open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Cправа № 127/27210/20

Провадження № 1-кс/127/11972/20

У Х В А Л А

Іменем України

09 грудня 2020 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_2 ,

за участю:

заявника: ОСОБА_3 ,

слідчого: ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці в залі суду скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого Вишенського ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 , яка полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 про кримінальне правопорушення від 28.11.2020, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 звернувся до суду зі скаргою, в якій просив:

- зобов`язати слідчого Вишенського ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 невідкладно внести відомості про вчинення кримінального правопорушення працівниками поліції ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які мають ознаки складу крмінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 від 28.11.2020;

- зобов`язати слідчого Вишенського ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 після внесення відомостей до ЄРДР невідкладно надати ОСОБА_3 витяг з ЄРДР;

- зобов`язати слідчого Вишенського ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 вчинити дії, передбачені ч. 2 ст. 55 КПК України, та вручити ОСОБА_3 пам`ятку про права та обов`язки потерпілого, так як він є потерпілим з моменту подання заяви про кримінальне правопорушення проти нього.

Скарга мотивована тим, що 28 листопада 2020 року ОСОБА_3 , звернувся до слідчого Вишенського ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 із заявою про вчинення злочину працівниками поліції ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України. В поданій заяві йдеться про те, що 10.10.2020, прибувши на виклик ОСОБА_3 , працівники поліції ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , не забезпечили безпеку на ділянці дороги, чим спричинили ДТП і наразили присутніх в тому числі, ОСОБА_3 та його дружину на небезпеку, а відтак нанесли істотну шкоду власникам автомобілів та ОСОБА_3 і його дружині.

Однак, жодних дій, спрямованих на внесення наданих ним відомостей до ЄРДР не вчинялось.

На підставі викладеного, вважаючи невнесення відомостей до ЄРДР по заяві ОСОБА_3 , порушенням вимог чинного законодавства, заявник звернувся до суду з даною скаргою.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_3 вимоги скарги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити, з підстав зазначених у матеріалах скарги.

Слідчий ОСОБА_7 в судовому засіданні проти поданої скарги заперечував, у її задоволені просив відмовити, посилаючись на те, що кримінальні правопорушення відносно працівників поліції підслідні ТУ ДБР у м. Хмельницькому, а тому заяви ОСОБА_3 , перенаправлені цьому органу.

Заслухавши пояснення заявника та слідчого, дослідивши матеріали скарги, суд дійшов висновку про наявність підстав для її часткового задоволення, з огляду на таке.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 303 КПК України бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, 28.11.2020 заявник ОСОБА_3 , звернувся до слідчого Вишенського ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 із заявою про вчинення злочину, якою просив внести відомості до ЄРДР за даною заявою, щодо злочину за ч. 2 ст. 367 КК України, вчинених працівниками поліції ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Заява мотивована тим, що 10.10.2020, прибувши на виклик ОСОБА_3 , працівники поліції ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , не забезпечили безпеку на ділянці дороги, чим спричинили ДТП і наразили присутніх в тому числі ОСОБА_3 та його дружину на небезпеку, а відтак нанесли істотну шкоду власникам автомобілів та ОСОБА_3 і його дружині.

Вказана заява відповідно до відмітки була отримана слідчим СВ Вишенського ВП ВВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_7 01.12.2020.

Однак, на даний час, відомості про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР не внесено, натомість листом Вишенського ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області від 04.12.2020 №8207/231-20 заяви ОСОБА_3 про вчинення кримінальних правопорушень надіслано до ТУ ДБР у м. Хмельницькому для прийняття рішення відповідно до чинного закондавства.

Таким чином, судом встановлено, що заява ОСОБА_3 від 28.11.2020 про вчинення кримінального правопорушення надійшла до Вишенського ВП ВВП ГУНП у Вінницькій області, однак відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені не були.

Визначаючись щодо обґрунтованості скарги суд виходить з того, що статтею 2 КПК України визначені завдання кримінального судочинства, одним з яких є захист особи, суспільства від кримінальних правопорушень.

Реалізація вказаного завдання здійснюється шляхом забезпечення кожному громадянину права на звернення до уповноважених органів з заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

Зазначене право породжує відповідний обов`язок органів прокуратури, досудового розслідування своєчасно відреагувати на такі звернення у передбачений законом спосіб, тобто відповідно до встановленої процесуальним законом процедури.

В силу частини першої статті 9КПК України на керівника органу досудового розслідування покладений обов`язок неухильно додержуватись вимог Кримінального процесуального кодексу.

Відповідно до частини першої статті 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Частиною сьомою статті 214 КПК України передбачено, що якщо відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені прокурором, він зобов`язаний невідкладно, але не пізніше наступного дня, з дотриманням правил підслідності передати наявні у нього матеріали до органу досудового розслідування та доручити проведення досудового розслідування.

Згідно з положеннями частини другої зазначеної статті досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до ЄРДР.

Частиною першою статті 25 КПК України передбачено, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Відповідно до частини четвертої статті 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до частини третьої статті 8 Закону України Про Державне бюро розслідувань» інші органи державної влади, отримавши інформацію про кримінальне правопорушення, віднесений до підслідності Державного бюро розслідувань, зобов`язані невідкладно внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та негайно повідомити про це начальника (керівника) територіального управління Державного бюро розслідувань.

Наведеною нормою встановлено послідовність дій органів державної влади, які отримали інформацію про кримінальне правопорушення, яке віднесено до підслідності Державного бюро розслідувань, а саме такі органи зобов`язані:

- невідкладно внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань;

- негайно повідомити про це начальника (керівника) територіального управління Державного бюро розслідувань.

Однак, в порушення наведеної норми уповноваженою особою Вишенського ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області відомості до ЄРДР за заявою ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення внесено не було, а лише надіслано заяву до ТУ ДБР у м. Хмельницькому для прийняття рішення відповідно до чинного закондавства.

З огляду на вищевикладене суд дійшов висновку, що уповноваженою особою Вишенського ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області, не виконано вимоги частини першої статті 214КПК України та частини третьої статті 8 Закону України «Про Державне бюро розслідувань», щодо внесення відомостей до ЄРДР за заявою ОСОБА_3 .

Як уже зазначалося, відповідно до частини першої статті 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Вищий Спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ в своєму інформаційному листі № 1640/0/4-12 від 09 листопада 2012 р. "Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування" роз`яснив, що відповідно до вимог ч. 1 ст.214КПК бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, і саме в цьому контексті слід оцінювати доводи заявників в разі оскарження бездіяльності слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Отже, якщо відомості до ЄРДР в порушення ст. 214КПК внесені не були, то в заявника є право на оскарження такої бездіяльності до суду в порядку ст. 303 КПК. У разі ж оскарження бездіяльності прокурора чи слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення (відповідно до ч. 1 п. 1 ст. 303 КПК) суть розгляду справ даної категорії полягає у встановленні, чи дотримувався прокурор чи слідчий процедури, визначеної ч. 1 ст.214КПК щодо 24-годинного терміну внесення відомостей до ЄРДР. Слідчий суддя при розгляді скарги не повинен встановлювати обставини, зокрема чи містить заява, повідомлення про кримінальне правопорушення склад злочину або досліджувати докази про наявність в діяннях особи складу кримінального правопорушення.

Кожен, чиї права та свободи, викладені у «Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», порушуються, має право на ефективний засіб правового захисту у відповідному національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинено особами, що діяли як офіційні особи (Рекомендація Rec (2004) 6 Комітету Міністрів Державам-членам СЕ, прийнята Комітетом Міністрів 12.05.2004 року).

Стаття 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує існування у внутрішньому праві засобів, які надають можливість скористатися правами і свободами, закріпленими в Конвенції, незалежно від того, як вони подані в національній правовій системі. Це положення вимагає, щоб відповідний внутрішній орган вивчив зміст скарги, яка базується на Конвенції, та забезпечив необхідне виправлення порушеного права, що визначено у рішенні ЄСПЛ «Chahal v. the UK», n. 145.

Крім того, у рішенні ЄСПЛ від 13.12.2012 року «SouzaRibeiro v. France» визначено, що особлива увага має приділятися забезпеченню оперативності вирішення питань, порушених при зверненні до засобу юридичного захисту, оскільки не виключено те, що надмірна тривалість такої процедури може позначитися на адекватності такого засобу.

Наразі жодних матеріалів кримінального провадження чи доказів того, що свідчать про факт внесення відомостей до ЄРДР за заявою ОСОБА_3 від 28.11.2020 до суду не надходило, а відтак слідчий суддя вважає, що невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР є порушенням процесуальних прав заявника.

Частиною першою та другою статті 307 КПК України передбачено, що за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора; 1-1) скасування повідомлення про підозру; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідним зобов`язати уповноважену особу Вишенського відділення поліції Вінницького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 від 28.11.2020 про вчинення кримінального правопорушення та надати заявнику, у встановленому законом порядку, витяг з Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.

Що стосується вимог скарги про зобов`язання слідчого Вишенського ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 вчинити дії, передбачені ч. 2 ст. 55 КПК України, та вручити ОСОБА_3 пам`ятку про права та обов`язки потерпілого, так як він є потерпілим з моменту подання заяви про кримінальне правопорушення проти нього, то такі вимоги задоволенню не підлягають з огляду на таке.

Як встановлено судом та зазначено вище, заява ОСОБА_3 про кримінальнеправопорушення мотивованатим,що останнєвчинено працівники поліції ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Відповідно до частини першої статті 8 Закону України «Про Державне бюро розслідувань» для одержання заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, віднесені до підслідності Державного бюро розслідувань, або необґрунтовані активи, виявлення яких належить до компетенції Державного бюро розслідувань, створюється спеціальна телефонна лінія, а також забезпечується можливість подання таких заяв і повідомлень, у тому числі без зазначення прізвища, імені, по батькові (найменування) потерпілого або заявника, через офіційний веб-сайт Державного бюро розслідувань та засобами електронного зв`язку. Усі отримані із заяв і повідомлень, а також виявлені з інших джерел відомості про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань у порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Пунктом 1 частини четвертої статті 216 КПК України передбачено, що слідчі органів державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень вчинених Президентом України, повноваження якого припинено, Прем`єр-міністром України, членом Кабінету Міністрів України, першим заступником та заступником міністра, членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Антимонопольного комітету України, Головою Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Головою Фонду державного майна України, його першим заступником та заступником, членом Центральної виборчої комісії, народним депутатом України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Директором Національного антикорупційного бюро України, Генеральним прокурором, його першим заступником та заступником, Головою Національного банку України, його першим заступником та заступником, Головою Національного агентства з питань запобігання корупції, його заступником, Секретарем Ради національної безпеки і оборони України, його першим заступником та заступником, Постійним Представником Президента України в Автономній Республіці Крим, його першим заступником та заступником, радником або помічником Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем`єр-міністра України, суддею, працівником правоохоронного органу, особою, посада якої належить до категорії "А", крім випадків, коли досудове розслідування цих кримінальних правопорушень віднесено до підслідності Національного антикорупційного бюро України згідно з частиною п`ятою цієї статті.

В той же час, за правилами встановленими частиною третьою статті 8 Закону України "Про Державне бюро розслідувань» інші органи державної влади, отримавши інформацію про кримінальне правопорушення, віднесений до підслідності Державного бюро розслідувань, зобов`язані невідкладно внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та негайно повідомити про це начальника (керівника) територіального управління Державного бюро розслідувань.

Таким чином, уповноважена особи Вишенського ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області, як інший орган державної влади в розумінні ч. 3 ст. 8 Закону України Про Державне бюро розслідувань», після отримання заяви про кримінальне правопорушення, яке віднесено до підслідності Державного бюро розслідувань, зобов`язана невідкладно внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та негайно повідомити про це начальника (керівника) територіального управління Державного бюро розслідувань.

Вчинення ж Вишенським ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області, в даному випадку, інших дій, в тому числі вручення пам`ятки про права та обов`язки потерпілого, чинним КПК не передбачено, оскільки такі дії мають бути здійснені посадовою особою того органу, який здійснює досудове розслідування кримінального провадження, в даному випадку слідчим Територіального управління ДБР у м. Хмельницькому.

При цьому, посилання заявника на положення частини другої статті 55 КПК України, відповідно до якої права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого, судом до уваги не приймається, оскільки в даному випадку мова йде не про час коли виникають права і обов`язки у потерпілого, а про орган, який зобов`язаний вручити цій особі пам`ятку про права та обов`язки.

Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 2, 9, 25, 55, 214, 303, 306, 307, 309, 372 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Скаргу задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважену особу Вишенського ВП Вінницького ВП ГУНП у Вінницькій області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, за заявою ОСОБА_3 прокримінальне правопорушеннявід 28.11.2020 та надати заявнику, у встановленому законом порядку, витяг з Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.

В решті вимог скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 93513479
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку