open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Справа № 632/703/20

провадження № 2/632/284/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

"12" листопада 2020 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі головуючого судді Библіва С.В., за участю секретаря Кузьменко М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Первомайському Харківської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Первомайської міської ради Харківської області, ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на квартиру, -

У С Т А Н О В И В:

24.04.2020 року до Первомайського міськрайонного суду Харківської області звернулася ОСОБА_1 та просить суд встановити, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є її рідною тіткою; та визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на квартиру АДРЕСА_1 , після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 тітки ОСОБА_3 .

Ухвалою судді від 27 квітня 2020 року провадження у справі було відкрито та призначено підготовче судове засідання на 21 травня 2020 року, проведення якого було відкладено на 15 липня 2020 року за клопотанням представника відповідача. Ухвалою суду від 15 липня 2020 року було задоволено заяву позивачки та залучено до участі у справі у якості співвідповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а підготовче судове засідання відкладено на 06 серпня 2020 року. 06 серпня 2020 року проведення підготовчого засідання було відкладено на 31 серпня 2020 року. Ухвалою суду від 31 серпня 2020 року було призначено справу до розгляду по суті в судовому засіданні.

Позивачка до судового засідання не прибула, проте надала заяву про розгляд справи без її участі, на задоволенні заявлених позовних вимог наполягає.

Представник Первомайської міської ради Харківської області до судового засідання не прибув, проте від нього надійшла заява про розгляд справи без його участі,позовні вимоги ОСОБА_1 визнають та не заперечують проти їх задоволення.

Відповідач ОСОБА_2 до судового засідання не прибув, хоча був належним чином повідомлений про день та час слухання справи, відзиву від нього не надійшло, також не надійшло від нього і заяви про розгляд справи без його участі.

Враховуючи неявку у судове засідання сторін та фактичне визнання одним із відповідачів позову, суд приймає рішення за наявними у справі доказами, без фіксування судового засідання технічним засобом з підстав визначених ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, вивчивши позовну заяву, дослідивши та проаналізувавши письмові матеріали справи, встановив такі обставини та відповідні до них правовідносини: ІНФОРМАЦІЯ_1 померла тітка позивачки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.8), яка до дня смерті постійно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.9).

Як зазначено у ст. 1216 Цивільного кодексу України: «Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ст. 1220 Цивільного кодексу України).

Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна (ст. 1221 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч.3 ст. 1223 Цивільного кодексу України право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 Цивільного кодексу України).

Після смерті ОСОБА_3 залишилася спадщина, яка складається з квартири АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст. 1217 Цивільного кодексу України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У ч. 2 ст. 1223 Цивільного кодексу України вказано, що у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1266 цього Кодексу.

ОСОБА_1 , племінниця спадкодавця, спадкує у відповідності до ст. 1262, ч. 3 ст. 1266 Цивільного кодексу України, бо її мати ОСОБА_4 , рідна сестра спадкодавця ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.11,12,13,14,15,16).

Ч. 3 ст. 1266 Цивільного кодексу України визначено, що: племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Інші спадкоємці відсутні.

Чоловік спадкодавця ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.10).

Тільки при спадкуванні по прямій низхідній лінії право представлення діє без обмеження ступеня споріднення (ч.6 ст. 1266 Цивільного кодексу України).

Відповідач ОСОБА_2 , є спадкоємцем п`ятої черги (ст. 1265 Цивільного кодексу України) та не відноситися до кола осіб, які закликаються до спадкування майна ОСОБА_3 , що також вбачається і з наданого листа від Первомайської державної нотаріальної контори.

Спадщину позивачка ОСОБА_1 , прийняла, подавши про це заяву до Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області, за місцем відкриття спадщини, у встановлений ст. 1270 Цивільного кодексу України строк (а.с.36).

Спадкоємець, який приняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса ...за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно (ст. 1297 Цивільного кодексу України).

02 лютого 2020 року ОСОБА_1 звернулася із заявою про видачу свідоцтв про право на спадщину за законом до Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області.

У п.4.14 розділу 4, глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Міністерством юстиції України 22.02.2012 р., наказ №296/5, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 22.02.2012 р. за №282/20595: зазначено, що при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє: факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, якщо має місце спадкування за законом, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців витребовуються документи, які підтверджують вказані факти.

Позивачка не може надати свідоцтво про шлюб своєї бабусі ОСОБА_6 , матері спадкодавця ОСОБА_3 і своєї матері ОСОБА_4 , бо їй невідомо де і коли одружилися ОСОБА_7 і ОСОБА_8 .

У зв`язку з відсутністю у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів, державний нотаріус Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області, ОСОБА_9 винесла постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії та роз`яснила процедуру вирішення зазначеного питання у судовому порядку (а.с.24).

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" від 30.05.2008 року № 7, справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення та можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб, та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися до суду із заявою про встановлення цих фактів, яка за відсутності спору розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди мають розглядати заяви про встановлення родинних відносин зі спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини,

Відповідно до ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Враховуючи викладене, у суду немає сумнівів щодо того,що померла ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідною тіткою позивачки ОСОБА_1 .

Встановивши даний факт, суд не бачить перешкод у визнанні за позивачкою право власності в порядку спадкування за законом на квартиру АДРЕСА_1 , після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 її рідної тітки ОСОБА_3 .

Таким чином, позовна заява обґрунтована, законна та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 206, 247, 259, 263, 264, 265, 315 ЦПК України, ст.ст.1217,1218,1220,1261,1268,1269,1270,1272 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Встановити, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідною тіткою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , право власності в порядку спадкування за законом на квартиру АДРЕСА_1 , після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 її рідної тітки ОСОБА_3 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Харківського апеляційного суду або через Первомайський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення.

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податку НОМЕР_1 , яка зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_3 , а фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Первомайська міська рада Харківської області, код ЄДРПОУ: 26149691,проспект 40 років Перемоги, місто Первомайський Харківської області, поштовий індекс 64102.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрований: АДРЕСА_4 , фактично проживає: АДРЕСА_5 .

Суддя: С. В. Библів

Джерело: ЄДРСР 92814027
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку