open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

465/1796/20

2-о/465/108/20

РІШЕННЯ

Іменем України

06.11.2020 року м. Львів

Франківський районний суд м.Львова

в складі:

головуючого судді Ванівського Ю.М.

при секретарі Балита К.В.

розглянувши в закритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за заявою Головного управління ДПС у Чернівецькій області, з участю заінтересованих осіб: ОСОБА_1 та Публічного акціонерного товариства «Кредобанк», про розкриття інформації, що містить банківську таємницю -

в с т а н о в и в :

Заявник звернувся до суду із заявою, у якій просив суд зобов`язати розкрити AT «Кредобанк» інформацію, яка містить банківську таємницю, щодо ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ), шляхом надання в паперовому або електронному вигляді інформацію про обсяг та обіг коштів по рахунках: № НОМЕР_2 ; № НОМЕР_3 ; № НОМЕР_4 ; № НОМЕР_5 за період з 01.01.2016 року по 08.02.2017 року, який належить ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ) в розрізі контрагентів із зазначенням дат проведення операцій, сум платежів, призначень платежів, найменування, кодів ЄДРПОУ.

Заяву мотивує тим, що у зв`язку із отриманням від державного реєстратора відомостей з Державного реєстру щодо припинення діяльності платника податків - фізичної особи ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ), які передано Чернівецьким управлінням службовою запискою №1107/вн/24-13-56-07-11, Головного управління ДПС у Чернівецькій області видано наказ від 26.12.2019 року №318 про проведення документальної позапланової перевірки платника податків - фізичної особи ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ) за період з 01.10.2016 року по 08.02.2017 року тривалістю 5 робочих днів з 27.12.2019 року.

Для вручення вищевказаного наказу та пред`явлення направлень №1156, 1157 від 27.12.2019 року, було здійснено виїзд за податковою адресою платника податків - фізичної особи ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ): АДРЕСА_1 .

Однак, при виїзді за вищевказаною адресою було встановлено факт відсутності ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ).

Згідно інформаційних даних АІС «Податковий блок» платник податків ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ) для проведення розрахунків використовував наступні банківські рахунки № НОМЕР_2 ; № НОМЕР_3 ; № НОМЕР_4 ; № НОМЕР_5 .

Відсутність інформації про обсяг та обіг коштів по зазначеному банківському рахунку, а також відсутність інформації контрагентів самозайнятої особи за вказаний період та призначень платежів унеможливлює проведення документальної позапланової перевірки у відповідності до п.п.78.1.7 п.78.1 ст. 78 Податкового кодексу.

Учасники процесу у судове засідання не з`явились, про час, дату і місце проведення повідомлялись належним чином, про причини неявки до суду не повідомили, заяви з процесуальних питань до суду не було подано.

За приписами ч. 2 ст. 349 ЦПК України неявка в судове засідання без поважних причин заявника та (або) особи, щодо якої вимагається розкриття банківської таємниці, чи їх представників або представника банку не перешкоджає розгляду справи, якщо суд не визнав їхню участь обов`язковою.

Суд, з`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами шляхом дослідження письмових доказів у матеріалах справи, оцінивши у сукупності, вважаючи за можливе розглянути справу за відсутності заявника та заінтересованих осіб, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області було отримано від державного реєстратора відомості щодо припинення діяльності платника податків - фізичної особи ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ), на підставі чого Головного управління ДПС у Чернівецькій області видано наказ від 26.12.2019 року №318 про проведення документальної позапланової перевірки платника податків - фізичної особи ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ) за період з 01.10.2016 року по 08.02.2017 року тривалістю 5 робочих днів з 27.12.2019 року.

Для вручення вищевказаного наказу та пред`явлення направлень №1156, 1157 від 27.12.2019 року, було здійснено виїзд за податковою адресою платника податків - фізичної особи ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ): АДРЕСА_1 .

Однак, при виїзді за вищевказаною адресою було встановлено факт відсутності ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ).

Згідно інформаційних даних АІС «Податковий блок» платник податків ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ) для проведення розрахунків використовував наступні банківські рахунки № НОМЕР_2 ; № НОМЕР_3 ; № НОМЕР_4 ; № НОМЕР_5 .

Таким чином, єдиним можливим способом проведення перевірки, є дослідження руху коштів по вказаним вище рахункам ФОП ОСОБА_1 .

Відповідно п.п. 16.1.11 п. 16.1 ст. 16 ПК України платник податків зобов`язаний повідомляти контролюючі органи про зміну місця проживання фізичної особи - підприємця, чого ФОП ОСОБА_1 не виконав.

Відповідно до п. 73.4 ст. 73 ПК України інформація про наявність та рух коштів на рахунках платника податків надається в обсягах більших, ніж передбачені пунктом 73.3 цієї статті, банками та іншими фінансовими установами контролюючим органам за рішенням суду. Для отримання такої інформації контролюючий орган звертається до суду.

Відповідно до п. 20.1.5 ст. 20 ПК України контролюючий орган має право отримувати безоплатно від платників податків, а також від установ Національного банку України, банків та інших фінансових установ довідки у порядку, встановленому Законом України «Про банки та банківську діяльність» та цим Кодексом, довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду - інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження в установлені строки валютної виручки від суб`єктів господарювання, інформацію про договори боржника про зберігання цінностей або надання боржнику в майновий найм (оренду) індивідуального банківського сейфа, що охороняється банком.

Відповідно до ч. 1 ст. 1076 ЦК України банк гарантує таємницю банківського рахунка, операцій за рахунком і відомостей про клієнта. Відомості про операції та рахунки можуть бути надані тільки самим клієнтам або їхнім представникам. Іншим особам, у тому числі органам державної влади, їхнім посадовим і службовим особам, такі відомості можуть бути надані виключно у випадках та в порядку, встановлених законом про банки і банківську діяльність.

Відповідно до п. 83.1 ст. 81 ПК України для посадових осіб контролюючих органів під час проведення перевірок підставами для висновків є документи, визначені цим Кодексом, податкова інформація, експертні висновки, судові рішення, податкові консультації, інші матеріали, отримані в порядку та у спосіб, передбачені цим Кодексом або іншими законами, контроль за дотриманням яких покладений на контролюючі органи.

Відповідно до положень абзаців 1, 2 п. 44.1 ст. 44 ПК України для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

Згідно ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» встановлено вимоги до первинних документів, які є підставою для бухгалтерського та податкового обліку. Згідно з даною нормою, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Первинні документи - це письмові свідоцтва, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації на їх проведення.

Таким чином, банківські виписки про рух грошових коштів є документами, на підставі яких робляться висновки посадовими особами контролюючих органів під час проведення перевірок.

Зокрема, у ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» поняття «банківська таємниця» визначено як інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальну чи моральну шкоди клієнту.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками на письмову вимогу суду або за рішенням суду.

Постановою Правління Національного банку України № 267 від 14.07.2006 року затверджено Правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, розділом 3 якої визначено порядок та межі розкриття банками інформації, що містить, банківську таємницю. Пунктом 3.2 зазначеного розділу встановлено, що банки зобов`язані виконувати рішення суду про розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, у порядку, установленому законодавством України. За рішенням суду про розкриття інформації, що становить банківську таємницю, банк розкриває інформацію в обсязі, визначеному рішенням суду.

Підставою для розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, є необхідність провести перевірку своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків та зборів до державного бюджету суб`єктом господарської діяльності.

З огляду на встановлені обставини та мету отримання охоронюваної законом інформації, що міститься у банківській установі, а саме: проведення документальної позапланової виїзної перевірки ФОП ОСОБА_1 з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства, дотримання норм законодавства за період з 01.10.2016 по 08.02.2017 року, суд приходить до висновку про обґрунтованість заяви про розкриття такої інформації.

Таким чином заява підлягає задоволенню.

У відповідності до ч. 3 ст. 350 ЦПК України та п. 6 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 293, 347-350, 352, 354-355, 430 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

заяву Головного управління ДПС у Чернівецькій області, з участю заінтересованих осіб: ОСОБА_1 та Публічного акціонерного товариства «Кредобанк», про розкриття інформації, що містить банківську таємницю, - задовольнити.

Зобов`язати AT «Кредобанк» (ЄДРПОУ 09807862), що розташований за адресою: м. Львів, вул. Ак.Сахарова,78, надати Головному управлінню ДПС у Чернівецькій області, інформацію, яка містить банківську таємницю, щодо ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ), шляхом надання в паперовому або електронному вигляді інформацію про обсяг та обіг коштів по рахунках: № НОМЕР_2 ; № НОМЕР_3 ; № НОМЕР_4 ; № НОМЕР_5 за період з 01.01.2016 року по 08.02.2017 року, який належить ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ) в розрізі контрагентів із зазначенням дат проведення операцій, сум платежів, призначень платежів, найменування, кодів ЄДРПОУ.

Рішення підлягає негайному виконанню, його оскарження не зупиняє виконання.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Львівського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Ванівський Ю.М.

Джерело: ЄДРСР 92821363
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку