open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 333/4620/20

Пр. 2-о/333/212/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2020 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя в складі:

головуючого - судді Холода Р.С.,

присяжних: Грицаєнко В.Д.,

Ситник О.В.,

за участю секретаря судового засідання Саєнко О.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи:

Служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Махлайчук В.М.

розглянувши у закритому судовому засіданні, в залі суду в м. Запоріжжі, матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , зареєстрований: АДРЕСА_1 , фактично проживає: АДРЕСА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 , мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , Служба у справах дітей виконавчого комітету Запорізької міської ради (69105, м. Запоріжжя, вул. Зелінського, 3), Комунарський районний у місті Запоріжжя відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (м. Запоріжжя,вул. Ситова, буд. 11) про усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Комунарського районного суду м. Запоріжжя із заявою про усиновлення неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка обґрунтована таким.

З 2013 року ОСОБА_1 проживає разом з ОСОБА_2 та її донькою від першого шлюбу - малолітньою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , однією сім`єю. 04.09.2015 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 укладено шлюб. Від шлюбу мають дитину - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Разом з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та їх спільною дочкою, за адресою: АДРЕСА_2 проживає малолітня дитина - ОСОБА_3 , 2011 року народження.

ОСОБА_2 перебувала у шлюбі із ОСОБА_6 , від якого ІНФОРМАЦІЯ_3 народила доньку - ОСОБА_3 . Шлюб між ними було розірвано 23.08.2012 року відповідно до рішення Комунарського районного суду м. Запоріжжя по справі № 812/5141/12. Рідний батько дитини - ОСОБА_6 , ніколи не спілкувався та не займався вихованням дитини, тому 10.09.2019 року рішенням Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області останній був позбавлений батьківських прав по відношенню до малолітньої доньки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_1 бажає усиновити неповнолітню ОСОБА_3 .

З 2013 року ОСОБА_3 перебуває на його утриманні та утриманні дружини, ОСОБА_2 , проживає разом з ними, вони займаються її вихованням, дитина вважає ОСОБА_1 своїм батьком, між ними склалися добрі родинні взаємовідносини.

ОСОБА_2 , як мати малолітньої ОСОБА_3 , не заперечує проти усиновлення.

Заявник зазначає, що фінансовий стан їх сім`ї є стабільним і достатнім для нормальних умов життя, він має постійний доход та місце постійного проживання. За місцем їх проживання створені всі необхідні умови для утримання і виховання дитини, він є фізично і психічно здоровим, не страждає хронічними захворюваннями, алкогольної та наркотичної залежності не має, є спроможним до усиновлення дитини. Згідно довідок Департаменту інформаційних технологій він до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має, в розшуку не перебуває.

У зв`язку з вищевикладеним, заявник просить суд: визнати його батьком неповнолітньої ОСОБА_3 , при цьому змінити прізвище, по-батькові дитини, та внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

Ухвалою суду від 10.09.2020 року заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 повністю підтримав свою заяву і просив суд її задовольнити. Зазначив, що тривалий час виховує ОСОБА_3 , він її дуже полюбив та бажає, щоб вони усі стали однією сім`єю. Вдома усе облаштовано для дитини, наявне місце для сну, навчання. Він обізнаний про стан здоров`я дитини. Підтвердив, що у повному обсязі має можливість виховувати та утримувати дитину.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 у суді зазначила, що заявник є її чоловіком, а ОСОБА_3 донька від першого шлюбу. ОСОБА_1 займається вихованням доньки, вони мають дуже добрі стосунки, бажає, щоб заявник був батьком дитини офіційно. ОСОБА_3 називає ОСОБА_1 батьком і ніколи в житті не бачила свого біологічного батька, тобто про існування якого не здогадується. Останнім часом ОСОБА_3 почала задавати питання, чому у неї інше прізвище, чому її по-батькові « ОСОБА_3 », хоча батька звуть ОСОБА_1 .

Представник заінтересованої особи - Служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Махлайчук В.М. не заперечувала проти задоволення заяви, вказавши, що ОСОБА_1 повністю відповідає вимогам особи, яка має стати усиновлювачем. Дитина мешкає у цій сім`ї постійно, між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 склалися добрі родинні відносини.

Від начальника Комунарський районний у місті Запоріжжя відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Ільїної О. до суду надійшла про розгляд справи за відсутності їх представника, просять ухвалити рішення на розсуд суду.

Вислухавши думку учасників судового процесу, вивчивши матеріали справи, суд вважає за можливе задовольнити позов, виходячи з такого.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносин, що виникають у державі.

Згідно п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, яка відповідно до ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до ст. 55 Конституції України, кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Згідно зі ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Статтями 12,13 ЦПК України, суд розглядає справи на принципах змагальності і диспозитивності, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст.ст. 76,81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно з ст. 4 Європейської конвенції про усиновлення дітей (переглянутої), компетентний орган не приймає рішення про усиновлення, якщо не є переконаним, що усиновлення відповідатиме найвищим інтересам дитини.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Дитина - ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Запоріжжі, Запорізької області. Факт народження зареєстрований Комунарським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Запорізького міського управління юстиції 06.09.2011 року, актовий запис про народження дитини № 891, свідоцтво про народження дитини НОМЕР_3 від 06.09.2011 року. Згідно даного свідоцтва про народження: батьками дитини вказані: громадянин України ОСОБА_6 та громадянка України ОСОБА_2 (а.с. 18).

Заочним рішенням Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 10.09.2019 року ОСОБА_6 позбавлено батьківських прав відносно малолітньої ОСОБА_3 . Рішення набуло законної сили 11.10.2019 року (а.с. 21-23).

04.09.2015 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ( ОСОБА_2 ) уклали шлюб, про що свідчить свідоцтво про шлюб, серії НОМЕР_4 , видане Комунарським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції 04.09.2015 року, актовий запис № 835 (а.с. 13).

Від шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_4 у сторін народилась донька - ОСОБА_5 (а.с. 29).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов, складеного головними спеціалістами відділу з питань сімейних форм виховання служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради ОСОБА_7, ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_2 малолітня ОСОБА_3 , 2011 року разом із ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та малолітньою ОСОБА_5 , 2016 року народження мешкають за вказаною адресою. Квартира складається з трьох жилих кімнат, кухні, санвузла, коридору. Загальна площа квартири складає 54,62 кв.м. В житловому приміщенні сучасний ремонт, квартира утримується в доброму стані. Існують належні санітарно-гігієнічні умови для дітей та дорослих. Квартира облаштована меблями та побутовою технікою. Умови проживання добрі. У дітей є окрема кімната, в якій є двухярусне ліжко, ігровий куточок, шафа для зберігання речей та одягу. Взаємовідносини в родині доброзичливі (а.с. 11).

Довідкою головного лікаря медичного центру «Айболіт» від 04.08.2020 року підтверджено, що ОСОБА_2 ОСОБА_3 , 2011 року народження спостерігається в медичному центрі з народження, на даний час дитини соматично здорова (а.с. 24).

Статтею 224 СК України передбачено, що суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини, мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується дитиною.

Згідно зі ст. 211 СК України усиновителем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновителем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років.

Згідно з довідкою управління інформаційного забезпечення МВС України: серії ААА № 0917654 станом на 31.07.2020 року ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимостей не має та в розшуку не перебуває (а.с. 14).

Заявник має всі необхідні умови для матеріального забезпечення дитини.

ОСОБА_1 працює будівельником в Альша СТ в АР Крим, його дохід зі слів складає 20 000 грн.

Заявник проживає за адресою: АДРЕСА_2 , в квартирі, яка на праві власності належить ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу від 21.01.2019 року, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Нарохою О.В. (а.с. 25-27).

За результатами медичного обстеження заявник спадковими і хронічними захворюваннями не страждає, алкогольної і наркотичної залежності не має, медичних протипоказань для усиновлення не має (а.с. 15-17).

Згідно висновку служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради № 04/03-28/01940 від 14.08.2020 року виконавчий комітет Запорізької міської ради вважає доцільним і таким, що відповідає інтересам дитини, усиновлення громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 9-10).

Відповідно до ст. 218 СК України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я.

В ході спостереження та розмови працівниками служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради з ОСОБА_3 , остання називає ОСОБА_1 батьком, любить його, про усиновлення не знає.

Положеннями п. 4 ст. 218 СК України передбачено, що згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювача та вважає його своїм батьком.

Згідно зі ст. 207 СК України усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення.

Судом визначено, що будь - яка корислива або інша зацікавленість в усиновленні неповнолітньої ОСОБА_3 з боку заявника відсутня, заявник мають стійке бажання виховувати та утримувати цю дитину. Фактично ОСОБА_1 з 2015 року утримує неповнолітню ОСОБА_3 , з якою мешкають разом та з матір`ю дитини однією сім`єю.

У зв`язку з встановленими у судовому засіданні обставинами, суд дійшов висновку, що усиновлення відповідає інтересам дитини, тому заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Згідно з вимогами ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Відповідно до ст. 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини державний орган реєстрації цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Суд, враховуючи обставини по справі, а саме: що запис заявника батьком усиновленої ним дитини відповідає інтересам останньої, вважає за можливе задовольнити заяву в частині таких змін.

З урахуванням приписів ч. 3 ст. 255 ЦПК України, ст. ст. 229-231 Сімейного кодексу України суд також вважає за можливе задовольнити клопотання заявника про зміну прізвища, по-батькові усиновленої дитини.

Керуючись ст.ст. 4,12,13,76,81,258-259, 263-265, 268, 310-314, 352, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 208-209,211-212,219,220, 223-225, 229, 230, 231, 233 СК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , зареєстрований: АДРЕСА_1 , фактично проживає: АДРЕСА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 , мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , Служба у справах дітей виконавчого комітету Запорізької міської ради (69105, м. Запоріжжя, вул. Зелінського, 3), Комунарський районний у місті Запоріжжя відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (м. Запоріжжя,вул. Ситова, буд. 11) про усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 - задовольнити.

Визнати громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в с. Нове-Поле, Новомиколаївського району, Запорізької області, Україна, (паспорт серія НОМЕР_5 , виданий 09.10.1997 року Новомиколавським РВ УМВС України в Запорізькій області), р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , зареєстрованого: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого: АДРЕСА_2 усиновлювачем дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка народилась в м. Запоріжжі Запорізької області (актовий запис про народження дитини № 891 складений Комунарським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Запорізького міського управління юстиції 06.09.2011 року).

Внести зміни до актового запису, складеного Комунарським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Запорізького міського управління юстиції № 891 від 06.09.2011 року про народження дитини ОСОБА_3 , і записати:

громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в с. Нове-Поле, Новомиколаївського району, Запорізької області, Україна, (паспорт серія НОМЕР_5 , виданий 09.10.1997 року Новомиколавським РВ УМВС України в Запорізькій області), р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , зареєстрованого: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого: АДРЕСА_2 ,- батьком дитини.

У зв`язку з усиновленням присвоїти дитині ОСОБА_3 прізвище « ОСОБА_3 », по-батькові « ОСОБА_3 », про що внести зміни до актового запису про народження дитини, який складений Комунарським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Запорізького міського управління юстиції № 891 від 06.09.2011 року.

Рішення суду є підставою для внесення відповідними державними органами реєстрації актів цивільного стану змін до актового запису про народження дитини, відповідно до рішення суду й видачі нового Свідоцтва про його народження з урахуванням внесених змін.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду через Комунарський районний суд м. Запоріжжя. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Повний текст рішення складено 23.10.2020 року.

Суддя Комунарського районного суду

м.Запоріжжя Р.С.Холод

Присяжні В.Д. Грицаєнко

О.В.Ситник

Джерело: ЄДРСР 92791466
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку