open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 263/13500/20

Провадження № 3/263/4560/2020

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2020 року місто Маріуполь

Суддя Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Соловйов Олег Леонідович, розглянувши матеріали, які надійшли з Центрального відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, працюючого продавцем, зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області надійшов після до оформлення протокол про адміністративне правопорушення серії ВАБ 072298, відповідно до змісту якого 22.10.2020 о 13:15 год по пр-ту Металургів,64 у м. Маріуполі на території Центрального ринку торгівельне місце 121 ОСОБА_1 знаходився без засобів індивідуального захисту, а саме захисної маски, що закривають ніс та рот, чим порушив правила щодо карантину людей, постанову КМУ № 641, та вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ст. 44-3 КУпАП.

Перевіривши матеріали про адміністративне правопорушення, вважаю, що вони підлягають повторному поверненню до правоохоронного органу, яким складений даний протокол, з наступних підстав.

21 листопада 2020 року набрав чинності Закон України від 06 листопада 2020 року № 1000-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі Закон № 1000-ІХ), відповідно яким статтю 44-3 доповнено частиною другою такого змісту:

«Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, -

тягне за собою накладення штрафу від десяти до п`ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Даним Законом внесені зміни і до ст. ст. 219, 222 КУпАП, за змістом яких до компетенції органів Національної поліції та Виконавчих комітетів (виконавчі органи) сільських, селищних, міських рад віднесено розгляд справи про адміністративні правопорушення, передбачені, зокрема ч. 2 ст. 44-3 КУпАП.

У відповідності до статті 8 КУпАП особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення.

Закони, які пом`якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів. Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають.

Провадження в справах про адміністративні правопорушення ведеться на підставі закону, що діє під час і за місцем розгляду справи про правопорушення.

У цій справі фабула адміністративного протоколу відноситься (відповідає) до диспозиції ч. 2 ст. 44-3 КУпАП, оскільки за протоколом ОСОБА_1 інкримінуються дії з перебування в громадських будинках, спорудах, без засобів індивідуального захисту або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно та відповідно диспозиція ч. 2 ст. 44-3 КУпАП охоплює правовідносини щодо також перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту.

За таких обставин необхідно дійти висновку, що Законом № 1000-ІХ пом`якшена відповідальність за адміністративне правопорушення, зокрема, за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, цей Закон має зворотну силу, тому поширюється і на правопорушення, яке інкриміноване ОСОБА_1 .

Згідно з ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом (ст. 125 Конституції України).

У статті 1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі Закон № 1402-VIII) передбачено, що судова влада в Україні відповідно до конституційних засад поділу влади здійснюється незалежними та безсторонніми судами, утвореними законом.

У статті 3 цього Закону вказано, що суди України утворюють єдину систему. А у статті 5 правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства.

Відповідно до ст. 8 Закону № 1402-VIII ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом. Суддя розглядає справи, одержані згідно з порядком розподілу судових справ, установленим відповідно до закону. На розподіл судових справ між суддями не може впливати бажання судді чи будь-яких інших осіб.

Також у статті 18 цього Закону вказано, що суди спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Кодекс України про адміністративні правопорушення у редакції, що діє на час розгляду цієї справи, визначає підвідомчість та повноваження загальних судів щодо розгляду адміністративних справ (ст. 221 КУпАП) та інших визначених цим Кодексом органів, зокрема, до компетенції органів Національної поліції та Виконавчих комітетів (виконавчі органи) сільських, селищних, міських рад (ст. ст. 219, 222) віднесено розгляд справи про адміністративне правопорушення, передбачене, зокрема ч. 2 ст. 44-3 КУпАП.

Отже, однією із юрисдикцій, є юрисдикція з розгляду справ про адміністративні правопорушення, процедура у якій урегульована у Кодексі України про адміністративні правопорушення.

З урахуванням внесених змін до наведених положень КУпАП щодо компетенції розгляду справи про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 44-3 КУпАП, приймаючи до уваги, що у цьому випадку суд не наділений повноваженнями на розгляд справи про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 44-3 КУпАП, тобто їх розгляд не відноситься до підвідомчості суду, Законом № 1000-ІХ пом`якшено відповідальність, у тому числі за дії, які інкримінуються у цій справі ОСОБА_1 , а тому матеріали, які надійшли з Центрального відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 підлягають поверненню до цього органу для приведення їх у відповідність до вимог КУпАП, з урахуванням Закону №1000-ІХ.

У зв`язку з цим, розгляд судом протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 44-3 КУпАП, незалежно від їх викладення та змісту, дня складення, предметом яких по суті є заборона перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, нормами КУпАП до компетенції суду не віднесено.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 44-3, 252, 256, 284 КУпАП,

ПОСТАНОВИВ:

Протокол про адміністративне правопорушення серії ВАБ 072298 від 22 жовтня 2020 року, складений відносно ОСОБА_1 , повернути до Центрального відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області для належного оформлення та передачі для розгляду за підвідомчістю.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя О.Л. Соловйов

Джерело: ЄДРСР 93601178
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку