open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 639/7184/20

Провадження № 2-о/639/121/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 листопада 2020 року Жовтневий районний суд м. Харкова у складі головуючого судді Труханович В.В. розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Східне регіональне управління державної прикордонної служби України, ІНФОРМАЦІЯ_1 (військової частини НОМЕР_1 ) про встановлення факту, що має юридичне значення, суд

ВСТАНОВИВ:

13 листопада 2020 року до Жовтневого районного суду м. Харкова звернулася ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Східне регіональне управління державної прикордонної служби України, ІНФОРМАЦІЯ_1 (військової частини НОМЕР_1 ) про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просила суд встановити факт того, що батько дитини громадянин Сполучених ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який був народжений у Молдові є іноземцем, у зв`язку з чим, громадянин України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження Сполучені Штати Америки, який не досяг 16-річного віку, має право на виїзд з України без згоди та супроводу батька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування заяви заявник посилається на те, що вона є мамою малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який народився у Сполучених Штатах Америки.

Батьком дитини є ОСОБА_5 , громадянин Сполучених Штатів Америки, який народився у ОСОБА_6 .

У свідоцтві про народження дитини не записано громадянства батьків, оскільки свідоцтво було видане у Сполучених Штатах Америки.

Відповідно до діючого законодавства України, у зв`язку з тим, що батько дитини іноземець, заявник потребує додаткових документів дозволів батька для вивезення дитини закордон.

Звернувшись до органі ДПС за консультацією, заявнику було роз`яснено, що виїзд дитини буде можливий лише за наявності рішення суду про надання дозволу на виїзд дитини без згоди батька у зв`язку з тим, що батько є іноземцем.

Суд, дослідивши матеріали заяви, приходить до наступного висновку.

Частиною 1 ст. 293 ЦПК України встановлено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. (п.5, ч. 1 ст. 293 ЦПК України)

Частиною 3 ст. 294 ЦПК України встановлено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Статтею 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту:

1) родинних відносин між фізичними особами;

2) перебування фізичної особи на утриманні;

3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню;

4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;

5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу;

6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;

7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;

8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;

9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 318 ЦПК України передбачено, що у заяві повинно бути зазначено:

1)який факт заявник просить встановити та з якою метою;

2)причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

3)докази, що підтверджують факт.

Заявник в своїй заяві просить суд встановити факт того, що громадянин України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження Сполучені Штати Америки, який не досяг 16-річного віку, має право на виїзд з України без згоди та супроводу батька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ст. 313 Цивільного кодексу України, фізична особа, яка не досягла 16-ти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів і в їхньому супроводі чи в супроводі осіб, які уповноважені ними.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» у п. 4 визначає, що виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або в супроводі осіб, які уповноважені одним із батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється у разі пред`явлення оригіналів документів або їх копій (зокрема, рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку без згоди та супроводу другого з батьків).

Статтею 16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

1) визнання права;

2) визнання правочину недійсним;

3) припинення дії, яка порушує право;

4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

5) примусове виконання обов`язку в натурі;

6) зміна правовідношення;

7) припинення правовідношення;

8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Частиною 1 ст. 19 ЦПК України передбачено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права). (ч. 9, ст. 10 ЦПК України)

Пунктом 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України передбачено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Отже, враховуючи те, що ст. 315 ЦПК України не передбачено можливості встановлення судом факту надання права на виїзд без супроводу батька, а відповідно до ст. 19 ЦПК України та 313 ЦК України вказані правовідносини повинні розглядатися в порядку позовного провадження, то суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 не підлягає розгляду в порядку окремого провадження, а тому у відкритті провадження слід відмовити.

Разом з тим, суд роз`яснює, заявнику її право на звернення до суду в порядку позовного провадження з позовною заявою про надання дозволу на вивіз дитини закордон, без згоди батька.

Керуючись ст.ст. 186, 315, 316, 318 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

У відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Східне регіональне управління державної прикордонної служби України, ІНФОРМАЦІЯ_1 (військової частини НОМЕР_1 ) про встановлення факту, що має юридичне значення відмовити.

Відповідно до ч. 2 ст. 261 ЦПК України ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Жовтневий районний суд м. Харкова шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня складання повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складено 19.11.2020.

Суддя В.В. Труханович

Джерело: ЄДРСР 92965200
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку