open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.11.2020м. ДніпроСправа № 904/4946/20

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Татарчука В.О. за участю секретаря судового засідання Дорошевської М.І., розглянувши справу

за позовом комунального підприємства «Теплоенерго» Дніпровської міської ради (м. Дніпро)

до товариства з обмеженою відповідальністю «Кофе-Лайф» (м. Підгороднє, Дніпровський район, Дніпропетровська обл.)

про стягнення заборгованості у сумі 18915,66грн

Представники: справу розглянуто без повідомлення (виклику) учасників справи

СУТЬ СПОРУ:

Комунальне підприємство «Теплоенерго» звернулось з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Кофе-Лайф» про стягнення заборгованості у сумі 18915,66грн, з яких: 17104,78грн - основний борг, 250,02грн - 3% річних, 203,13грн - інфляційні втрати, 1357,73грн - пеня.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору про постачання теплової енергії №060001 від 15.10.2011 в частині повної та своєчасної оплати.

Зважаючи на те, що ціна позову у даній справі не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, враховуючи приписи ст. 12, ч. 1 ст. 247, ч. 7 ст. 250 ГПК України, ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 14.09.2020 справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) сторін за наявними в матеріалах справи документами. Зобов`язано відповідача надати відзив на позовну заяву протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 07.10.2020 зобов`язано відповідача виконати вимоги пункту 3 ухвали суду від 14.09.2020.

Відповідач відзив на позов не надав у зв`язку із чим, керуючись ч. 9 ст. 165 ГПК України, справа вирішується за наявними матеріалами.

Згідно з матеріалами справи товариство з обмеженою відповідальністю «Омега» зареєстровано за адресою: 52001, Дніпропетровська область, Дніпровський район, м. Підгороднє, вул. Шосейна, буд. 82.

Саме за вказаною адресою направлялись ухвали суду від 14.09.2020, 07.10.2020.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, суд,

ВСТАНОВИВ:

15.10.2011 між міським комунальним підприємством «Дніпропетровські міські теплові мережі» (енергопостачальна організація) (правонаступник - позивач) та товариством з обмеженою відповідальністю «Кофе-Тайм» (споживач) укладено договір постачання теплової енергії № 060001.

Відповідно до пункту 1.1 договору за цим договором енергопостачальна організація бере на себе зобов`язання постачати споживачеві теплову енергію в гарячій воді в потрібних йому обсягах, а споживач зобов`язується оплачувати одержану теплову енергію за встановленими тарифами (цінами) в терміни, передбачені цим договором.

Теплова енергія постачається споживачу в обсягах згідно з додатком 1 до цього договору у вигляді гарячої води на такі потреби: опалення та вентиляцію - в період опалювального сезону (175 діб); гаряче водопостачання - протягом 350 діб; технологічні потреби - відповідно з виробничою програмою; кондиціювання повітря - по мірі необхідності (п. 2.1 договору).

Облік споживання теплової енергії здійснюється за показниками приладів обліку, встановлених на вводах на опалення та гаряче водопостачання по вул. Гончара, буд. 32, прим. 11, буд. 8, прим. 21 розрахунковим способом (п. 5.2 договору).

Відповідно до пункту 6.1 договору, тарифи на теплову енергію, що споживається згідно з цим договором, установлюються Дніпропетровською міською радою народних депутатів.

Тариф для розрахунків за цим договором складає: теплова енергія 1 Гкал - 1008,34 грн (п. 6.2 договору).

Розрахунки за теплову енергію, що споживається, проводяться в грошовій формі відповідно до встановлених тарифів, або, за згодою сторін будь-яким іншим шляхом, не забороненим чинним законодавством України (пункт 7.1 договору).

Цей договір набуває чинності з дня його підписання та діє до 15 жовтня 2014 року (п. 11.1 договору).

Договір вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення строку його дії про його припинення не буде письмово заявлено однією із сторін (п. 11.4 договору).

Також, 01.12.2014 між МКП «Дніпропетровські міські теплові мережі» (сторона-1), ТОВ «Кофе-Тайм» (сторона-2) і ТОВ «Кофе-Лайф» (сторона-3) було укладено додатковий договір до договору про постачання теплової енергії №060001 від 15.10.2011 відповідно до якого ТОВ «Кофе-Лайф» переходять усі права та обов`язки ТОВ «Кофе-Тайм».

10.10.2016 між комунальним підприємством «Теплоенерго» Дніпропетровської міської ради (нова енергопостачальна організація), міським комунальним підприємством «Дніпропетровські міські теплові мережі» (енергопостачальна організація) та ТОВ «Кофе-Лайф» (споживач) було укладено додаткову угоду до договору № 060001 від 15.10.2011.

Відповідно до підпункту 1.1.1 зазначеної додаткової угоди, у порядку та на умовах визначених цією угодою, енергопостачальна організація передає новій енергопостачальній організації, а нова енергопостачальна організація набуває прав і обов`язків, належних енергопостачальній організації за основним договором, укладеним із споживачем і стає стороною за основним договором.

Згідно з підпунктом 1.1.2 додаткової угоди, у зв`язку з передачею об`єктів і мереж теплопостачання на баланс новій енергопостачальній організації та надання нею послуг теплопостачання споживачу, останній приймає на себе зобов`язання щодо виконання основного договору.

Підпунктом 1.1.6 додаткової угоди передбачено, що з моменту укладення цієї угоди, енергопостачальна організація втрачає всі права та вимоги, що передбачені основним договором, якщо позивач не має заборгованості, або має кредиторську. При наявності дебіторської заборгованості, енергопостачальна організація має право скористатись правами за основним договором.

Відповідно до пункту 2.1 додаткової угоди, згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 30.06.2016 № 1210 «Про внесення змін до деяких постанов НКРЕКП» (а саме до постанови № 1372 від 30.04.2015 «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання для потреб бюджетних установ, релігійних організацій та інших споживачів (крім населення) КП «Теплоенерго») затверджено тариф на теплову енергію, що виробляється, транспортується та постачається КП «Теплоенерго» - теплова енергія 1Гкал 1121,74грн (без ПДВ), 1346,09грн з ПДВ.

Усі інші умови основного договору, не змінені цією додатковою угодою, залишаються чинними у попередній редакції і сторони підтверджують їх обов`язковість для себе (п. 3.1 додаткової угоди).

Згідно з пунктом 3.5 додаткової угоди, ця угода набуває чинності відповідно до статті 631 Цивільного кодексу України з 20.09.2016 і є невід`ємною частиною договору про постачання теплової енергії.

Суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги з таких підстав.

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частинами 1 і 2 статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що:

- суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться;

- кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Згідно з ч. 1 ст. 275 Господарського кодексу України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду споживачеві, який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Як зазначалось вище, між сторонами укладений договір № 060001 від 15.10.2011 постачання теплової енергії.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з п. 7.2 договору, розрахунковим періодом є календарний місяць, по результатам якого підписується акт (у 2-х примірниках) на відпуск-отримання теплової енергії по формі додатку 4.

За умовами п. 7.3 договору споживач зобов`язаний не пізніше ніж за 5 діб до початку розрахункового періоду сплачувати енергопостачальній організації вартість теплової енергії згідно з її кількістю, передбаченою у додатку 1 до цього договору, за власним платіжним дорученням з вказівкою періоду, за який він сплачує.

Остаточний розрахунок за спожиту теплову енергію проводиться споживачем впродовж 5 діб після одержання рахунку енергопостачальної організації, яка зобов`язана направити його споживачеві не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим. У випадку утворення переплати, вона зараховується у рахунок наступних платежів (п.7.4 договору).

Позивач виконав зобов`язання у повному обсязі, що підтверджується підписаними сторонами актами прийому - передачі теплової енергії: № 060001 від 29.02.2020 на суму 5442,41грн, № 060001 від 31.01.2020 - 4648,22грн, № 060001 від 31.12.2020 - 4441,66грн, № 060001 від 30.11.2019 - 2572,49грн.

На оплату наданих послуг з теплопостачання комунальне підприємство «Теплоенерго» Дніпропетровської міської ради виставило рахунки: № 060001 від 29.02.2020 на суму 5442,41грн, № 060001 від 31.01.2020 - 4648,22грн, № 060001 від 31.12.2020 - 4441,66грн, № 060001 від 30.11.2019 - 2572,49грн.

З урахуванням пункту 7.4 договору оплата спожитої відповідачем теплової енергії за виставленими рахунками (рахунки разом з актами були надані відповідачу, що підтверджується реєстром отримання рахунків та актів споживачами теплової енергії) мала бути здійснена ним у такі строки: за листопад 2019 року - 12.12.2019 (вручено 06.12.2019), за грудень 2019 року - 03.02.2020 (вручено 27.01.2020), за січень 2020 року - 13.02.2020 (вручено 07.02.2020), за лютий 2020 року - 16.03.2020 (вручено 10.03.2020).

Однак, відповідач зобов`язання у передбачені договором строки не виконав, що призвело до виникнення заборгованості у сумі 17104,78грн.

Статтею 610 Цивільного кодексу України встановлено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, що передбачено ст. 611 Цивільного кодексу України.

Відповідно до підпункту 8.2.3 договору в разі несвоєчасної оплати за спожиту теплову енергію - нараховується пеня у розмірі 1%, але не більше подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу, за кожний день прострочки.

Згідно з розрахунком позивача, пеня за період з 12.12.2019 по 07.08.2020 складає 1357,73грн.

Частиною 2 статті 625 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до розрахунку позивача сума інфляційних втрат за період з грудня 2019 року по серпень 2020 року складає 203,13грн, 3% річних з 12.12.2019 по 07.08.2020 - 250,02грн.

Таким чином, вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 2, 73, 74, 76, 77- 79, 86, 91, 129, 130, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов комунального підприємства «Теплоенерго» Дніпровської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю «Кофе-Лайф» про стягнення заборгованості у сумі 18915,66грн задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Кофе-Лайф» (52001, Дніпропетровська область, Дніпровський район, м. Підгороднє, вул. Шосейна, буд. 82, ідентифікаційний код 38368026) на користь комунального підприємства «Теплоенерго» Дніпровської міської ради (49081 м. Дніпро, пр. Слобожанський, буд. 29, ідентифікаційний код 32688148) 17104,78грн - основного боргу, 250,02грн - 3% річних, 203,13грн - інфляційних втрат, 1357,73грн - пені, 2102грн - витрат по сплаті судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено: 16.11.2020.

Суддя В.О. Татарчук

Джерело: ЄДРСР 92854646
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку