open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 548/1566/20

Провадження №2/548/630/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.10.2020 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтавської області

в складі: головуючого - судді Миркушіної Н.С.,

за участю секретаря судового засідання - Калініченко А.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Хорол цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Вишняківської сільської ради Хорольського району Полтавської області про визнання права на завершення приватизації в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Хорольського районного суду з вищевказаним позовом.

Позовні вимоги мотивували тим, що вони є спадкоємцями за законом померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 . Зазначають, що після смерті останньої відкрилася спадщина на її спадкове майно, тобто право на приватизацію земельної ділянкиплощею 2,00 га, що розташована на території Вишняківської сільської ради Хорольського району Полтавської області.Вказують, що вони є єдиними спадкоємцями за законом, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_3 , проте оформити свої спадкові права на вказане майно не мають можливості, оскільки померла за життя не завершила приватизацію вищевказаної земельної ділянки, в зв`язку з чим просять суд визнати за позивачами право на завершення приватизації та державної реєстрації права власності на 1/2 частки земельної ділянки за кожним з позивачів.

В судове засідання представник позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - ОСОБА_4 не з"явилася, подала письмову заяву про розгляд справи за їх з позивачами відсутності, позовні вимоги підтримала повністю.

Відповідач Вишняківськасільська рада Полтавської області в судове засідання свого представника не направила, подала заяву про розгляд справи за відсутності представника сільської ради, зазначивши, що позов визнає повністю.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, від яких надійшли клопотання про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає положенням ч. 3 ст. 211 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється,що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд врахувавши позицію сторін, дослідивши матеріали цивільної справи, оцінивши докази в їх сукупності, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивачі є дітьми ОСОБА_3 , що доводиться свідоцтвом про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_1 , свідоцтвом про народження ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 та свідоцтвом про укладення шлюбу ОСОБА_2 серії НОМЕР_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 мати позивачів ОСОБА_3 померла у с. Вишняки Хорольського району Полтавської області, що підтверджується свідоцтвом про її смерть серії НОМЕР_4 .

Із довідки виконавчого комітету Вишняківської сільської ради Хорольського району Полтавської області № 563 від 22.05.2019 року слідує, що ОСОБА_3 , 1929 р.н., дійсно проживала та була зареєстрована по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з покійною проживали і були зареєстровані: син ОСОБА_1 , 1956 р.н., дочка ОСОБА_2 , 1961 р.н., зять ОСОБА_6 , 1958 р.н.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої увійшло право на завершення приватизації земельної ділянки та на реєстрацію в реєстраційних органах права власності на цю ділянку, яка була надана померлій як пенсіонеру соціальної сфери, для ведення особистого селянського господарства площею 2,0000 га, розташована на території Вишняківської сільської ради Хорольського району Полтавської області, за межами населеного пункту.

За життя спадкодавець ОСОБА_3 розпочала процедуру приватизації земельної ділянки, але не встигла її завершити у зв`язку зі смертю, у т.ч.: зареєструвати право власності на земельну ділянку на своє ім`я.

Так, рішенням 16 сесії 6 скликання Вишняківської сільської ради Хорольського району Полтавської області від 23.03.2012 року «Про погодження виділення земельних ділянок для розширення особистих селянських господарств працівникам соціальної сфери» погоджено виділення земельних ділянок працівникам та пенсіонерам соціальної сфери, зокрема ОСОБА_3 - 2,00 га.

Розпорядженням Хорольської районної державної адміністрації Полтавської області від 10.07.2012 року № 217 «Про надання дозволу на виконання робіт із складання державних актів на право власності на земельні ділянки» ОСОБА_3 надано дозвіл через проекту організацію на виготовлення технічної документації по передачі у власність земельної ділянки, що знаходиться на території Вишняківської сільської ради для ведення особистого селянського господарства площею 2,00 га.

На виконання вищевказаного розпорядження ФОП ОСОБА_7 було розроблено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ОСОБА_3 для ведення особистого селянського господарства на території Вишняківської сільської ради Хорольського району Полтавської області.

Земельна ділянка, виділена ОСОБА_3 , відповідно до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою КМ України від 17 жовтня 2012 року за № 1051 є сформованою, їй присвоєний кадастровий номер 5324881200:00:010:0164 та внесена в публічну кадастрову карту України (копія Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-5303364702015 від 08.12.2015 року додається).

Проведення 08.12.2015 року державної реєстрації земельної ділянки кадастровий номер 5324881200:00:010:0164, згідно розробленої технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) з присвоєнням вказаному об`єкту нерухомого майна кадастрового номеру та внесенням відомостей про дану земельну ділянку (площі, цільового призначення цільового призначення, форми власності тощо) до Державного земельного кадастру України, підтверджується відміткою відділу Держгеокадастру у Хорольському районі Полтавської області на технічній документації, виготовленій на ім`я спадкодавця ОСОБА_3 про внесення електронного документа щодо вищевказаної земельної ділянки до Державного земельного кадастру, датованою 08.12.2015 року.

Із вказаної технічної документації із землеустрою вбачається, що межі спірної земельної ділянки встановлено в натурі (на місцевості) (копія витягу з технічної документації із землеустрою додається).

Відповідно до ст. 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі: в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.

Порядок безоплатної приватизації земельної ділянки державної або комунальної власності громадянами здійснюється у порядку, визначеному ст.118 ЗК України.

Норма безоплатної передачі земельної ділянки громадянину за цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства становить не більше 2,0 гектара (п. б ч. 1 ст. 121 ЗК України).

Як вбачається зі змісту ч. 6 ст. 118 Земельного кодексу України процедура приватизації земельної ділянки із земель державної або комунальної власності, у т.ч. для ведення особистого селянського господарства, розпочинається після звернення громадянина до відповідного органу державної влади або місцевого самоврядування, який надає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Згідно зі статтею 79 ЗК України земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами. Законодавством також встановлено, що межі земельних ділянок визначаються в технічній документації із землеустрою та в натурі (на місцевості)

У відповідності до вимог ч. ч. 1, 3, 4, 9, 10 ст. 79-1 ЗК України формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об`єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера. Земельна ділянка може бути об`єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї. Державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі.

Відповідно до ст.125 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації.

Згідно зі ст. 126 Земельного кодексу України, право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ст. 80, п. "г" ч.1 ст. 81 та ч. 1 ст.131 ЗК України громадяни мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі, зокрема, спадкування.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права, як передбачено п.1 ч.3 ст.152 ЗК України.

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Хорольського районного нотаріального округу Вовк А.М. № 122/02-14 від 21.08.2020 року спадкова справа на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 відкрита 15.11.2019 року за № 70/2019.

У спадковій справі є : заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , датовані 03.09.2019 року, зареєстровані в Книзі обліку та реєстрації спадкових справ 15.11.2019 року за № 208 та № 209 відповідно. Інших заяв про прийняття спадщини чи/та про відмову від прийняття спадщини у спадковій справі немає.

Таким чином, спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_3 , які прийняли її спадщину в рівних частках (по Ѕ частці кожен) є: дочка спадкодавця - ОСОБА_2 та син спадкодавця - ОСОБА_1 , які прийняли спадщину у відповідності до вимог ч. 3 ст. 1268 ЦК України, оскільки проживали та були зареєстровані за однією адресою зі спадкодавцем на момент його смерті.

З огляду на те, що державна реєстрація права власності на земельну ділянку за життя спадкодавця проведена не була, а тому правовстановлюючі документи, що підтверджують набуття спадкодавцем права власності на нерухоме майно (земельну ділянку) - відсутні, нотаріусом повідомлено про неможливість оформлення у нотаріальному порядку вказаної спадщини.

Відповідно п. 3.1 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ за №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини. Для набуття права власності у встановленому законодавством порядку спадкоємець повинен здійснити дії, які необхідні для набуття права власності на визначене нерухоме майно, зокрема на житловий будинок, іншу споруду.

Згідно роз`яснень, викладених у п. 3.5 листа визначено, якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 ЗК, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Відповідно до Законів України «Про державний земельний кадастр» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» з 1 січня 2013 року державні акти на право власності на земельну ділянку не видаються. Натомість, згідно зі статтею 5 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» у Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об`єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини, квартири, житлові та нежитлові приміщення.

Отже, до спадкової маси входить також право на завершення приватизації спірної земельної ділянки, у т.ч. на реєстрацію в реєстраційних органах права власності на цю ділянку, оскільки право на завершення процедури приватизації, яке належало померлій ОСОБА_3 на момент відкриття спадщини, не припинилося внаслідок її смерті. Це право в порядку спадкування перейшло до позивачів, які є спадкоємцями померлої, та підлягає захисту в судовому порядку.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 20 березня 2019 року у справі № 350/67/15-ц (провадження № 14-652цс18), а також у постанові Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 17 квітня 2019 року у справі № 723/1061/17 (провадження № 61-26091св18) викладено правовий висновок про можливість визнання в порядку спадкування права на завершення приватизації земельної ділянки. Зокрема, суд дійшов висновків що: «Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі статтею 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку».

Згідно правового висновку Верховного суду викладеного у постанові від 29.08.2019 року, у справі №554/1195/17 слідує, що наявність чи відсутність відмови органу приватизації не є обов`язковим фактом, з яким закон пов`язує можливість ухвалення судом рішення про визнання за спадкоємцем права на завершення приватизації.

Оскільки відповідно до чинного законодавства України, починаючи з 01.01.2013 року і по теперішній час державні акти про право власності на землю не видаються, а з огляду на положення ст. 126 ЗК України , якою визначено, що право власності оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», необхідно надати право позивачам на завершення процедури приватизації, у т.ч. на реєстрацію в реєстраційних органах права власності по 1/2 частки земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, площею 2, 0000 га, кадастровий номер 5324881200:00:010:0164, що розташована за адресою: Полтавська область, Хорольський район, Вишняківська сільська рада.

Визначаючи норми матеріального права, що підлягають застосуванню та надаючи правову кваліфікацію фактично розглядуваним у справі правовідносинам, суд виходить з того, що до спадкових відносин підлягають застосуванню правила книги шостої Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належати спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1 ст.1220 ЦК України внаслідок смерті особи відкривається її спадщина.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи (ч.2 ст.1220 ЦК України).

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як встановлено судом, згідно ст.1261 Цивільного кодексу України позивачі, є спадкоємцями першої черги після померлої ОСОБА_3 зазаконом, тому має право на її спадкове майно в порядку спадкування.

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов"язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, тому позивач як спадкоємець першоїчерги померлої ОСОБА_3 за законом мають право на вказане спадкове майно.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч.1 ст.1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Таким чином, ОСОБА_3 розпочала процедуру приватизації земельної ділянки, проте за життя не завершила її, не отримавши документа, що підтверджує право власності на земельну ділянку та не зареєструвавши у встановленому законом порядку право власності на зазначену земельну ділянку.

Водночас, у випадку не завершення процедури приватизації земельної ділянки, яку розпочав за життя спадкодавець, та не встиг закінчити, передбачена можливість визнання у судовому порядку такого права за спадкоємцем.

Позивачі прийняли спадщину за законом, а тому успадкували право на завершення процедури приватизації земельної ділянки та державну реєстрацію права власності на неї, яке мала спадкодавець, але в установленому порядку не можуть завершити процедуру приватизації та зареєструвати своє право на спадкове майно.

Отже, з огляду на наведене, беручи до уваги неможливість оформлення спадкових прав у встановленому законом порядку, враховуючи визнання відповідачем позову, що не суперечить закону, не порушує законних прав чи інтересів інших осіб, суд вважає, що позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Вишняківської сільської ради Хорольського району Полтавської області про визнання права на завершення приватизації в порядку спадкування за законом, слід задовольнити.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 16, 328, 392, 1218, 1220, 1222, 1261, 1268, 1269, 1270ЦК України, ст.ст. 1-18, 76-81, 141, 209-241, 259, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Вишняківської сільської ради Хорольського району Полтавської області про визнання права на завершення приватизації в порядку спадкування за законом задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , право на завершення приватизації та державної реєстрації права власності на своє ім`я на 1/2 частки земельної ділянки площею 2, 0000 га, призначену для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 5324881200:00:010:0164, що розташована за адресою: Полтавська область, Хорольський район, Вишняківська сільська рада у порядку спадкування за законом, після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , право на завершення приватизації та державної реєстрації права власності на своє ім`я на 1/2 частки земельної ділянки площею 2,0000 га, призначену для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 5324881200:00:010:0164, що розташована за адресою: Полтавська область, Хорольський район, Вишняківська сільська рада у порядку спадкування за законом, після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до пп.15.5 п.15розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України,до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Хорольський районний суд Полтавської області.

Повний текст судового рішення складений 27.10.2020 року.

Суддя: Н.С.Миркушіна

Джерело: ЄДРСР 92812334
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку