open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Провадження № 2/733/419/20

Єдиний унікальний №733/883/20

Рішення

іменем України

12 листопада 2020 року м.Ічня

Ічнянський районний суд Чернігівської області в складі головуючого - судді Фетісової Н.В., за участю секретаря судового засідання Кулак О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Ічнянський завод сухого молока та масла» та Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНАСТА», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Ічнянська районна державна нотаріальна контора про визнання права власності спадкоємця на цінні папери, -

установив:

Позивач звернулась до суду з позовом до ПрАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» та ТОВ «ФІНАСТА», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Ічнянська районна державна нотаріальна контора про визнання права власності спадкоємця на цінні папери.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина на житлові будинки з надвірними будівлями та спорудами, які розташовані в АДРЕСА_1 та по АДРЕСА_2 . Оскільки позивач як спадкоємиця за законом, фактично прийняла спадщину, вступила в управління та розпорядження спадковим майном, рішенням Ічнянського районного суду Чернігівської області від 13 травня 2008 року визнано право власності за ОСОБА_1 на вищезгадане спадкове майно. Проте, позивачу не було відомо що ОСОБА_2 володів цінними паперами ПрАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» в кількості 100 штук загальною номінальною вартістю 3200 грн., про що позивач довідалася лише отримавши виписку ТОВ «ФІНАСТА» про стан рахунку в цінних паперах від 12 серпня 2020 року за №2020/08/12-04. Оскільки, позивач зверталась як до ПрАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» так і до Ічнянської районної державної нотаріальної контори щодо видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно, а саме цінні папери, проте, їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, тому позивачем і подано до суду позов про визнання права власності на цінні папери.

В судове засідання позивач не з`явилась, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлялась належним чином. Згідно письмової заяви просила розгляд справи проводити без її участі, заявлені позовні вимоги підтримала, просила їх задовольнити в повному обсязі.

Представники відповідачів ПрАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» та ТОВ «ФІНАСТА» в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином. Згідно письмових заяв просили розгляд справи проводити без їх участі, заявлені позовні вимоги визнають в повному обсязі та не заперечують проти задоволення позову.

Представник третьої особиІчнянської районної державної нотаріальної контори в судове засідання також не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про що свідчить повідомлення Укрпошти про вручення рекомендованого поштового відправлення, а також не подав письмових пояснень щодо позову і не повідомив про поважні причини неявки в судове засідання.

Згідно ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Частиною 4 ст. 206 ЦПК України передбачено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши наявні у справі докази, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.Статтею 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією Свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 28 березня 2008 року. ЇЇ батьком записаний ОСОБА_2 .

12 жовтня 1991 року ОСОБА_1 та ОСОБА_4 уклали шлюб, про що видано відповідне Свідоцтво про укладення шлюбу від 12 жовтня 1991 року серії НОМЕР_2 . Прізвище дружини після реєстрації шлюбу ОСОБА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується Свідоцтвом про смерть від 11 травня 2002 року серія НОМЕР_3 . Місце смерті: м.Ічня, Чернігівської області.

Рішенням Ічнянського районного суду Чернігівської області від 13 травня 2008 року у справі №2-570/2008 року, задоволено позовні вимоги ОСОБА_1 . Визнано за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, який розташований в АДРЕСА_1 та по АДРЕСА_2 , які належали ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в порядку спадкування. Рішення набрало законної сили 26 травня 2008 року.

У відповідності до копії Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 18 червня 2008 року, на підставі рішення Ічнянського районного суду №2-570/2008 від 13 травня 2008 року, зареєстровано право власності на квартиру АДРЕСА_3 за ОСОБА_1 .

Крім того судом встановлено, що згідно Виписки про стан рахунку в цінних паперах на 12 серпня 2020 року, виданої Товариством з обмеженою відповідальністю «ФІНАСТА» від 12 серпня 2020 року за №2020/08/12-04, ОСОБА_2 належали прості бездокументарні іменні акції емітента ПРАТ «Ічнянський завод сухогомолока та масла» (ЄДРПОУ 00448031) у кількості 100 штук, номінальною вартістю одного цінного паперу 32 грн., на загальну номінальну вартість 3200 грн., код цінного паперу UA 4000150486.

Відповідно до копії листа Ічнянської районної державної нотаріальної контори від 04 вересня 2020 року за №826/01-16, вбачається, що ОСОБА_1 щодо видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно, що належало батьку ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , повідомлено про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину.

Крім того, як вбачається з листа Ічнянської районної державної нотаріальної контори від 29 вересня 2020 року за №887/01-16 та Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 29 вересня 2020 року, після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , його спадкоємці із заявами про прийняття спадщини чи про відмову від прийняття спадщини до Ічнянської районної державної нотаріальної контори не зверталися, спадкова справа не заводилася, свідоцтва про право на спадщину не видавалися. Перевірка проведена по алфавітним книгах обліку спадкових справ Ічнянської районної державної нотаріальної контори за період з 2008 року по вересень 2020 року. Перевірку по алфавітним книгах обліку спадкових справ Ічнянської районної державної нотаріальної контори за період з 2002 року по 2007 рік здійснити не мають змоги, так як вказані книги передані на зберігання до Державного нотаріального архіву Чернігівської області.

Зокрема, у відповідності до довідки Державного нотаріального архіву Чернігівської області від 05 жовтня 2020 року за №4585/01-17, спадкова справа до майна ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , Ічнянською районною державною нотаріальною конторою не заводилась.

Виходячи зі змісту ст. 5 ЦК України до правовідносин застосовується те законодавство, яке діяло на час їх виникнення.

Зважаючи на те, що смерть спадкодавця відбулась у 2002 році, суд вважає за необхідне керуватись матеріальними нормами ЦК 1963 року, в редакції, чинній на час виникнення спірних відносин.

Так, ст. 524 ЦК 1963 року, визначає можливість спадкоємства за законом і за заповітом, та вказує, що спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Часом відкриття спадщини, відповідно до ст. 525 ЦК 1963 року визнається день смерті спадкодавця, а місцем згідно ст. 526 ЦК 1963 року - останнє постійне місце проживання спадкодавця.

Відповідно до ст. 548 ЦК 1963 року для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Згідно ст. 549 ЦК 1963 року визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

ОСОБА_2 за життя не скористався наданим статтею 534 ЦК України (в редакції 1963 року) правом на залишення заповіту, тому спадкування після його смерті здійснено за законом.

Статтями 529, 530 ЦК України (в редакції 1963 року) передбачено дві черги спадкоємців за законом. Спадкоємцем першої черги за законом після ОСОБА_2 є його дочка ОСОБА_1 .

У відповідності до п.5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України від 2003 року, правила книги шостої (Спадкове право) ЦК України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання ним чинності.

Згідно ст.392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ч.1 ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1217 ЦК України).

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Зокрема ч. 1 ст. 194 ЦК України, ч. 1 ст. 6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» акція - іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені Цивільним кодексом України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств.

За вимогами ч. 3 ст. 6 Закону № 3480-IV від 23.02.2006 року акції існують виключно в бездокументарній формі.

У відповідності до ч. 1, 2 статті 8 Закону України «Про депозитарну систему України» підтвердженням прав на цінні папери та прав за цінними паперами, що існують в бездокументарній формі, а також обмежень прав на цінні папери у певний момент часу є обліковий запис на рахунку в цінних паперах депонента в депозитарній установі, а якщо права на відповідні цінні папери обліковуються на рахунку в цінних паперах номінального утримувача - обліковий запис на рахунку в цінних паперах власника цінних паперів в обліковій системі номінального утримувача, клієнта номінального утримувача. Документальним підтвердженням наявності на певний момент часу прав на цінні папери та прав за цінними паперами депонента (у разі зарахування цінних паперів на депозит нотаріуса - відповідного кредитора) є виписка з рахунка в цінних паперах депонента, яка видається депозитарною установою на вимогу депонента або в інших випадках, установлених законодавством та договором про обслуговування рахунка в цінних паперах.

Відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону України «Про акціонерні товариства» усі акції товариства є іменними. Акції товариств існують виключно в бездокументарній формі.

Частиною 3 статті 3, статтею 4 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» передбачено, що бездокументарним цінним папером є обліковий запис на рахунку в цінних паперах у системі депозитарного обліку цінних паперів. До особи, яка набула право на цінний папір, одночасно переходять у сукупності всі права, які ним посвідчуються (права за цінним папером), крім випадків, установлених законом або правочином.

За таких обставин, оцінюючи в сукупності добуті в судовому засіданні докази, суд знаходить достовірно встановленим, що за життя ОСОБА_2 володів цінними паперами ПрАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» в кількості 100 штук загальною номінальною вартістю 3200 грн; після його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 відкрилася спадщина, в тому числі і на вказані цінні папери; його дочка ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем після смерті батька, оскільки інших спадкоємців судом не виявлено; та приймаючи до уваги, що іншим (крім судового) шляхом захистити права позивача неможливо, суд приходить до висновку про обґрунтованість заявлених позивачем вимог про визнання права власності на спадкове майно.

Судом не встановлено обставин, що суперечать закону або порушують права, свободи чи інтереси інших осіб.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.2, 12, 13, 81, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354-355, п.п.15.5 п.15 розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Ічнянський завод сухого молока та масла» та Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНАСТА», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Ічнянська районна державна нотаріальна контора про визнання права власності спадкоємця на цінні папери - задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , право власності на цінні папери емітента Приватного акціонерного товариства «Ічнянський завод сухого молока та масла» (код ЄДРПОУ 00448031) в кількості 100 штук, загальною номінальною вартістю 3200 грн. в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду через Ічнянський районний суд Чернігівської області.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Н.В.Фетісова

Джерело: ЄДРСР 92882212
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку