно-правова відповідальність Відповідача не була застрахована за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Загальний розмір витрат МТСБУ з урахуванням витрат на збір документів, послуги аварійного комісара та визначення розміру шкоди складає: 17429 (сімнадцять тисяч чотириста двадцять дев`ять) грн. 73 коп. Позивач відшкодував завдані Відповідачем збитки внаслідок ДТП у розмірі 16429 (шістнадцять тисяч чотириста двадцять дев`ять) грн. 73 коп., а також витрати на послуги аварійного комісара в розмірі 1000 (одна тисяча) грн. 00 коп.

Заяви (клопотання) учасників справи.

Представник позивача Сечко С.В. в судове засідання не з`явився, письмово просив суд провести розгляд справи за його відсутністю, позовні вимоги підтримує у повному обсязі та не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час і місце судового розгляду повідомлений належним чином. Своїм правом надати суду заяву про розгляд справи за його відсутності не скористався та не повідомив суд про причини неявки у засідання. Відзив на позовну заяву не подав.

Процесуальні дії у справі.

Відповідно до ч.4 ст.19 ЦПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ст.274 ч. 1 ЦПК України, у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута малозначна справа.

Ухвалою Дніпровського районного суду м.Дніпродзержинська Дніпропетровської області від 28 жовтня 2020 року було відкрито провадження по справі, призначено справу до розгляду у порядку спрощеного провадження з викликом сторін та надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву.(а.с.34)

Згідно ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення). За згодою представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

23 грудня 2020 року судом винесено ухвалу про заочний розгляд справи.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України у зв`язку з розглядом справи за відсутності сторін фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши матеріали справи, оцінивши докази у справі за принципами встановленими ст.89 ЦПК України, вважає що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів (ч. 1. ст.4 ЦПК України).

Суд розглядає цивільні справи не інакше, як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі (ч. 1. ст.13 ЦПК України).

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що 10.04.2019 року о 09 год. 00 хв. трапилася дорожньо-транспортна пригода, а саме: в м. Дніпрі, вул. А. Белелюбського, біля електроопори № 163, водій ОСОБА_1 , керуючи транспортним засобом «КРАЗ 250», державний номерний знак НОМЕР_1 , не дотримався безпечної дистанції та скоїв зіткнення з транспортним засобом «DAEWOO LANOS» державний номерний знак НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_2 . Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди автомобіль «DAEWOO LANOS» державний номерний знак НОМЕР_2 , отримав механічні пошкодження з матеріальними збитками. Таким чином, ОСОБА_1 порушив п. 13.1 Правил дорожнього руху України, за що відповідальність передбачена ст. 124 КУпАП.

Відповідно допостанови Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська від 15 травня 2019 року винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУПАП, визнано ОСОБА_1 , під керуванням якого перебував автомобіль «КРАЗ 250», державний номерний знак НОМЕР_1 . (а.с.5).

В результаті зазначеної ДТП був пошкоджений автомобіль «DAEWOO LANOS» державний номерний знак НОМЕР_2 , що належить ОСОБА_2 , яка була за кермом під час ДТП.

Цивільно-правова відповідальність потерпілої була застрахована за договором обов`язквого страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобі ( Поліс № АМ/6273937).(а.с.9)

Потерпіла ОСОБА_2 своєчасно звернулася до Моторного (транспортного) страхового бюро України із Повідомленням про ДТП від 11.04.2019 року, та Заявою про виплату страхового відшкодування від 14.05.2019 року.(а.с.6-8)

Розмір збитків, спричинених пошкодженням автомобіля «DAEWOOLANOS»державний номернийзнак НОМЕР_2 становить 15624,17 грн., що підтверджується копією звіту №25-04-19В про оцінку колісного транспортного засобу від13.05.2020 року.(а.с.11-15).

Згідно довідки Моторного (транспортного) страхового бюро України № 1 від 10.06.2019 р. розмір відшкодування шкоди завданої автомобілю «DAEWOOLANOS»державний номернийзнак НОМЕР_2 складає 16429,73 грн.(а.с.24)

У зв`язку з настанням події, передбаченої ст. 41 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», МТСБУ, згідно платіжного доручення № 967410 від 10 липня 2019 року, здійснило виплату відшкодування потерпілій особі в розмірі 16429,73 грн. (а.с.25)

Розмір витрат на збір документів та визначення розміру шкоди щодо зазначеного страхового випадку склав 1100,00 грн., яке МТСБУ було сплачено особам, які надавали послуги по врегулюванню по справі, здійснювали збір документів та визначення розміру завданої шкоди, що підтверджується платіжним дорученням №966611 від 12 червня 2019 року.(а.с.26)

Оцінка суду доказів та аргументів сторін. Мотиви застосування норм права судом.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Моторне (транспортне) страхове бюро України є єдиним об`єднанням страховиків, які здійснюють обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Участь страховиків у МТСБУ є умовою здійснення діяльності щодо обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. МТСБУ є непідприємницькою (неприбутковою) організацією і здійснює свою діяльність відповідно до цього Закону, законодавства України та свого Статуту.

Згідно ст. 41.1 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Моторне (транспортне) страхове бюро України за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим Законом, у разі її заподіяння транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім шкоди, заподіяної транспортному засобу, який не відповідає вимогам пункту 1.7 статті 1 цього Закону, та майну, яке знаходилося в такому транспортному засобі.

Відповідно до ст.38.2.1 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Моторне (транспортне) страхове бюро України після сплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до власника, водія транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду, який не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

Відповідно до ст. 1191 ЦК України особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає, що позовні вимоги Моторного (транспортного) страхового бюро України підлягають задоволенню, слід стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України виплачену суму страхового відшкодування у розмірі 17429,73 грн.

У відповідності зі ст. 141 ЦПК України слід стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України понесені судові витрати.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 263 265, 280, 281 ЦПК України, ст. ст. 1191 ЦК України, Законом України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Моторно (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про стягнення сплаченої суми страховаго відшкодування задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , на користь Моторного (транспортного)страхового бюроУкраїни (адреса: 02000, м.Київ-2, б-р Русанівський, 8, код ЄДРПОУ 21647131, р/р НОМЕР_4 в АТ "Укрексімбанк", м.Київ, МФО 322313) суму сплаченого страхового відшкодування в розмірі 17429,73 гривень (сімнадцять тисяч чотириста двадцять дев`ять гривень 73 коп.)

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , на користь Моторного (транспортного)страхового бюроУкраїни (адреса: 02000, м.Київ-2, б-р Русанівський, 8, код ЄДРПОУ 21647131, р/р НОМЕР_4 в АТ "Укрексімбанк", м.Київ, МФО 322313) сплачений судовий збір в сумі 2102,00 гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складений 23.12.2020 року.

Суддя Дніпровського районного суду

м. Дніпродзержинська О.О. Лобарчук

Джерело: ЄДРСР 93760035
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку