open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №538/1779/20

Провадження по справі №2/538/489/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 листопада 2020 року Лохвицький районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Бондарь В.А., за участю секретаря судового засідання Горілей Л.В., розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Москаленка Єгора Андрійовича до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Білогорільська сільська рада Лохвицького району Полтавської області, орган опіки та піклування при Виконавчому комітеті Білогорільської сільської ради про виключення запису про батьківство з актового запису про народження дитини, - В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Москаленко Єгор Андрійович звернувся до Лохвицького районного суду Полтавської області із вищевказаним позовом.

Позов мотивовано тим, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 19.02.2019 року виконавчим комітетом Білогорільської сільської ради Лохвицького району Полтавьскої області ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьком дитини записаний - ОСОБА_1 , матір"ю дитини записана - ОСОБА_2 , актовий запис № 01 від 19.02.2019 року зроблений виконавчим комітетом Білогорільської сільської ради Лохвицького району Полтавської області.

Однак, позивач не є біологічним батьком малоліттньої ОСОБА_4 , а отже запис про батьківство ОСОБА_1 підляга виключенню з актового запису № 01 від 19.02.2019 року про народження ОСОБА_4 .

Як пояснює позивач, вони з відповідачем ніколи не перебували в шлюбних відносинах, при цьому позивач відповідно до ст. 126 СК України визнав себе батьком ОСОБА_4 , оскільки відповідач запевнила його, що він є батьком дитини.

Враховуючи викладене, позивач просить суд виключити запис про нього, як про батька дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судове засідання позивач не з"явився, його представник подав письмову заяву, якою позовні вимоги підтримує, просить справу розглядати без його участі.

Відповідач по справі в судове засідання не з"явилася, подала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги визнає.

За відсутності учасників процесу розгляд цивільної справи здійснено в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України без фіксації судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Вивчивши матеріали справи і давши їм належну оцінку, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, ратифікованою Верховною Радою України 17.07.1997р., кожен при вирішенні питань щодо його цивільних прав і обов`язків або встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Суд зазначає, що Конвенція про захист прав і основоположних свобод людини є складовою частиною загальнонаціонального законодавства України.

Згідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження від 19.02.2019 року, актовий запис № 01 - ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася ОСОБА_4 , батьками якої вказано: батька - ОСОБА_1 та матір"ю - ОСОБА_2 (а.с. 9).

Відповідно до ст. 136 СК України, особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред"явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною, суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.

Відповідно до рекомендацій, викладених у п. 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст. 136 СК України), - шляхом пред"явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (ст. 138 СК України), - звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини. Вимога матері про виключення запису про її чоловіка як батька дитини з актового запису про народження дитини може бути задоволена лише у разі подання іншою особою заяви про своє батьківство. Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Згідно п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 року № 96/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року за № 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, встановлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Враховуючи вищевикладене та те, що відповідач дане визнала заявою, а саме, що ОСОБА_1 не є батьком дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , позовні вимоги позивача є обґрунтованими,а тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 141, 200, 258, 259, 263-265, 268 ,354 ЦПК України, ст. 136 СК України, п. 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Москаленка Єгора Андрійовича до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Білогорільська сільська рада Лохвицького району Полтавської області, орган опіки та піклування при Виконавчому комітеті Білогорільської сільської ради про виключення запису про батьківство з актового запису про народження дитини - задовольнити в повному обсязі.

Виключити запис про ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний код: НОМЕР_2 ) як про батька дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , із актового запису № 01 від 19.02.2019 року, який складено у виконавчому комітеті Білогорільської сільської ради Лохвицького району Полтавської області.

Одночасно виправити прізвище та по батькові дитини з ОСОБА_4 на ОСОБА_4 .

Рішення може бути оскаржене на підставі ч. 1 ст. 354 ЦПК України протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У відповідності з п. 15.5 Розділу ХІІІ Перехідних Положень Цивільного процесуального кодексу України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Суддя Лохвицького районного суду Полтавської області В.А. Бондарь

Джерело: ЄДРСР 92772824
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку