open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 590/1167/20

Провадження № 2/590/268/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2020 року Ямпільський районний суд

Сумської області

в складі: головуючого - судді - Бондарчук Я.П.

за участю секретаря судового засідання - Кубрак В.Г.

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду сел. Ямпіль Сумської області справу за позовом ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Ямпільським РВ УМВС України в Сумській області 20.02.2001 року, місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Степненської сільської ради Ямпільського району Сумської області (код ЄДРПОУ 04390771, місцезнаходження: 41210, Сумська область, Ямпільський район, с. Степне, вул. Центральна, буд. 41) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, суд,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Степненської сільської ради Ямпільського району Сумської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, в якому просив суд визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті бабусі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , тому що він пропустив його з поважних причин, оскільки хворів. На даний час нотаріус відмовив позивачу у вчиненні нотаріальних дій, тому позивач був змушений звернутися з даним позовом до суду. Крім того, просив суд визнати причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними та визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини - 3 (три) місяці.

24.09.2020 року ухвалою Ямпільського районного суду Сумської області відкрито загальне позовне провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Степненської сільської ради Ямпільського району Сумської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. З метою виконання вимог ч.1 ст.189 ЦПК України розпочато підготовче провадження у справі. Призначено підготовче судове засідання у приміщенні Ямпільського районного суду Сумської області. Копію ухвали, копію позовної заяви та доданих документів, надіслано учасникам судового розгляду. Визначено відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

Позивач, ОСОБА_1 , в підготовче судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи (а.с.27), надав до суду заяву про розгляд справи у її відсутність (а.с.25).

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи (а.с.26), надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, проти задоволення позовних вимог не заперечував (а.с.28).

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.4 ст.200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

В судовому засіданні було встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Степне Ямпільського району Сумської області померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка на час своєї смерті проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається з певного майна, в тому числі з: сертифікату на право на земельну частку (пай) серії СМ №0101053, виданого ОСОБА_2 , колишньому члену КСП «Колос» на території Степненської сільської ради Ямпільського району Сумської області.

Після смерті ОСОБА_2 спадщину фактично прийняв її онук - ОСОБА_1 ..

10.01.2020 року для оформлення спадщини позивач звернувся до приватного нотаріуса Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області з заявою про отримання свідоцтва на право на спадщину, яка залишилася після смерті ОСОБА_2 , але через те, що ОСОБА_1 пропустив встановлений законом 6-ти місячний строк для звернення, йому було рекомендовано звернутися до суду для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини (а.с.15).

Факт того, що позивач пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, підтверджується наступним.

Відповідно до довідки КНП «Ямпільська центральна районна лікарня» Ямпільської районної ради від 10.04.2020 року (а.с.16) ОСОБА_1 знаходився на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні КНП «Ямпільська центральна районна лікарня» Ямпільської районної ради в період часу з 10.02.2007 року по 25.02.2007 року.

Так, згідно ксерокопії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 (а.с.7) встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Степне Ямпільського району Сумської області, актовий запис про смерть №14 від 18.08.2006 року.

Згідно ксерокопії довідки-характеристики, виданої виконавчим комітетом Степненської сільської ради Ямпільського району Сумської області від 10.01.2020 року №03 (а.с.8) встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Степне Ямпільського району Сумської області померла ОСОБА_2 , на день смерті якої залишилось спадкове майно, яке складається з: земельної ділянки, посвідченої сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії СМ №0101053. Заборона на спадкове майно відсутня. Від імені померлої ОСОБА_1 виконкомом Степненської сільської ради посвідчувалися заповіти від 20.05.2004 року №71 (спадкоємець ОСОБА_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_4 ) та від 12.07.2004 року №103, який на день смерті заповідача не змінювався і не відмінявся. Спадкоємцем за заповітом є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадкодавець постійно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . На день смерті ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_2 , інші зареєстровані особи відсутні.

Згідно ксерокопії заповіту ОСОБА_2 , посвідченого та зареєстрованого секретарем Степненської сільської ради Ямпільського району Сумської області 20.05.2004 року, р.р.№71 (а.с.9) встановлено, що ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила наступне розпорядження: «Все мое майно, яке на день смерті буде належати мені, з чого б воно не складалося і де б воно не знаходилось, в тому числі будинок з господарськими будівлями по АДРЕСА_3 , сертифікат на право на земельну частку (пай) серії СМ №0101053, заповідаю своєму сину ОСОБА_3 ».

Згідно ксерокопії заповіту ОСОБА_2 , посвідченого та зареєстрованого секретарем Степненської сільської ради Ямпільського району Сумської області 12.07.2004 року, р.р.№103 (а.с.10) встановлено, що ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила наступне розпорядження: «Все свое майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, взагалі все те, що мені буде належати за законом чи за заповітом на день смерті і на що я за законом матиму право, заповідаю своєму внукові ОСОБА_1 ».

Згідно інформації приватного нотаріуса Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області від 08.04.2020 року №86/01-06 (а.с.15) встановлено, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 спадкова справа не заводилась, інформація щодо кола спадкоємців відсутня.

Згідно з Витягом зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №59978273 від 05.10.2020 року (а.с.12-13) встановлено, що будь-яка інформація про спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , у Спадковому реєстрі відсутня.

Згідно з Витягом зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) №59978300 від 08.04.2020 року (а.с.14) встановлено, що за параметрами пошуку " ОСОБА_2 ", рік народження «1931» знайдено наступну інформацію: номер у Спадковому реєстрі - 40012417, стан - чинний, статус - архівний до введення Спадкового реєстру, номер в реєстрі нотаріальних дій - 103, дата посвідчення - 12.07.2004, місце посвідчення - Сумська область, Степненська сільська рада Ямпільського району, місце зберігання - Степненська сільська рада Ямпільського району, 41210 Сумська область, Ямпільський район, с. Степне, вул. 60 років Жовтня, 1, заповідач - ОСОБА_2 , дата і місце народження - ІНФОРМАЦІЯ_2 , дата та час реєстрації - 19.06.2006, 11:01.

У відповідності до ч.1 ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ч.1 ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч.2 ст.1254 ЦК України заповідач має право у будь-який час скласти новий заповіт. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить.

Відповідно до ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Отже, правила частини третьої статті 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Аналогічна правова позиція міститься у постановах Верховного Суду України від 26.09.2012 року (справа № 6-85цс12) та 04.11.2015 року (справа № 6-1486цс15), від 14.09.2016 року (справа № 6-1215цс16).

Крім того, відповідно до п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України « Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року №7 особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

За таких обставин, суд вважає, що причини пропуску позивачем встановленого законом шестимісячного строку на звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини є поважними, а тому приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню та вважає за доцільне встановити позивачу додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини строком два місяці, який буде цілком достатній для вчинення всіх необхідних дій для прийняття спадщини.

Керуючись Постановою Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року №7, ч.1 ст.1270, ч.1 ст.1221, ч.3 ст.1272 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 81, 89, 259, 263-265, 353-355 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Цивільний позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Ямпільським РВ УМВС України в Сумській області 20.02.2001 року, місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Степненської сільської ради Ямпільського району Сумської області (код ЄДРПОУ 04390771, місцезнаходження: 41210, Сумська область, Ямпільський район, с. Степне, вул. Центральна, буд. 41) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, - задовольнити частково.

Визнати причини пропуску ОСОБА_1 строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , поважними.

ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Ямпільським РВ УМВС України в Сумській області 20.02.2001 року, місце проживання: АДРЕСА_1 ) визначити додатковий строк, достатній для подання ним до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 - 2 (два) місяці.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції через Ямпільський районний суд Сумської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення (п.15, п.п.15.5 Перехідних положень ЦПК України).

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подана апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч.2 ст.358 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 12.11.2020 року.

Суддя Ямпільського районного суду

Сумської області Я.П. Бондарчук

Джерело: ЄДРСР 92804438
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку