open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/50745/20-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 листопада 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування № 42018000000002998 від 28.11.2018,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням в якому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002998 від 28.11.2018 на шість місяців, тобто до 28.05.2021.

Означене клопотання обґрунтовано наступним.

Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018000000002998, зареєстрованому 28.11.2018 за фактом зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно правової форми, що спричинило тяжкі наслідки та доведення банку до неплатоспроможності, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 2 ст. 364-1, ст. 218-1 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що власниками істотної участі ПАТ «АКБ БАНК» - ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , які одночасно входили до складу Спостережної ради ПАТ «АКБ БАНК» та іншими членами Спостирежної ради банку ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , а також головою та членами Правління ПАТ «АКББАНК» ОСОБА_10 , ОСОБА_11 ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 та ОСОБА_15 (далі «посадові особи Банку»), протиправними діями завдано великої матеріальної шкоди.

Так, відповідно до заяви Фонду гарантування вкладів фізичних осіб наявні дані, що посадові особи Банку зловживаючи своїми службовими повноваженнями, умисно, з метою одержання неправомірної вигоди в інтересах інших осіб використали всупереч інтересам Банку свої повноваження, що спричинило тяжкі наслідки.

Доведення ПАТ «АКБ БАНК» до стану стійкої фінансової неплатоспроможності зумовлене, зокрема, укладенням низки кредитних угод на суму 430877000, 00 грн., в тому числі з акціонерами банку, під заставу цінних паперів, які за номінальною вартістю складають велику суму, проте ринкова вартість яких викликає сумніви.

Крім того, переважну частину цінних паперів, які перебувають в заставі ПАТ «АКБ БАНК», за вищевказаними кредитними договорами складають акції прості імені, в бездокументарній формі емітента ПАТ«ПІВДТРАНС» (код ЄДРПУ: 03117487). Загальна кількість акцій емітентом яких є ПАТ «ПІВДТРАНС», та яка перебуває в заставі банку становить 18257896000 штук.

Встановлено, що TOB «ІК «ТРАВІАН» (акціонер банку) є одночасно власником істотної участі ПАТ «ПІВДТРАНС» у розмірі 10.1044%. Згідно останнього розміщеного річного фінансового звіту ПАТ «ПІВДТРАНС» є збитковою, окрім того вказане акціонерне товариство зареєстровано на тимчасово окупованій території АР Крим.

Таким чином, TOB «ІК «ТРАВІАН» та ПАТ «ПІВДТРАНС» слід розглядати як пов`язаних осіб, що призвело до значних проблем, оскільки у цих випадках визначення платоспроможності контрагентів банку не здійснювалося об`єктивно, чим грубо порушено приписи глави першої розділу четвертого Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої постановою НБУ №368 від 28.08.2001.

Під час надання кредитів до цих процесів були активно залучені акціонери банку (юридичні особи), що свідчить про виведення коштів банку шляхом прийняття нераціональних управлінських рішень та подальшим укладенням свідомо невигідних для банку угод, які негативно вплинули на статутну діяльність банку та призвели до виникнення фінансових втрат та збитків, внаслідок чого ефективна робота банку стала неможливою.

Рішення, прийняті на засіданнях кредитного комітету ПАТ «АКБ БАНК», за участю Правління банку, які в тому числі стосувалися видачі кредитних коштів або зміни умов кредитування позичальників банку, не лише були достеменно відомі Спостережній раді Банку, але й узгоджувалися з нею, про що зокрема свідчить підпис Голови Спостережної ради ПАТ «АКБ БАНК» на першій сторінці кожного протоколу засідання кредитного комітету банку.

В результаті вказаних дій посадових осіб ПАТ «АКБ БАНК», банку завдано значної матеріальної шкоди на суму, яка перевищує 700 млн. грн.

В ході досудового розслідування в порядку ст. 93 КПК України 11.01.2020 та 15.05.2020 скеровано запити до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо надання завірених належним чином копій документів, а саме: акти (звіти) перевірок ПАТ «АКБ БАНК» (код ЄДРПОУ 20046323), висновки (звіти) аудиту діяльності ПАТ «АКБ БАНК » та доданих до них матеріалів та будь-яких інших матеріалів перевірок ПАТ «АКБ БАНК».

Відтак 07.02.2020 та 22.05.2020 отримано листи-відповіді про те, що після проведення перевірки буде надано вказані документи, однак для повного аналізу діяльності ПАТ «АКБ БАНК» необхідний додатковий час, а строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадження закінчується 28.011.2020.

Згідно з п. 9 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб здійснює перевірки банків відповідно до цього Закону.

Статтею 32 вказаного закону передбачено, що Фонд має право здійснювати перевірку банку щодо контролю за виконанням ними зобов`язань у зв`язку з участю в системі гарантування вкладів фізичних осіб на предмет: 1) достовірності наданої Фонду звітності; 2) повноти і своєчасності розрахунків з Фондом за зборами до Фонду та нарахованого пенею; 3) повноти і достовірності ведення бази даних про вкладників; 4) дотримання вимог щодо інформування вкладників про участь банку у Фонді; 5) дотримання інших вимог цього Закону та нормативно-правових актів Фонду. Фонд має право здійснювати планову перевірку банку не частіше одного разу на рік. В окремих випадках Фонд має право здійснювати позапланову перевірку банку на підставі рішення виконавчої дирекції Фонду. Фонд зобов`язаний повідомити банк про проведення планової перевірки не пізніше ніж за 10 днів до початку перевірки.

В теперішній час для забезпечення повного, швидкого та всебічного дослідження обставин вчинених кримінальних правопорушень вищезазначені обставини підлягають доказуванню.

В ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні виконано ряд слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, серед яких:

допитано в якості представника потерпілого Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ОСОБА_16 з приводу відомих йому обставин вчинення вищевказаного злочину;

проведено тимчасові доступи до матеріалів перевірок та висновків аудиту ПАТ «АКБ БАНК» в Фонді гарантування вкладів фізичних осіб;

в порядку ст. 40 КПК України надано доручення оперативним співробітникам на встановлення осіб причетних до вчинення вищевказаного злочину;

в порядку ст. 93 КПК України скеровано ряд запитів на надання інформації щодо проведення актів (звітів) перевірок, висновків (звітів) аудиту діяльності та доданих до них матеріалів та будь-яких інших матеріалів перевірок ПАТ«АКБ БАНК» (код ЄДРПОУ 20046323) в кримінальному провадженні.

.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просить задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши пояснення слідчого та дослідивши матеріали провадження приходжу до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Як визначено положеннями ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 вказаного Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З урахуванням доводів викладених у клопотанні та враховуючи те що у кримінальному провадженні необхідно вчинити ряд слідчих дій, слідчий суддя приходить до переконання про обґрунтованими підставами для продовження строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002998 від 28.11.2018, що має ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ст. 218-1, ч. 2 ст. 364-1 КК України, на шість місяців, а саме до 28.05.2021.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002998 від 28.11.2018, що має ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ст. 218-1, ч. 2 ст. 364-1 КК України, на шість місяців, а саме до 28.05.2021.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 93017408
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку