open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №487/3869/20

Провадження №1-кс/487/6977/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.12.2020 Слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого - ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засіданні в м. Миколаєві клопотання старшого слідчого Слідчого відділенння Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, капітан поліції ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12019150030001480 від 11.04.2019року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України, про продовження строку досудового розслідування, -

ВСТАНОВИВ:

30.11.2020 року старший слідчий Слідчого відділенння Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, капітан поліції ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12019150030001480 від 11.04.2019року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України, звернувся із клопотанням про продовження строку досудового розслідування до 18 місяців, а саме до 05.05.2021 року.

В клопотанні зазначив, що Слідчим відділенням Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 12019150030001480 від 11.04.2019 за фактом несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів) та автоматизованих систем, вчиненого групою осіб.

Так, на даний час для направлення до суду обвинувального акту у справі необхідно провести слідчі (розшукові) дії та процесуальні дії, що неможливо зробити протягом часу, який залишився до закінчення строку досудового розслідування.

В ході досудового розслідування необхідно: встановити особу, яка вчинила вказане кримінальне правопорушення, встановити осіб причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення, встановити місцезнаходження особи правопорушника, а також провести комплекс необхідних слідчих та оперативно-розшукових дій по встановленню фактів даного кримінального правопорушення, в тому числі здійснити тимчасовий доступ до банківського рахунку ОСОБА_5 , після чого вирішити питання повідомлення про підозру останньому.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, наполягав на його задоволенні.

Заслухавши слідчого, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає, що вказане клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що Слідчим відділенням Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 12019150030001480 від 11.04.2019 за фактом несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів) та автоматизованих систем, вчиненого групою осіб.

За твердженнями органу досудового слідства, у квітні 2019 року співробітниками відділу протидії кіберзлочинам в Миколаївській області Департаменту кіберполіції НП України отримана інформація про причетність групи мешканців міста Миколаєва до несанкціонованого втручання в роботу ЕОМ (комп`ютерів) користувачів мережі Інтернет, які за допомогою шкідливого програмного забезпечення отримують доступ до ураженої комп`ютерної техніки потерпілих. Отримавши доступ та заволодівши персональними даними (такими як ім`я користувача та пароль від електронних гаманців або банківських облікових записів) вказані особи здійснюють переказ коштів між рахунками електронних і криптовалютних платіжних систем, таких як «Skrill», «SpectroFinance», «Bitpanda» та інших, відкритих на підставних осіб, після чого переказують кошти жертви на свої електронні рахунки.

Підтвердженням протиправної діяльності даних осіб в сфері незаконного втручання роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів) та автоматизованих систем є матеріали запиту про надання правової допомоги з боку України, Гібралтару та Південної Африки, що був ініційований у вересні 2018 року прокуратурою міста Грац Республіки Австрія у кримінальному провадженні №31/UT91/18m.

Відповідно до вказаного запиту правоохоронними органами Республіки Австрія розслідується факт протиправного доступу до комп`ютерної системи та шахрайського зловживання обробкою даних, що мали місце 12.04.2018 по відношенню до громадянки Австрії Ніни АЙСНЕР-КЛЯЙНОШЕГ, коли остання розмістила на криптовалютній біржі «Bitpanda» належні їй кошти в розмірі 17096,96 Євро на відкритому нею особисто рахунку з метою купівлі криптовалюти (біткоінів). Цього ж дня потерпіла отримала електронне повідомлення з підтвердженням від «Bitpanda», що платіж надійшов та відповідні біткоіни (у кількості 2,895 штук) зараховані на її рахунок. Через декілька хвилин потерпіла отримала ще два електронні повідомлення про те, що дані біткоіни продані та відповідні кошти, виручені за їх продаж, перераховані на інший невідомий їй рахунок за допомогою платіжної системи «Skrill». Ані продаж біткоінів, ані переказ коштів не ініціювались потерпілою Ніною АЙСНЕР-КЛЯЙНОШЕГ, в зв`язку з чим після невдачі у спробі повернути належні їй кошти через адміністрацію сервісів «Bitpanda» та «Skrill» остання звернулась до правоохоронних органів.

Проведеним у Австрії розслідуванням встановлено, що кошти потерпілої ОСОБА_6 з рахунку, відкритого в електронній платіжній системі «Skrill», в подальшому перераховані на рахунок криптовалютної біржі «SpectroFinance», зареєстрованої в Литві (веб-сторінка Spectrocoin.com), який відкритий на ім`я мешканця Південної Африки Віллема ВАН РООЙЕНА. Існування такої особи слідством до цього часу не встановлено.

Перевіркою реєстрації та доступу на вказаний рахунок В.ВАН РООЙЕНА встановлено, що авторизації на рахунку відбувалися з різних IP-адрес, серед яких для останніх авторизацій в проміжок часу між 12.04.2018 та 17.04.2018 (тобто коли відбулися шахрайські дії з коштами потерпілої Н.АЙСНЕР-КЛЯЙНОШЕГ) використовувалась IP-адреса НОМЕР_1 , яка зареєстрована за інтернет-провайдером «Дикий Сад», м. Миколаїв, пр. Центральний, 52. Всі перекази і транзакції щодо грошей Н.АЙСНЕР-КЛЯЙНОШЕГ проводились з IP-адреси НОМЕР_1 .

Відповідно до п. 8 ст. 27 «Конвенції про кіберзлочинність» - Сторона, яка запитує, може вимагати від Сторони, яку запитують, зберігати конфіденційним факт і зміст будь-якого запиту, зробленого відповідно до цього розділу, за винятком того обсягу, який є необхідним для виконання запиту. Якщо Сторона, яку запитують, не може виконати запит за умов його конфіденційності, вона терміново інформує про це Сторону, яка запитує, яка після цього визначає, чи необхідно виконати запит, незважаючи на це.

У зв`язку з вищевикладеним вищевказана інформація має оперативний інтерес та після надходження використана правоохоронними органами україни для початку досудового розслідування за фактом втручання в роботу електронно обчислювальних систем з IP-адреси НОМЕР_1 , яка зареєстрована за інтернет-провайдером « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Миколаїв.

Під час виконання запиту про правову допомогу у кримінальному провадженні №31/UT91/18m та під час досудового слідства у кримінальному провадженні № 12019150030001480 встановлено, що в період часу з 12.04.2018 по 17.04.2018 включно IP-адреса НОМЕР_1 надавалась абоненту з логіном « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що зареєстрований на ім`я ОСОБА_5 , адреса реєстрації АДРЕСА_1 (підтверджується відповіддю ПП «Дикий Сад» за вих.220419/08 від 22.04.2019)

В ході проведення досудового розслідування вживались слідчі (розшукові) дії, а також проводились слідчо-розшукові заходи, з метою виконання завдань кримінального провадження, забезпечення швидкого, повного, всебічного та неупередженого розслідування кримінального провадження, але вжитими заходами належним чином задокументувати протиправні дії правопорушника не виявилось можливим.

В ході проведення досудового розслідування проведені наступні слідчі дії: направлено відповідні запити з метою встановлення місцезнаходження правопорушника, проведено обшуку за адресами проживання ОСОБА_5 , призначено ряд експертиз по вищевказаному провадженні, направлено запити до відповідних установ з метою отримання відомостей, які мають значення для кримінального провадження відповіді з яких на теперішній час не долучені до провадження.

14.05.2020 старшим слідчим слідчого відділення Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_7 прийнято рішення про закриття кримінального провадження, яке скасовано 07.07.2020 відповідною постановою заступника керівника Миколаївської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_8 .

На теперішній час неможливо закінчити досудове розслідування або повідомити особі про підозру у вказаному кримінальному провадженні у зв`язку з тим, що в ході проведення досудового розслідування вказаного кримінального провадження у органу досудового слідства виникла необхідність у проведенні наступних слідчих дій, а саме встановлення особи, яка вчинила вказане кримінальне правопорушення, встановити осіб причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення, встановити місцезнаходження особи правопорушника, а також провести комплекс необхідних слідчих та оперативно-розшукових дій по встановленню фактів даного кримінального правопорушення, в тому числі здійснити тимчасовий доступ до банківського рахунку ОСОБА_5 , після чого вирішити питання повідомлення про підозру останньому.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019150030001480 спливає 05.12.2020 року.

Відповідно до ч. 1ст. 219 КПК Українистрок досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи відкримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину. Досудове розслідування повинно бути закінчено: протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Згідно з п. 2 абзацу 2 ч. 1ст. 219 КПК Українистрок досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого та особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 2ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першоїстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другоїстатті 219 цього Кодексу.

Якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудовеслідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першоїстатті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другоїстатті 219 цього Кодексу: до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора; до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора (п. 1, 2 ч. 3ст. 294 КПК України).

Відповідно до вимог ч.1ст.295-1КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно з ч.ч. 4, 5ст. 295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості. Крім підстав, передбачених частиною четвертою цієї статті, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

Слідчий суддя, приходить до висновку, що закінчити досудове розслідування у вказаний строк не виявляється можливим, у зв`язку із тим, що на даний час для направлення до суду обвинувального акту у справі необхідно провести слідчі (розшукові) дії та процесуальних дій. Таким чином, доведено наявність підстав для продовження строку досудового розслідування на 6 місяців, а саме до 05.05.2021 року, у зв`язку з чим клопотання слідчого є обґрунтованим таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295, 295-1 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого Слідчого відділенння Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, капітан поліції ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12019150030001480 від 11.04.2019року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України, про продовження строку досудового розслідування задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019150030001480 від 11.04.2019року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України на 6 місяців, а саме до 05.05.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 93320152
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку