open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

рішення

ІМЕНЕМ УКрАЇНи

Справа № 495/6795/20

Номер провадження 2-о/495/211/2020

11 листопада 2020 рокум. Білгород-Дністровський

Білгород - Дністровський міськрайонний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Боярського О.О.,

присяжних Чернова Г.В., Василенко Ж.І.,

при секретарі - Акопян М.А.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Білгород - Дністровському цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Міністерство соціальної політики України, виконком Білгород-Дністровської міської ради як органу опіки та піклування, КЗ «Білгород-Дністровський дитячий будинок змішаного типу для дітей дошкільного та шкільного віку» про усиновлення дітей, -

В С Т А Н О В И В:

Громадяни США, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (паспорт: № НОМЕР_1 , виданий 12.04.2019 року Державним Департаментом США), та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (паспорт: № НОМЕР_2 , виданий 17.01.2018 року Державним Департаментом США), звернулися до суду із заявою, в якій просять постановити рішення про усиновлення та оголосити їх усиновлювачами громадян України: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

При цьому пояснили, що вони перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі в Міністерстві соціальної політики України де отримали направлення для знайомства з неповнолітніми вихованцями КЗ «Білгород-Дністровський дитячий будинок змішаного типу для дітей дошкільного та шкільного віку» ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

З дітьми заявники познайомилися 07.10.2020 року, встановили контакт з ними та виявили бажання усиновити їх.

В судовому засіданні заявники, які приймали участь через відеоконференцію з використанням власних технічних засобів за допомогою програми EasyCon, підтримали свою заяву в повному обсязі, просили суд її задовольнити. Спілкування з заявниками здійснювалась за допомогою особисто присутньої перекладачки Пузанової Олени Миколаївни .

Міністерство соціальної політики України направило на адресу суду письмову згоду на усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 громадянами США ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Представник служби у справах дітей Білгород-Дністровської міської ради Заєвлошина Н.М. в судовому засіданні підтримала наданий виконкомом висновок про доцільність усиновлення, проти задоволення заяви ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про усиновлення не заперечувала.

Представник КЗ «Білгород-Дністровський дитячий будинок змішаного типу для дітей дошкільного та шкільного віку» ОСОБА_15 в судовому засіданні також не заперечувала проти задоволення заяви про усиновлення дітей, оскільки дане усиновлення відповідає інтересам їх вихованців.

Заслухавши заявників, представників заінтересованих осіб, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява обґрунтована і підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності із ст. 207 Сімейного Кодексу України усиновлення дитини проводиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонічних умов її життя.

Судом встановлено, що заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є громадянами США та перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі в Міністерстві соціальної політики України за № М-03217 з 06.08.2020 року.

Заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження - м. Орландо, штат Флоріда, США, працює в церкві громади «Джорні» та обіймає посаду пастора з креативного мистецтва та служіння, його річний дохід становить 68 360,00 доларів США. Паспорт: № НОМЕР_1, виданий 12.04.2019 року Державним Департаментом США.

Заявниця ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Пеорія, штат Іллінойс, США, обіймає посаду директора з маркетингу в компанії «Артезіан Тайтл», її річний дохід становить 38 000,00 доларів США. Також заявниця обіймає посаду агента з нерухомості та координатора з маркетингу «Нерухомість Девіда Грін», поточна щорічна заробітна плата 40 000,00 доларів США. Паспорт: № НОМЕР_2, виданий 17.01.2018 року Державним Департаментом США.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у шлюбі, укладеному 15 лютого 2007 року у м. Орландо, штат Флоріда, США (номер реєстрації в штаті: 2007-008802).

Подружжя ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають трьох біологічних дітей: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_8 . Соціальний працівник вважає кожного з них психічно та емоційно здоровим. Вони не мають жодних характеристик, які впливатимуть на придатність будинку чи здатність їх батьків піклуватися про додаткових дітей.

У серпні 2019 року подружжя ОСОБА_1 ініціювало контакт з агенцією "Послуги для дітей Лайфлайн, Інк.", щоб провести дослідження їх житлово-побутових умов для міжнародного усиновлення.Містер та місіс ОСОБА_2 мають належне ставлення до бездітності. Виховувати дітей та бути батьками є дуже важливим для них. Містер та місіс ОСОБА_2 мають трьох біологічних дітей та сильне бажання виховувати ще одну дитину. Вони здатні мати додаткових біологічних дітей; однак, у цей час вони обрали усиновлення як шлях збільшення своєї родини. Містер та місіс ОСОБА_2 багато говорили про усиновлення та провели багато досліджень з питань міжнародного усиновлення та звернули увагу на Україну. Вони вражені турботою та лікуванням, яку отримують сироти в Україні. Подружжя ОСОБА_1 цінує українську культуру та спадщину. Збільшується кількість дітей з України в штаті та в громаді, в якій проживає родина ОСОБА_1 . На підставі вищенаведеної інформації надається оцінка, що подружжя ОСОБА_1 має здорову мотивацію для усиновлення, і вони визнані придатними для усиновлення.

Родина ОСОБА_1 живе у дуже приємному будинку площею 2 543 квадратні фути. У будинку є кухня, столова зона, їдальня, вітальня, кабінет, приміщення для прання, ігрова кімната, чотири спальні та три ванні кімнати. У будинку також є гараж на два автомобілі, крита веранда з виходом на задній двір, що огороджений. Будинок чистий, зі смаком оформлений та мебльований.

Датчики диму розміщені на кожному рівні будинку - на кухні та в коридорах - і всі вони виявились функціонуючими. Під їх кухонною раковиною розташований вогнегасник. Немає басейнів чи інших приміщень на території власності. У будинку немає вогнепальної зброї. У сім`ї є дві собаки, які мають необхідні щеплення (перевірено). У будинку немає опалювальних газових або паливних нагрівачів. Небезпечні предмети недоступні дітям. Послуги з водопостачання та каналізації надає округ.

Усиновлені діти родини ОСОБА_1 матимуть спальні кімнати разом зі своїми братами та сестрами тієї ж статі. Кожна спальня є достатньо великою для планування розміщення однієї-трьох дітей з ліжком для кожної дитини у спальні. Кожна спальна кімната має розмір 11 на 12 футів і одне велике подвійне вікно. Перша спальня має два односпальні ліжка, велику шафу, книжкову полицю, тумбочку та письмовий стіл для підготовки домашніх завдань. Друга спальна кімната містить двоярусне ліжко, велику шафу, комод, книжкову полицю та невеликий стіл. Третя кімната містить двоярусне ліжко, велику шафу, комод, книжкову полицю та письмовий стіл з двома стільцями для підготовки домашніх завдань. Кімнати підходять для проживання дитини і обладнані вентиляцією та теплопостачанням.

Будинок родини ОСОБА_1 набагато перевершує прийнятні стандарти громади. Сусідство та громада також добре підходять для проживання там дітей. Район проживання та будинок родини ОСОБА_1 мають всі комунальні послуги, включаючи електроенергію та/або газопостачання, телефон та каналізацію/водопостачання. Будинок добре обігрівається, охолоджується і вентилюється. У будинку є належний простір для відпочинку як всередині, так і поряд з ним, що відповідає потребам розвитку дитини, розміщеної в будинку родини ОСОБА_1 .

Місто Еванс має державні та приватні школи, бібліотеки, культурні центри. Лісто Еванс знаходиться недалеко від міста Атланта, штат Джорджія, де є культурні центри, університет та лікарні. Місто Еванс - це культурно різноманітне місто, де зростає кількість сімей, які провели усиновлення на міжнародному рівні. Спільнота вітає дітей, усиновлених на міжнародному рівні. Містер та місіс ОСОБА_2 стверджують, що їх сусідство, їх школа і церква є культурно різноманітними та приймають дітей різних рас, включаючи дітей європейського, азійського, іспанського, африканського та мультикультурного походження. Будинок і спільнота родини ОСОБА_1 за усіма стандартами вважаються безпечним та здоровим місцем для виховання дитини, усиновленої на міжнародному рівні.

Початкова школа Ріверсайд розташована в 3,2 милях від будинку сім`ї. Школа Ріверсайд для середніх класів - в 4,1 милях від будинку сім`ї. Школа для старшокласників Грінбрае - в 3,2 милях від будинку сім`ї. Університетська лікарня розташована в 5,6 милях від будинку сім`ї. Найближчий відділ поліції знаходиться в п`яти милях від будинку, а найближчий відділ пожежної охорони - в 4,8 милях. Центральний парк міста Еванс знаходиться в 5,1 милях від будинку. Сім`я Еванс відвідує церкву громади «Джорні», яка знаходиться в 1,6 милі від їхнього будинку. Баптистська школа «Грейс» знаходиться в 1,1 милі від будинку. Баптистська церква міста Маунт Олів - в 2,1 милях від будинку. Район проживання родини ОСОБА_1 різноманітний за етнічною приналежністю та віком. Багато військових та пенсіонерів проживають по сусідству. Район складається з сімей, що мають дохід вище середнього. Штат Джорджія не має вимог щодо житлового простору, однак, є достатньо місця в будинку для додання трьох дітей.

Працівник встановив, що сам будинок та домашнє середовище є придатними для дитини/дітей з медичними особливими потребами.

За результатами медичних обстежень від 14.05.2020 року, підписаних доктором медицини ОСОБА_9, номер ліцензії 78224 (АДРЕСА_1), ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не мають будь-яких серйозних хронічних інфекційних захворювань, сифілісу, ВІЛу, туберкульозу, та/або психіатричних чи психологічних розладів, які б завадили їм виховувати дитину/дітей. Крім того подружжя має добрий стан здоров`я та знаходиться у гарній фізичній формі. Доктор повністю підтримує їх заяву на усиновлення.

При перевірці 15.05.2020 року осіб ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за відбитками пальців відділом інформаційних послуг з кримінальної юстиції (ІПКЮ) Федерального бюро розслідувань Департаменту юстиції США не були знайдені дані про попередні арешти.

Містер і місіс ОСОБА_2 відповідають наступним вимогам для усиновлення з України. Щодо свого віку, вони принаймні на п`ятнадцять років старші за дитину/дітей, на усиновлення якої/яких схвалені. Вони є парою, яка живе в законному шлюбі. Вони розуміють і приймають правову процедуру усиновлення в Україні. Подружжя ОСОБА_1 продемонстрували здатність і сильне бажання надати позитивне та безпечне сімейне середовище та зможуть задовольнити всі потреби дитини-сироти. Вони розуміють свої зобов`язання щодо звітності після усиновлення і обіцяють дотримуватися всіх правових вимог.

Згідно ст. 211 СК України, усиновителем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновителем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років.

07 жовтня 2020 року громадяни США ОСОБА_1 та ОСОБА_2 прибули за направленням Міністерства соціальної політики України № 526/0/142-20 від 06.10.2020 року для знайомства з неповнолітньою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , малолітніми ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Знайомство відбулось в присутності відповідних спеціалістів, контакт між заявниками та дітьми був встановлений.

ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в місті Білгороді-Дністровському (актовий запис про народження від 09.03.2006 року № 109, місце реєстрації - відділ реєстрації актів цивільного стану по м. Білгород-Дністровський Білгород-Дністровського міськрайонного управління юстиції Одеської області, свідоцтво про народження НОМЕР_3 , видане 09.03.2006 року відділом реєстрації актів цивільного стану по м. Білгород-Дністровський Білгород-Дністровського міськрайонного управління юстиції Одеської області). Державна реєстрація народження ОСОБА_3 проведена відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (за вказівкою матері) (повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження від29.08.2017 року № 00018597590).

ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в місті Білгород-Дністровському (актовий запис про народження від 20.11.2008 року № 635, місце реєстрації - відділ реєстрації актів цивільного стану по місту Білгород-Дністровському Білгород-Дністровського міськрайонного управління юстиції Одеської області, свідоцтво про народження НОМЕР_4 , видане 20.11.2008 року відділом реєстрації актів цивільного стану по місту Білгород-Дністровському Білгород-Дністровського міськрайонного управління юстиції Одеської області). Державна реєстрація народження ОСОБА_4 проведена відповідно до статті 126 Сімейного кодексу України: визначення походження дитини від батька за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою (повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження від 29.08.2017 року № 00018596794).

ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в місті Білгороді-Дністровському (актовий запис про народження від 14.12.2012 року № 780, місце державної реєстрації - відділ державної реєстрації актів цивільного стану Білгород-Дністровського міськрайонного управління юстиції Одеської області, свідоцтво про народження НОМЕР_5 , видане 14.12.2012 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Білгород-Дністровського міськрайонного управління юстиції Одеської області). Державна реєстрація народження ОСОБА_5 проведена відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (за вказівкою матері) (повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження від 29.08.2017 року № 00018597063).

Заочним рішенням Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 31.10.2017 року, справа № 495/5924/17, малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відібрано у матері, ОСОБА_10 , без позбавлення її батьківських прав.

Рішенням виконкому Білгород-Дністровської міської ради від 13.12.2017 року № 604 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Рішенням виконкому Білгород-Дністровської міської ради від 20.12.2017 року № 617 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , влаштовано до інтернатного закладу на повне державне утримання.

Заочним рішенням Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 19.04.2018 року, справа № 495/56/18, батька ОСОБА_4 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , позбавлено батьківських прав.

Рішенням виконкому Білгород-Дністровської міської ради від 05.07.2018 року № 311 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Заочним рішенням Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 08.05.2019 року, справа № 495/9898/18, провадження № 2/495/1016/2019, мати дітей, ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , позбавлено батьківських прав відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішенням виконкому Білгород-Дністровської міської ради від 06.08.2019 року № 319, на підставі заочного рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 08.05.2019 року, справа № 495/9898/18, провадження № 2/495/1016/2019, змінено підстави для надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , перебувають на місцевому обліку з усиновлення в службі у справах дітей Білгород-Дністровської міської ради з 07.07.2019 року, анкети №№ 694, 696, 695 відповідно.Згідно довідки дитячого будинку від 13.10.2020 року № 483 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , рідні між собою та не мають інших рідних братів та сестер.

За термін перебування дітей в КЗ «Білгород-Дністровський дитячий будинок змішаного типу для дітей дошкільного та шкільного віку» з15 лютого 2018 року по теперішній час, ніхто з близьких родичів не цікавився, не відвідував, участі у матеріальному забезпеченні і вихованні дітей не приймав (акт дитячого будинку від 13.10.2020 року № 482).

Діти житла та майна на правах власності не мають.

Згідно висновку про стан здоров`я ОСОБА_3 має гіперметропію мигдаликів, 135.10. Група здоров`я III. Профілактичні щеплення відповідно віку. Має потребу в медико-педагогічній та медико-соціальній корекції. Інвалідність відсутня.

Згідно висновку про стан здоров`я ОСОБА_4 має псоріаз звичайний, L40.00. Група здоров`я III. Профілактичні щеплення відповідно віку. Має потребу в медико-педагогічній та медико-соціальній корекції. Інвалідність відсутня.

Згідно висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини ОСОБА_5 , дитина має змішані специфічні розлади психологічного розвитку, F83.00. Група здоров`я II. Профілактичні щеплення відповідно віку. Має потребу в медико-педагогічній та медико-соціальній корекції. Інвалідність відсутня.

Кандидати в усиновлювачі громадяни CША ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ознайомлені зі станом здоров`я ОСОБА_3 , ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , їх соціальним, правовим статусом, обов`язками усиновлювачів та правовими наслідками усиновлення, та виявили бажання усиновити дітей.

За період перебування на обліку з усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , службою у справах дітей Білгород-Дністровської міської ради вживалися заходи стосовно влаштування дітей до сімейних форм виховання, а саме: здійснювався пошук родичів, які б могли взяти дітей в сім`ю, але родичів, які б могли взяти на виховання ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 немає; протягом перебування дітей на місцевому та регіональному обліках з усиновлення кандидатів в усиновлювачі, опікуни, які б мали бажання познайомитись з родинною групою дітей не було; з метою виявлення осіб, які б бажали взяти дітей на виховання, в сім`ю, усиновити їх, на електронні адреси служб у справах дітей області було направлено інформацію стосовно зазначених дітей, але, враховуючи кількість дітей, їх вік, ніхто з громадян України не вияв бажання познайомитись з дітьми; інформацію про дітей розміщено на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України.

В службі у справах дітей Білгород-Дністровської міської ради відсутні кандидати в усиновлювачі, які б мали бажання усиновити трьох дітей віком старше 5 років.

Відповідно повідомлення служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації від 22.10.2020 року № 02-07/1659, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , перебувають на регіональному обліку з усиновлення в службі у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації з 16 серпня 2019 року.

За час перебування дітей на регіональному обліку з усиновлення службою у справах дітей Одеської облдержадміністрації було вжито заходів щодо влаштування дітей на усиновлення та до сімейних форм виховання. Після ознайомлення з інформацією про дітей та з їх станом здоров`я кандидати в усиновлювачі громадяни України, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі не виявили бажання отримати направлення для знайомства з дітьми.

У відповідності до ст. 218 Сімейного кодексу України, для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Відповідно до ст.218 Сімейного кодексу України, на виконання п.71 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 року № 905 12.10.2020 року начальником служби у справах дітей ОСОБА_12 , в присутності директора дитячого будинку ОСОБА_13 , заступника директора з навчально-виховної роботи ОСОБА_14 , юриста ОСОБА_15 проведено бесіду зі ОСОБА_3 , ОСОБА_5 та ОСОБА_4 щодо їх стосунків із кандидатами в усиновлювачі громадянами США ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . В ході бесіди було з`ясовано, що ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , усвідомлюють факт усиновлення громадянами США ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та надали свої письмові згоду, про що 12.10.2020 року було складено відповідну довідку за № 08/01-1181.

Адміністрація КЗ «Білгород-Дністровський дитячий будинок змішаного типу для дітей дошкільного та шкільного віку» своїм листом від 13.10.2020 року № 484 надала згоду на усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 ,ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянами США, кандидатами в усиновлювачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Заявники знають свої права і обов`язки по відношенню до дітей, які усиновлюються, попереджені про правові наслідки усиновлення.

Згідно ст. 222 СК України, на усиновлення дитини, яка не має батьків і перебуває у закладі охорони здоров`я або навчальному закладі, потрібна письмова згода цього закладу.

Відповідно до висновку виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради від 22.10.2020 року № 32/2553, виконком, як орган опіки та піклування, вважає, що усиновлення ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , громадянами США ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є доцільним та таким, що відповідає інтересам дітей.

Згідно ст. ст. 3, 4, 5, 7 СК України, кожна особа має право на проживання в сім`ї. Сім`я створюється, в тому числі, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ст. 21 Конвенції про права дитини держави - учасниці, які визнають і/чи дозволяють існування системи усиновлення, забезпечують, щоб найкращі інтереси дитини враховувалися у першочерговому порядку і вони забезпечують, щоб у випадку усиновлення дитини в іншій країні застосовувалися такі самі гарантії і норми, які застосовуються щодо усиновлення в середині країни.

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 довели суду, що вони розуміють усі аспекти щодо усиновлення дітей, відчувають себе психологічно готовими до виховання усиновлених дітей, зможуть надати їм належне виховання, освіту, духовний та фізичний розвиток; з історією розвитку, станом здоров`я дітей та правовими наслідками усиновлення вони обізнані.

Згідно ст. 283 Сімейного кодексу України, усиновлення іноземцем в Україні дитини, яка є громадянином України здійснюється на загальних підставах, встановлених Главою 18 Сімейного кодексу України.

Дитина, яка є громадянином України, може бути усиновлена іноземцем, якщо вона перебуває не менш як один рік на обліку в центральному органі виконавчої влади, до повноважень якого належать питання усиновлення та захист прав дітей, і досягла п`яти років. На даний час таким органом є Міністерство соціальної політики України.

На підставі викладеного, суд вважає за можливе, що діти можуть бути усиновленими іноземцями, якщо не виявилося громадянина України, який бажав би її усиновити або взяти до себе в сім`ю, до закінчення строку, передбаченого ч. 2 ст. 283 СК України.

Судом не встановлено обставин, які б відповідно до ст. 212 СК України не дозволяли б заявникам бути усиновлювачами.

Таким чином судом визначено, що будь-якої корисливої або іншої зацікавленості в усиновленні з боку заявників немає. Заявники мають стійке бажання виховувати дітей, усиновлення дітей провадиться у їх найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов їх життя.

Таким чином, дослідивши у відповідності до положень статті 224 Сімейного кодексу України обставини по справі в цілому, враховуючи мотиви, на підставі яких заявники бажають усиновити дітей, суд дійшов висновку, що заявники за своїм станом здоров`я, матеріальним становищем, сімейним станом та умовами проживання, ставленням до виховання дітей, здатні забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя усиновлюваних дітей, тому заяву слід задовольнити повністю.

У зв`язку з тим, що затримка у виконанні рішення суду може призвести до негативних наслідків для заявників та усиновлених дітей, які за станом здоров`я підлягають терміновому обстеженню, реабілітації, та корекції лікування за місцем проживання заявників, відповідно до ст.. 7 Європейської конвенції про здійснення прав дітей, ратифікованої Законом України № 69-V від 03.08.2006 року, а також у зв`язку із ситуацією з поширенням короно вірусу COVID-19 та постійним закриттям державних кордонів у світі, загалом, та в Україні суд вважає за можливе задовольнити вимогу заявників та допустити негайне виконання рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 14, 81, 259, 263-265, 310-314 ЦПК України, ст. ст. 207, 208, 210, 211, 215, 218, 219, 222-224, 229, 231-233, 283, 287 СК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Міністерство соціальної політики України, виконком Білгород-Дністровської міської ради як органу опіки та піклування, КЗ «Білгород-Дністровський дитячий будинок змішаного типу для дітей дошкільного та шкільного віку» про усиновлення дітей.

Постановити рішення про усиновлення громадянами Сполучених Штатів Америки ОСОБА_1 та ОСОБА_2 громадян України: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Оголосити громадян Сполучених Штатів Америки: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 усиновлювачами громадян України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Прізвище, ім`я, по-батькові, дату та місце народження дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відомості про їх батьків - залишити без змін.

Допустити негайне виконання рішення суду про усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 громадянами Сполучених Штатів Америки ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи, віднести на рахунок заявників.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області через Білгород - Дністровський міськрайонний суд в Одеській області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя

Присяжні:

Чернова Г.В.

Василенко Ж.І.

Джерело: ЄДРСР 92796472
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку