open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 318/311/20 Номер провадження №2/318/320/2020

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" жовтня 2020 р. м. Кам`янка-Дніпровська

Суддя Кам`янсько-Дніпровського районного суду Запорізької області Васильченко В.В., секретар Александрова А.А.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом Органи Опіки та піклування Кам`янсько-Дніпровської райдержадміністрації до ОСОБА_1 третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: КУ «Кам`янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді», КЗ «Запорізький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: КУ «Кам`янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді», КЗ «Запорізький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» про позбавлення батьківських прав, в якому зазначає, що ОСОБА_1 , є матір`ю: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Діти знаходяться на обліку в службі у справах дітей райдержадміністрації, як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах (підстава взяття на облік: проживання дітей в сім`ї, в якій батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків). Ухилення від виконання батьківських обов`язків полягає в тому, що ОСОБА_1 без діє у вирішенні питань подолання складних життєвих обставин, не співпрацює із міським центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, мати не приділяє належну увагу дітям не створила належних умов для виховання та розвитку дітей. Постановами Кам`янсько-Дніпровського районного суду від 11.03.2019, 02.05.2019, 25.06.2019, 13.01.2020 ОСОБА_1 притягнута до адміністративної відповідальності за ч. 1, 2 ст. 184 КУпАП. Згідно інформації Кам`янсько-Дніпровської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 ОСОБА_2 та ОСОБА_3 мають велику кількість пропусків без поважних причин. ОСОБА_2 за І семестр і початок ІІ семестру був відсутній 58 днів 406 уроків. За перший семестр має не атестації з великої кількості предметів. Домашнє завдання не виконує, на уроках не працює, не має достатнього шкільного приладдя. Документів про відсутність на уроках не має. Молодша дитина часто хворіє, а на старших синів мати не має відповідного впливу, діти надані самі собі. Спеціалістами Центру неодноразово проводилася бесіда з ОСОБА_1 щодо необхідності створення належних умов для виховання та розвитку дітей, але ОСОБА_1 не намагається змінити своє ставлення до виконання своїх батьківських обов`язків. На засіданні комісії з питань захисту прав дитини при Кам`янсько-Дніпровській райдержадміністрації від 05.02.2020 протокол № 1 прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно ОСОБА_3 , ОСОБА_2 та ОСОБА_4 .

В судове засідання позивач не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за без його участі, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити у повному обсязі.

В судове засідання відповідач не з`явився, на адресу суду повернулися конверти з поштовими повідомленнями.

Згідно ч. 1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків:

Відповідач є матір`ю: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 . ОСОБА_2 з 27.12.2019 перебуває на повному державному забезпеченні в Запорізькому обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей. Хлопець був знайдений на вул. Анголенка м. Запоріжжя та відносно нього був складений акт про знайдену дитину та її доставку. Діти знаходяться на обліку в службі у справах дітей райдержадміністрації, як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах. З моменту постановки дітей на облік у родині постійно проводилася профілактична, роз`яснювальна робота щодо належного виконання батьківських обов`язків, створення належних умов для виховання та розвитку дітей, необхідність відвідування дітьми навчального закладу. Але не зважаючи на проведену роботу, направлену на зміну ставлення ОСОБА_1 до виконання батьківських обов`язків, надання допомоги родині ОСОБА_1 та неодноразового притягнення матері дітей до адміністративної відповідальності за ухилення від виконання батьківських обов`язків, розгляду родини ОСОБА_1 на засіданні комісії з питань захисту прав дитини остання не змінила свого ставлення до виконання батьківських обов`язків, яке полягає в тому, що внаслідок відсутності контролю з боку матері ОСОБА_2 перебуває в державному закладі, ОСОБА_3 не відвідує навчальний заклад, не атестований з багатьох предметів, не має шкільного приладдя, не забезпечений сезонним одягом, ОСОБА_4 не проходить своєчасне обстеження та лікування, не відвідує дитячий дошкільний заклад, та заходи, які організовані центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді для дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти в родині ОСОБА_1 позбавлені елементарних предметів побуту, тому на засіданні комісії з питань захисту прав дитини при Кам`янсько-Дніпровській райдержадміністрації прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 .

Згідно ст. 51 Конституції України, ст.ст.180-181СК України батьки зобов`язані утримувати дітей до повноліття. Обов`язки батьків щодо виховання та розвитку дитини визначені ст.150 СК України

Пункт 2 ч. 1 ст. 164 СК України встановлює, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я або навчальний заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років (ст.165 СК України)

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини (ст. 166 СК України). Це означає, що позбавлення батьківських прав допускається лише, коли змінити поведінку батьків в кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків.

Абзац 2 п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 р. за № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" встановлює, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Суд, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають повному задоволенню, оскільки відповідач є матір`ю дітей, свої батьківські обов`язки по відношенню до них не виконує тому слід позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 батьківських у відношенні, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ..

На підставі викладеного, керуючись Конституцією України, ст. ст. 10-13, 18, 76, 81, 258-259, 263-265, 280-282 ЦПК України, ст.ст.150,164-166, 180-181 СК України, Пленумом Верховного Суду України від 30.03.2007 року за № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Органи Опіки та піклування Кам`янсько-Дніпровської райдержадміністрації до ОСОБА_1 третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: КУ «Кам`янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді», КЗ «Запорізький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 у відношенні, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ..

Передати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , органу опіки та піклування - Кам`янсько - Дніпровській райдержадміністрації для подальшого влаштування.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення шляхом подачі апеляційної скарги до Запорізького апеляційного суду через Кам`янсько-Дніпровський районний суд Запорізької області протягом 30 днів з дня складення судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: В. В. Васильченко

Джерело: ЄДРСР 92791439
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку