open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 675/1995/20

Провадження № 1-в/675/181/2020

У Х В А Л А

"11" листопада 2020 р. м. Ізяслав

Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі: головуючого - судді ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , засудженого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Ізяслав в режимі відеоконференції клопотання засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що відбуває покарання в державній установі «Замкова виправна колонія (№58)», про вирішення питань, пов`язаних з виконанням вироку суду, відповідно до ст.ст.537, 539 КПК України,-

ВСТАНОВИВ :

Засуджений ОСОБА_4 звернувся до Ізяславського районного суду Хмельницької області з клопотанням про вирішення питань, пов`язаних з виконанням вироку.

Так, у своєму клопотанні ОСОБА_4 просить надати роз`яснення щодо розміру одноразової грошової допомоги особам, що звільняються з місць відбування покарання, станом на 2020 рік, зважаючи на те, що листами Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, державної установи «Замкова виправна колонія (№58)» та Регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Волинської області надано різні роз`яснення щодо суми такої допомоги.

У судовому засіданні засуджений ОСОБА_4 клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 проти задоволення клопотання заперечив.

Заслухавши пояснення засудженого, з`ясувавши думку прокурора, вивчивши надані матеріали, суд приходить до висновку, що клопотання до задоволення не підлягає з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів особової справи, ОСОБА_4 засуджений за вироком Нововолинського міського суду Волинської області від 27 листопада 2013 року за ст.ст.187 ч.3, 357 ч.1, 70 ч.1, 71 КК України до 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, належного йому на праві приватної власності.

Також ОСОБА_4 засуджений за вироком Ківерцівського районного суду Волинської області від 04 грудня 2013 року за ст.ст.185 ч.2, 185 ч.3, 70 ч.1, 71 КК України до 4 років 6 місяців позбавлення волі.

Ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької області від 05 серпня 2016 року визначено порядок застосування покарання засудженому ОСОБА_4 за вироками: від 27 листопада 2013 року Нововолинського міського суду Волинської області, від 04 грудня 2013 року Ківерцівського районного суду Волинської області. На підставі ч.4 ст.70 КК України шляхом часткового складання покарань, призначених за вироками Нововолинського міського суду Волинської області від 27 листопада 2013 року та Ківерцівського районного суду Волинської області від 04 грудня 2013 року, визначено покарання у виді 10 (десяти) років позбавлення волі. На підставі ст.71 КК України частково приєднано невідбуте покарання, призначене Ківерцівським районним судом Волинської області 22 жовтня 2009 року, та остаточно визначено покарання у виді 10 (десяти) років 6 (шести) місяців позбавлення волі.

Покарання ОСОБА_4 відбуває в державній установі «Замкова виправна колонія (№58)».

Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у кримінальному провадженні, вирішує суддя суду першої інстанції одноособово, якщо інше не передбачено нормами КПК.

Відповідно дост.537 КПК під час виконання вироків суд має право вирішувати такі питання: 1) про відстрочку виконання вироку; 2) про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання; 3) про заміну невідбутої частини покарання більш м`яким; 4) про звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років; 5) про направлення для відбування покарання жінок, звільнених від відбування покарання внаслідок їх вагітності або наявності дітей віком до трьох років; 6) про звільнення від покарання за хворобою; 7) про застосування до засуджених примусового лікування та його припинення; 8) про направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання, призначеного вироком; 9) про звільнення від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку; 10)про замінупокарання відповіднодо частинип`ятої статті53,частини третьоїстатті 57,частини першоїстатті 58,частини першоїстатті 62Кримінального кодексуУкраїни; 11) про застосування покарання за наявності кількох вироків; 12) про тимчасове залишення засудженого у слідчому ізоляторі або переведення засудженого з арештного дому, виправного центру, дисциплінарного батальйону або колонії до слідчого ізолятора для проведення відповідних процесуальних дій під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених іншою особою або цією самою особою, за які вона не була засуджена, чи у зв`язку з розглядом справи в суді; 13) про звільнення від покарання і пом`якшення покарання у випадках, передбачених частинами 2 і 3 статті 74 Кримінального кодексу України; 13-1)про оскарження інших рішень, дій чи бездіяльності адміністрації установи виконання покарань; 13-2) про застосування заходу стягнення до осіб, позбавлених волі, у виді переведення засудженого до приміщення камерного типу (одиночної камери); 13-3) про зміну обов`язків, покладених на засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням; 14) інші питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку.

Відповідно доположень ст.533КПК Українивирок абоухвала суду,які набрализаконної сили,обов`язкові дляосіб,які берутьучасть укримінальному провадженні,а такождля усіхфізичних таюридичних осіб,органів державноївлади таорганів місцевогосамоврядування,їх службовихосіб,і підлягаютьвиконанню навсій територіїУкраїни.За правиламич.1ст.535КПК судове рішення, що набрало законної сили, якщо інше не передбачено цим Кодексом, звертається до виконання не пізніш як через три дні з дня набрання ним законної сили або повернення матеріалів кримінального провадження до суду першої інстанції із суду апеляційної чи касаційної інстанції..

Вирок, яким особу засуджено до позбавлення волі, виконується до моменту її звільнення від відбування покарання з підстав, передбачених ст.152 КВК України.

Згідно змісту ст.157 КВК України допомога виплачується особам, які звільнилися від відбування покарання.

Таким чином, до питань, які можуть бути розглянуті в порядку виконання вироку на підставі ст.537 КПК не належать питання, які стосуються виплати одноразової грошової допомоги особам, звільненим від відбування покарання у виді позбавлення волі.

При цьому, суд констатує, що засуджений ОСОБА_4 має бути звільнений в зв`язку із відбуттям строку покарання, призначеного вироком суду, 16.08.2021 року, тобто на даний час будь-яких прав його не порушено. Крім того, відповідно до норм процесуального закону, до компетенції суду не належить роз`яснення норм діючого законодавства.

З врахуванням вищевикладеного, суд вважає, що в задоволенні клопотання засудженого слід відмовити.

Керуючись ст.372, 376, 533, 535, 537, 539 КПК України, суд,-

постановив :

Клопотання засудженого ОСОБА_4 про вирішення питань, пов`язаних з виконанням вироку суду, відповідно до ст.ст.537, 539 КПК України залишити без задоволення.

Ухвала суду може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду через Ізяславський районний суд Хмельницької області протягом семи днів з дня її проголошення, а засудженим протягом семи днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 92851696
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку