open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 306/1226/20

Провадження № 2/306/555/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 листопада 2020 року м. Свалява

Свалявський райони суд Закарпатської області в особі:

головуючого судді Ганчак Л.Ф.

при секретарі Пайда Л.О.

розглянувши у відкритому сдовому засіданні позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 08.08.2014року Андрушівським РВ УМВС у Житомирській області, ІПН НОМЕР_2 ), представника позивача: адвоката Павлушко Лесі Анатоліївни, яка діє на підставі свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю серії ЖТ №001134 від 25.11.2019року ( АДРЕСА_2 ) до Свалявського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління МЮ (м.Івано-Франківськ) (89300, м.Свалява, вул.Головна, 1 Закарпатської області, код ЄДРПОУ 25999068) про зміну підстав запису відомостей про батька ,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Свалявського районного суду з позовом до Свалявського районного відділу ДРАЦС Південно-Західного міжрегіонального управління МЮ про зміну підстав запису відомостей про батька. Позов мотивує тим, що позивач перебував у шлюбі з ОСОБА_2 , шлюб між якими розірвано 22.11.1990р. 31.08.1991р. ОСОБА_1 уклав другий шлюб з ОСОБА_3 . 02.09.2020р. Полянською сільрадою повідомлено позивачу про те, що його перша дружина ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , після смерті якої залишилася неповнолітня дитина ОСОБА_4 , 2006р.н., де батьком записаний ОСОБА_1 в порядку ст.133 СК України. З метою захисту інтересів дитини Полянська сільрада звернулася до позивача для з`ясування, чи бажає позивач забрати дитину. На даний час дитина проживає у бабусі ОСОБА_6 , яка бажає в мабутньому забрати дитину, проте розбіжності в актовому записі щодо батька дитини чинять перешкоди. А тому, з врахуванням того, що позивач не перебував у шлюбі з матір`ю дитини та не проживав на території Свалявського району, просить змінити підставу запису відомостей про батька в актовому записі №21 від 20.09.2006р., проведеного виконавчим комітетом Плосківської сільради Свалявського району, а саме в графі: "Підстава запису відомостей про батька" записати: "Державна реєстрація народження проведена відповідно до ч.1 ст.135 СК України".

В судове засідання позивач та його представник не з"явилися та надали заяву про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримують повністю.

Відповідач в судове засідання не з"явився, про час та місце розгляду справи повідомлено своєчасно та належним чином. Суд вважає розглянути позов у відсутності представника відповідача на підставі наявних у справі матеріалів.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Згідно ч.1 ст.135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Відповідно до ч.1 ст.136 СК України особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 22.11.1990р було розірвано шлюб (а.с.5). Після розірвання шлюбу дружина залишила шлюбне прізвище " ОСОБА_2 ".

ІНФОРМАЦІЯ_2 народився ОСОБА_4 (а.с.9), де батьком дитини записано позивача. Разом з тим, судом встановлено, що запис анкетних даних позивача не є порушенням прав позивача, так як мати мала право записати по батькові на власний розсуд, проте в матері залишилося шлюбне прізвище. Разом з тим, як вбачаєтся з витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження дитини ОСОБА_4 підставою запису було те, що мати дитини перебувала в шлюбі з ОСОБА_1 , в той час як шлюб між ними було розірвано.

На період народження дитини позивач перебував уже в другому шлюбі (а.с.6) та проживав за межами Закарпатської області.

За таких обставин, суд вважає, що в актовому записі про народження невірно зазначено підставу запису відомостей про батька дитини, а тому необхідно змінити підставу запису відомостей про батька дитини в актовому записі №21 від 20.09.2006р., проведеному виконкомом Плосківської сільради Свалявського району Закарпатської області, а саме в графі "Підстава запису відомостей про батька дитини" записати: "Державна реєстрація народження проведена відповідно до ч.1 ст.135 МК України".

Судові витрати не підлягають до стягнення згідно клопотання позивача.

Керуючись ст. ст.136, 135 СК України, ст. ст. 10, 11, 200, 213-215 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 задоволити повністю.

В актовому записі №21 про народження дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проведеного 20.09.2006р. виконкомом Плосківської сільради Свалявського району Закарпатської області, в графі "Підстава запису відомостей про батька" змінити підставу, записавши "Державна реєстрація народження проведена відповідно до ч.1 ст.135 СК України".

Зобов`язати Свалявський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління МЮ (м.Івано-Франківськ) внести відповідні зміни в актовий запис про народження за №21 від 20.09.2006року про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проведеного виконкомом Плосківської сільради Свалявського району Закарпатської області згідно даного рішення Свалявського районного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його винесення до Закарпатського апеляційного суду через Свалявський районний суд.

ГОЛОВУЮЧИЙ - СУДДЯ Л.Ф.Ганчак

12.11.2020 року

Джерело: ЄДРСР 92863321
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку