open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 739/707/20

Номер провадження 2/739/361/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 грудня 2020 року м.Новгород-Сіверський

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючої судді Кочура О.О.,

за участі: секретаря Худорба Р.Г.,

розглянувши у загальному позовному провадженні у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань в м. Новгород-Сіверський Чернігівської області, цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Блистівської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області та Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Чернігівської області про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та визнання права на земельну частку (пай),

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до судуз позовомдо Блистівської сільськоїради Новгород-Сіверського районуЧернігівської області про визнаннянедійсним державногоакту на правовласності наземельну ділянкута визнання права на земельнучастку (пай).Своїпозовні вимогимотивує тим,що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його дід(побатьковій лінії) ОСОБА_2 .Після смерті діда відкрилась спадщина, до складу якої, як вважав позивач,входили земельні ділянки,які розташованіна території Блистівськоїсільської ради. Але коли він звернувся до нотаріуса, виявилося, що нотаріус не може оформити спадщину, оскільки правовстановлюючий документ зареєстрований після смерті ОСОБА_2 .. Позивач вважає, що належним чином прийняв спадщину ОСОБА_2 , оскільки на день смерті діда вони проживали разом. Відповідно позивач просить визнати зазначений вище державний акт недійсним, та визнати за ним в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай), що належало ОСОБА_2 ..

В подальшому, ухвалою Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 04.11.2020 року за клопотанням позивача було залучено до участі у справі в якості співвідповідача Новгород-Сіверську районну державну адміністрацію Чернігівської області. У підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, попередньо від нього до суду надійшло клопотання, в якому ОСОБА_1 просив розглядати справу без його участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача - Блистівської сільської ради у підготовче судове засідання не з`явився, при цьому від сільської ради надійшла заява про розгляд справи без участі їх представника, з якої вбачається, що позовні вимоги визнають в повному обсязі.

Представник відповідача Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Чернігівської області Білий Ю.М. у підготовче судове засідання також не з`явився, надав до суду письмову заву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає в повному обсязі.

У зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи, на підставі ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного пристрою не здійснювалося.

Частиною 3 ст. 200 ЦПК України передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи і наявні в них докази, та вирішуючи питання щодо наявності законних підстав для визнання позову відповідачами та, відповідно, для його задоволення, у зв`язку з цим, суд враховує наступне.

Як встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Блистова Новгород-Сіверського району Чернігівської області помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 21.12.2016 року (а.с.8).

Позивач являється онуком померлого ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про його народження серії НОМЕР_2 від 28.08.1972 року, та копією Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження №00017464118 (а.с.9,10).

Ще за життя ОСОБА_2 на його ім`я було видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0326635, відповідно до запису №235 від 24.12.1997 року у книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) КСП «ім.Щорса», підтверджується довідкою відділу у Новгород-Сіверському районі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівської області (а.с.14).

З копії довідки виконавчого комітету Блистівської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області № 1020 від 12.11.2019 року вбачається, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день смерті проживав в с. Блистова Новгород-Сіверського району Чернігівської області. На день смерті разом з ним проживав його онук ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.13).

Згідно п.4 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовується також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом.

Відповідно достатті 1265 ЦК України, у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Згідно з частиною третьою статті 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Таким чином, позивач ОСОБА_1 належним чином прийняв спадщину ОСОБА_2 як спадкоємець п`ятої черги за законом. При цьому згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру №58534257 від 29.11.2019 року інформація про спадкову справу після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 - відсутня (а.с.11). Отже, після смерті ОСОБА_2 , спадщина останнього, а саме право на земельну частку (пай) розміром 5,15 в умовних кадастрових гектарах, що на момент відкриття належала спадкодавцю і не припинилася внаслідок його смерті, з моменту її відкриття, перейшла до єдиного спадкоємця за законом, який належним чином прийняв спадщину, тобто до позивача ОСОБА_1 , при цьому інші спадкоємці відсутні. Вже після смерті ОСОБА_2 на його ім`я було видано держаний акт на право власності на земельні ділянки, розташовані на території Блистівської (колишньої Березовогатської) сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області, загальною площею 5,7188 га серії ЯБ № 251316 від 17.01.2005 року, який зареєстровано в книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за № 00378 (а.с.15). Відповідно до ч. 4 ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Частиною 1 ст.125 Земельного кодексу України передбачалося, що право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Частиною 1 ст.126 Земельного кодексу України було визначено, що право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами.

Враховуючи наведені вище законодавчі положення, суд приходить до висновку, що видача Новгород-Сіверською районною державною адміністрацією Чернігівської області на ім`я ОСОБА_2 після його смерті, державного акту про право приватної власності на землю було здійснено в порушення вимог норм цивільного законодавства України, оскільки після смерті особа не може набувати право власності на майно, зокрема й на земельну ділянку.

Як вбачається, вказаний вище державний акт був виданий на ім`я ОСОБА_2 як особи, що мала право на земельну частку (пай), яке посвідчувалося сертифікатом на право на земельну частку (пай).

Відповідно до пункту 17 розділу Х Земельного кодексу України сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної ділянки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Таким чином, у зв`язку з видачею на ім`я ОСОБА_2 після його смерті державного акту на право приватної власності на землю, сертифікат на право на земельну частку (пай), що посвідчував право вимоги останнього на відведення у приватну власність земельної ділянки, яке входило до складу спадщини ОСОБА_2 , став недійсним. Це в своючергу призвело до порушення прав позивача щодо набуття у власність в порядку спадкування права на земельну частку (пай).

За таких обставин, суд вважає за необхідне захистити права позивача, визнавши недійсним державний акт на право приватної власності на землю, виданий на ім`я ОСОБА_2 .

Відповідно до пункту 6 частини першоїстатті 1 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» від 05 червня 2003 року №899-ІV, право особи на земельнучастку (пай) може бути встановленов судовому порядку.

Згідно частини другої статті 2 вказаного Закону одним із документів, що посвідчують право на земельну частку (пай) є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Оскільки позивач ОСОБА_1 набув у порядку спадкування за законом після смерті свого діда ОСОБА_2 право на земельну частку (пай) розміром 5,15 в умовних кадастрових гектарах, однак у зв`язку з недійсністю документу, який посвідчував дане право він не може оформити вказану спадщину у позасудовому порядку (а.с.12), суд приходить до висновку про необхідність визнання за позивачем відповідного права. Отже, позов є обгрунтованим та підлягає задоволенню повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1, 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», ст.ст. 25, 1218, 1220, 1265,1268 Цивільного кодексу України, п.4 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України, ст.ст.76-81, 83,200, 206, 247, 258-259, 263-268, 273, 354 ЦПКУкраїни, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Блистівської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області та Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Чернігівської області про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та визнання права на земельну частку (пай) задовольнити повністю.

Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 251316 від 17.01.2005 року, виданий на ім`я ОСОБА_2 на підставі розпорядження Новгород-Сіверської районної державної адміністрації № 1 від 04.01.2005 року, зареєстрований у книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за № 00378.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) розміром 5,15(п`ять цілих п`ятнадцять сотих) в умовних кадастрових гектарах із земель КСП «ім. Щорса», розташованих на території Блистівської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області, що належало на підставі сертифікату на право на земельну частку пай серії ЧН № 0326635 ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Чернігівського апеляційного суду через Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: О.О. Кочура

Джерело: ЄДРСР 93758588
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку