open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 487/4637/20

Провадження № 2-о/487/119/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.11.2020 року м. Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого судді - Бобрової І.В.,

присяжних - Кривої Н.В., Кривого С.М.,

за участю секретаря судового засідання - Прокопчука А.В.,

в присутності:

заявників - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи - Пінюгіної С.В. ,

розглянувши в закритому судовому засіданні у залі суду м. Миколаєва заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересована особа - Орган опіки та піклування виконкому Миколаївської міської ради про усиновлення дитини,-

ВСТАНОВИВ:

17.08.2020 року , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою, в якій просили постановити рішення про усиновлення ними дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та вважати їх батьком і матір`ю вказаної дитини, а також внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

Свої вимоги обґрунтовували тим, що своїх дітей не мають, за станом здоров`я та за економічним становищем визнані придатними до усиновлення дітей та їх бажання є спільним та усвідомленим.

Ухвалою Заводського районного суду міста Миколаєва від 20.08.2020 року провадження по даній справі було відкрито, справу призначено до судового розгляду у закритому судовому засіданні.

В судовому засіданні заявники заяву підтримали, просили про її задоволення.

Представник служби у справах дітей Миколаївської міської ради Пінюгіна С.В. в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення вимог заяви.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення справи по суті, приходить до висновку, що вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ст.207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно з ч.1 ст.208 СК України усиновленою може бути дитина.

Статтею 211 СК України встановлено, що усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Не можуть бути усиновлювачами особи, які: 1) обмежені у дієздатності; 2) визнані недієздатними; 3) позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; 4) були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім`ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини; 5) перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; 6) зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; 7) не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу); 8) страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я; 9) є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини; 10) були засуджені за злочини проти життя і здоров`я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів; 11) за станом здоров`я потребують постійного стороннього догляду; 12) є особами без громадянства; 13) перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6, 8 і 10 цієї статті не може бути усиновлювачем (ч. 1 ст. 212 СК України).

У пункті 4 ч.1 ст.219 СК України зазначено, що усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється.

Статтею 224 СК України передбачено, що суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Відповідно до ст. 225 СК України усиновлення вважається здійсненим в день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Принцип ст.6 Конвенції "Про права дитини" від 20.11.1959 року, Генеральної Асамблеї ООН проголошує що дитина для повного та гармонійного розвитку її особистості потребує любові та розуміння. Вона повинна, коли є можливість, рости під піклуванням та відповідальністю своїх батьків і у всякому випадку в атмосфері любові й моральної і матеріальної забезпеченості; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли мають місце виключні обставини, бути розлученою зі своєю матір`ю. На суспільство і на органи публічної влади повинен лежати обов`язок здійснювати особливе турбування про дітей, немаючих сім`ї та про дітей немаючих достатніх засобів до існування.

Стаття 20 Конвенції "Про права дитини" від 20.11.1959 року, Генеральної Асамблеї ООН відзначає, що одним з власних як найкращих інтересів дитини є її усиновлення.

Пунктом 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», роз`яснено, обов`язок суду при вирішенні заяви про усиновлення перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. ч. 1-3 ст. 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

У судовому засіданні встановлено, що заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у зареєстрованому шлюбі з 27.11.2009 року, але власних дітей не мають.

Також встановлено, що заявники бажають збільшити сім`ю та взяти на виховання дитину, в зв`язку з чим вирішили скористатися інститутом усиновлення.

Так, з матеріалів справи вбачається, з 06.08.2020 року заявники перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі в службі у справах дітей Миколаївської міської ради.

В акті закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров`я від 13.12.2019 року зазначено, що мати дитини, ОСОБА_4 , покинула дитину в КНП ММР «Пологовий будинок №3». Відомості про батька записані відповідно до ч.1 ст.135 СК України, що підтверджується витягом з державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст.135 СК України №00025167460.

Згідно довідок, виданих службою у справах дітей адміністрації Заводського району Миколаївської міської ради від 07.02.2020 року №218-03, №219-03, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на первинному обліку служби у справах дітей адміністрації Заводського району м. Миколаєва з 14.01.2020 року як дитина позбавлена батьківського піклування. Відомості про родичів дитини відсутні.

Відповідно до копії рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради №75 від 12.02.2020 року, ОСОБА_1 призначено опікуном над ОСОБА_4 .

Наразі дитина проживає разом із ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ..

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до переконання, що заявники можуть бути усиновителями, що малолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , була позбавлена батьківського піклування та може бути усиновленою, дитина, в зв`язку з віком ще не усвідомлює цього факту, а також, що це усиновлення в повній мірі відповідає найвищим інтересам вказаної дитини для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Крім того, зазначені обставини підтверджуються: висновком про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини ОСОБА_4 від 21.07.2020 р.; висновком служби у справах дітей Миколаївської міської ради про можливість ОСОБА_1 та ОСОБА_2 бути усиновлювачами; висновком виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 13.08.2020 р. про доцільність усиновлення малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; актом обстеження житлово-побутових умов від 05.08.2020 р.; висновками про стан здоров`я ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Враховуючи викладене, виходячи з інтересів малолітньої дитини, зважаючи на відсутність перешкод для проведення усиновлення, суд приходить до переконання, що заява ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про усиновлення дитини є обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 259, 263-265, 268, 293-294, 310-314 ЦПК України, ст. 217, 223, 229 СК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересована особа - Орган опіки та піклування виконкому Миколаївської міської ради про усиновлення дитини - задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця села Грузьке, Макарівського району, Київської області та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженку міста Миколаєва усиновлювачами дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати Заводський районний у місті Миколаєві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) внести зміни до актового запису №21 від 09.01.2020 року про народження дитини ОСОБА_4 , в графі "батько" записати " ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянин України, місце народження: село Грузьке, Макарівського району, Київської області", в графі "мати" записати " ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка України, місце народження: місто Миколаїв", прізвище дитини змінити з " ОСОБА_4 " на " ОСОБА_4 ", ім`я дитини змінити з " ОСОБА_4 " на " ОСОБА_4 ", по-батькові дитини змінити з " ОСОБА_4 " на " ОСОБА_4 ", дату народження дитини змінити з " ІНФОРМАЦІЯ_1 " на " ІНФОРМАЦІЯ_5 ".

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Заявники:

ОСОБА_1 , народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа:

Орган опіки та піклування виконкому Миколаївської міської ради, місце знаходження: м. Миколаїв, вул. Адміральська, 20.

Повне судове рішення складено 11.11.2020 року.

Головуючий суддя І.В. Боброва

присяжні: Н.В.Крива

С.М.Кривий

Джерело: ЄДРСР 92793164
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку