open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 2/229/1386/2020

ЄУН 229/4274/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2020 року м. Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Рагозіної С.О.,

за участю секретаря судового засідання Король І.С.,

позивачки ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дітей.

У позовній заяві, яка надійшла до суд 22 вересня 2020 року, позивачка ОСОБА_1 вказала, що вона перебуває в шлюбі з відповідачем з 29 серпня 2009 року. Вони з відповідачем мають двох неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Діти проживають разом з нею, знаходяться на її утриманні. Відповідач не надає матеріальної допомоги на утримання дітей. Позивачка просить суд стягнути з відповідача на свою користь аліменти на утримання дітей у розмірі 1/2 частини заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до повноліття дітей, починаючи з дня подання заяви до суду.

У судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 наполягала на позовних вимогах, просила їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 у судовому засіданні позовні вимоги визнав частково, пояснив, що єдиним його доходом є заробітна плата, яка носить сезонний характер, оскільки він працює в сільськогосподарському підприємстві. Живе він разом зі своєю бабусею, якій 82 роки, і який він надає матеріальну допомогу. Нерухомого майна в нього немає, все майно, набуте під час шлюбу з позивачкою, він залишив їй та дітям. Вказав, що у разі стягнення з нього половини доходу він не зможе забезпечувати свої найменші потреби.

Суд, заслухавши доводи сторін, дослідивши матеріали справи, дійшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню частково з таких підстав.

Суд встановив, що сторони перебувають в зареєстрованому шлюбі з 29 серпня 2009 року.

Сторони мають двох неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до довідки №320 від 01 жовтня 2020 року, виданої секретарем Олександропільської сільської ради Абросимовою Т.П., неповнолітні діти сторін проживають разом з матір`ю ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно зі ст.180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Цей обов`язок батьків не залежить від місця проживання дітей, тому відповідач ОСОБА_2 зобов`язаний утримувати своїх неповнолітніх дітей.

Відповідно до ст.27 Конвенції про захист прав дитини, батько (- ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно із ст.18 Конвенції про захист прав дитини, суд повинен докласти всіх можливих зусиль для того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини.

Відповідно до ч.8 ст.7 СК України регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально важливим урахуванням інтересів дитини.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Визначаючи розмір аліментів, що підлягають стягненню з відповідача, суд бере до уваги розмір його доходу, а тому вважає, що аліменти підлягають стягненню з відповідача в примусовому порядку у розмірі 1/3 частини його заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, до досягнення повноліття найстаршою дитиною.

Відповідно до ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

З позовом до суду позивачка ОСОБА_1 звернулася 22 вересня 2020 року, а тому саме з цієї дати присуджуються аліменти.

Згідно зі ст. 141 ЦПК України з відповідача ОСОБА_2 підлягає стягненню судовий збір у сумі 840,80 грн. на користь державного бюджету.

Керуючись ст.ст. 2, 10-12, 80, 141, 259, 263-265, 430 ЦПК України, ст. 198-201 Сімейного кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дітей задовольнити частково.

Стягувати щомісяця з ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у сел. Новоселівка-3 Ясинуватського району Донецької області, РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , аліменти на користь ОСОБА_1 на неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 частини його заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, до досягнення найстаршою дитиною повноліття, починаючи з 22 вересня 2020 року.

Рішення у частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь державного бюджету судовий збір у сумі 840 (вісімсот сорок) грн. 80 коп.

В задоволенні решти позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Донецького апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи - з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 12 листопада 2020 року.

Cуддя: С. О. Рагозіна

Джерело: ЄДРСР 92815266
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку