open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 681/399/20

Провадження № 2-о/761/267/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 листопада 2020 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді: Рибака М.А.

за участю секретаря: Савенко О.І.

розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні суду заяву Головного управління ДПС у Хмельницькій області, заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство «Полонський гірничий комбінат», Філія акціонерного комерційного банку «Національний Кредит» в м.Полонне, Хмельницької області, про розкриття банком інформації, що містить банківську таємницю, -

В С Т А Н О В И В :

У березні 2020 року Головне управління ДПС у Хмельницькій області звернулось до Полонського районного суду Хмельницької області з даною заявою.

Ухвалою від 14.04.2020 року цивільну справу за заявою Головного управління ДПС у Хмельницькій області, заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство «Полонський гірничий комбінат», Філія акціонерного комерційного банку «Національний Кредит» в м.Полонне, Хмельницької області, про розкриття банком інформації, що містить банківську таємницю, передано до Шевченківського районного суду м.Києва за підсудністю.

Свої вимоги заявник обґрунтовує тим, що Головним управлінням ДПС у Хмельницькій області 10.12.2019 року прийнято рішення про проведення документальної позапланової перевірки ПАТ «Полонський гірничий комбінат» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2015 року по 31.12.2018 року, правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за період з 01.01.2014 по 31.12.2018 року.

З метою вручення посадовим особам копії наказу про проведення вказаної перевірки ПАТ «Полонський гірничий комбінат» та ознайомлення посадових осіб з направленням на проведення перевірки здійснено вихід на юридичну (податкову) адресу платника податку ПАТ «Полонський гірничий комбінат»: м. Полонне, вул. Академіка Герасимчука, 190-Б.

Проте, 11.12.2019 року перевірку розпочати було неможливо оскільки працівниками ГУ ДПС у Хмельницькій області було встановлено відсутність посадових осіб ПАТ «Полонський гірничий комбінат». На прохідній даної будівлі було повідомлено, що голова правління ОСОБА_1 відсутній, знаходиться і проживає у м. Києві, будь-яких інших посадових осіб платника податків або його законних (уповноважених) представників, зокрема розпорядника майна Яроша В.Ю. на території ПАТ «Полонський гірничий комбінат» не має.

Отже, перевіркою встановлено, що за зазначеною адресою відсутні посадові особи ПАТ «Полонський гірничий комбінат». Фактичне місцезнаходження посадових осіб ПАТ «Полонський гірничий комбінат» на момент перевірки невідомо.

Згідно інформаційних даних АІС «Податковий блок» ПАТ «Полонський гірничий комбінат» для проведення розрахунків використовує банківські рахунки відкриті в ПАТ « Банк «Національний Кредит».

Отже, з метою недопущення ухилення від сплати податків та зважаючи на необхідність проведення документальної позапланової виїзної перевірки ПАТ «Полонський гірничий комбінат» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2015 року по 31.12.2018 року, правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за період з 01.01.2014 року по 31.12.2018 року в ході якої необхідно встановити своєчасність, достовірність, повноту нарахування і сплати податків та зборів (обов`язкових платежів), додержання валютного законодавства та достовірно і повно з`ясувати наявність або відсутність порушень податкового законодавства, а також приймаючи до уваги те, що для проведення вказаної перевірки необхідна інформація про обіг та обсяг коштів на рахунках ПАТ «Полонський гірничий комбінат» в банку, що обслуговує, а також зважаючи на те, що встановлено відсутність посадових осіб платника податків або його законних (уповноважених) представників за юридичною адресою, заявник просив заяву задовольнити.

Ухвалою суду від 21 серпня 2020 року відкрито провадження по справі та призначено розгляд справи в порядку окремого провадження.

В судове засідання представник заявник не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином. Подала через канцелярію суду заяву, відповідно до якої заяву про розкриття банком інформації, що містить банківську таємницю підтримала, просила задовольнити та провести розгляд справи за її відсутності.

Представники заінтересованих осіб в судове засідання не з`явилися, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином.

Суд вважає за можливе розглянути справу без їх участі, оскільки відповідно до ч. 2 ст. 349 ЦПК України неявка в судове засідання без поважних причин заявника та (або) особи, щодо якої вимагається розкриття банківської таємниці, чи їх представників або представника банку не перешкоджає розгляду справи, якщо суд не визнав їхню участь обов`язковою.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, з`ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для вирішення справи по суті, встановивши фактичні дані та відповідні їм правовідносини, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ПАТ «Полонський гірничий комбінат» зареєстровано та перебуває на обліку у Головному управління Державної податкової служби у Хмельницькій області.

Пунктом 20.1.4 ст. 20 Податкового кодексу України передбачено право контролюючих органів проводити відповідно до законодавства перевірки і звірки платників податків.

Згідно зі ст. 20, пп. 75.1.2 п. 75.1 ст. 75, пп. 78.1.7 п. 78.1 ст. 78, п. 78.4 ст. 78, п. 82.2 ст. 82 ПК України від 02.12.2010 року (із змінами та доповненнями), Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (зі змінами та доповненнями)та відповідно до наказу ГУ ДПС у Хмельницькій області №853 від 10.12.2019 року прийнято рішення про проведення документальної позапланової перевірки ПАТ «Полонський гірничий комбінат» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2015 року по 31.12.2018 року правильності нарахування обчислення та оплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за період з 01.01.2014 року по 31.12.2018 року.

З метою вручення посадовим особам копії наказу на проведення позапланової виїзної перевірки ПАТ «Полонський гірничий комбінат» та ознайомлення посадових осіб з направленням на проведення перевірки здійснено вихід на юридичну (податкову) адресу платника податку - ПАТ «Полонський гірничий комбінат»: м. Полонне, вул. Академіка Герасимчука, 190-Б.

Проте, 11.12.2019 року перевірку розпочати було неможливо оскільки працівниками ГУ ДПС у Хмельницькій області було встановлено відсутність посадових осіб платника податків або його законних (уповноважених) представників за юридичною (податковою) адресою: АДРЕСА_1 , про що складено акт від 11.12.2019 року №0103/22-01-05-07/05471879 неможливості проведення документальної позапланової виїзної перевірки ПАТ «Полонський гірничий комбінат».

Отже, перевіркою встановлено, що за зазначеною адресою відсутні посадові особи ПАТ «Полонський гірничий комбінат». Фактичне місцезнаходження посадових осіб ПАТ «Полонський гірничий комбінат» на момент перевірки невідомо.

Згідно інформаційних даних АІС «Податковий блок» ПАТ «Полонський гірничий комбінат» для проведення розрахунків використовує банківські рахунки відкриті в ПАТ « Банк «Національний Кредит».

Так, п. 73.4 ст. 73 ПК України визначено, що інформація про наявність та рух коштів на рахунках платника податків надається в обсягах більших, ніж передбачені пунктом 73.3 цієї статті, банками та іншими фінансовими установами контролюючими органами за рішенням суду. Для отримання такої інформації контролюючий орган звертається до суду.

У зв`язку з викладеним наказ на проведення перевірки посадовим особам ПАТ «Полонський гірничий комбінат» не вручений, з направленнями посадових осіб не ознайомлено, тому проведення документальної позапланової виїзної перевірки ПАТ «Полонський гірничий комбінат» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2015 року по 31.12.2018 року правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за період з 01.01.2014 року по 31.12.2018 року є неможливими.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Банківською таємницею, зокрема, є відомості про стан рахунків клієнта.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками на письмову вимогу суду або за його рішенням.

Отже, з метою недопущення ухилення від сплати податків та зважаючи на необхідність проведення документальної позапланової виїзної перевірки ПАТ «Полонський гірничий комбінат» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2015 року по 31.12.2018 року, правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за період з 01.01.2014 року по 31.12.2018 року в ході якої необхідно встановити своєчасність, достовірність, повноту нарахування і сплати податків та зборів (обов`язкових платежів), додержання валютного законодавства та достовірно і повно з`ясувати наявність або відсутність порушень податкового законодавства, а також приймаючи до уваги те, що для проведення вказаної перевірки необхідна інформація про обіг та обсяг коштів на рахунках ПАТ «Полонський гірничий комбінат» в банку, що обслуговує, а також зважаючи на те, що встановлено відсутність посадових осіб платника податків або його законних (уповноважених) представників за юридичною адресою, суд вважає за доцільне задовольнити заяву Головного управління Державної податкової служб у Хмельницькій області про розкриття ПАТ « Банк «Національний Кредит» інформації, що містить банківську таємницю, щодо юридичної особи Публічного акціонерного товариства «Полонський гірничий комбінат».

Відповідно до ч. 3 ст. 350 ЦПК України, ухвалене судом рішення підлягає негайному виконанню. Копії рішення суд надсилає банку, що обслуговує юридичну або фізичну особу, заявнику та особі, щодо якої надається інформація. Особа, щодо якої банк розкриває банківську таємницю, або заявник мають право у п`ятиденний строк оскаржити ухвалене судом рішення до апеляційного суду в установленому порядку. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Керуючись Законом України «Про банки і банківську діяльність», Податковим Кодексом України, ст.ст. 347-350ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву Головного управління ДПС у Хмельницькій області, заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство «Полонський гірничий комбінат», Філія акціонерного комерційного банку «Національний Кредит» в м.Полонне, Хмельницької області, про розкриття банком інформації, що містить банківську таємницю, - задовольнити.

Зобов`язати Публічне акціонерне товариство банк «Національний Кредит» (м. Київ, вул. Тургенєвська, 52/58, код ЄДРПОУ 20057663, МФО 320702) надати Головному управлінню Державної податкової служби у Хмельницькій області (код ЄДРПОУ 43142957, 29000, Хмельницька область, вул. Пилипчука, 17) інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунках із зазначенням призначення платежу, дати платежу, назви та коду ЄДРПОУ контрагентів за період з 01.01.2014 року по 31.12.2018 року Публічного акціонерного товариства «Полонський гірничий комбінат» (код ЄДРПОУ 05471879, 30500, Хмельницька область, Полонський район, м. Полонне, вул. Академіка Герасимчука, 190-Б).

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Шевченківський районний суд міста Києва. Особа, щодо якої банк розкриває банківську таємницю, або заявник мають право у п`ятиденний строк оскаржити ухвалене судом рішення до апеляційного суду в установленому порядку. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СУДДЯ М.А. РИБАК

Джерело: ЄДРСР 92843169
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку