open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №345/2550/20

Провадження № 2/345/952/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.11.2020 м.Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Кардаш О.І.

за участю секретаря судового засідання Боднар Н.Ю.,

розглянувши у відкритому заочному судовому засіданні в залі суду в м. Калуші цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа служба у справах дітей органу опіки та піклування Калуської міської ради про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернулася до суду з вищенаведеним позовом вимоги якого мотивує наступним. Відповідач по справі являється її колишнім чоловіком і батьком їх сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після розірвання шлюбу дитину - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було залишено проживати з матір`ю.

З часу розірвання шлюбу відповідач самоусунувся від виконання своїх батьківських обов`язків, вихованням сина не займається, не піклується про його здоров`я, фізичний , духовний і моральний розвиток, жодного разу не відвідав дитину та взагалі не спілкується з ним. Таким чином, дитина вже тривалий час позбавлена піклування батька. Рішенням Калуського міськрайонного суду від 01.03.2016 року з відповідача на користь позивача було стягнуто аліменти на утримання сина, однак відповідач аліменти не сплачує взагалі, у зв`язку з чим утворилася значна заборгованість, яка станом на 01.02.2020 складає 59937,02грн. Все це свідчить, що відповідач систематично ухиляється від свого обов`язку по утриманню малолітнього сина. Крім цього, служба у справах дітей органу опіки і піклування Калуської міської Ради надала висновок №01-23/384 від 07.07.2020 згідно якого вважає за доцільне позбавити батьківських прав відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зважаючи на викладене, позивач просить суд винести рішення яким позбавити батьківських ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також стягнути судові витрати.

Позивач подала до суду заяву в якій зазначила, що позовні вимоги підтримує, просить їх задоволити, проти заочного розгляду справи не заперечує, а справу розглянути у її відсутності.

Від представника третьої особи - Бідюк Т.М. також надійшла заява про розгляд справи у її відсутності, проти задоволення позову не заперечує, просить суд при винесенні рішення врахувати висновок органу опіки та піклування.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином шляхом розміщення оголошення на сайт суду.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

Згідно зі ст. 165 Сімейного кодексу України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 являється сином сторін по справі (а.с. 5).

Рішенням Калуського міськрайонного суду від 02.03.2016 шлюб між ОСОБА_1 , та ОСОБА_2 розірвано (а.с. 7), а відповідно до винесеного Калуським міськрайонним судом Івано-Франківської області додаткового рішення від 01.03.2018 після розірвання шлюбу сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишено проживати з матір`ю, тобто позивачем по справі (а.с. 8).

На підставі рішення Калуського міськрайонного суду від 01.03.2016 судом видано виконавчий лист про стягнення з ОСОБА_2 на користь позивача стягнуто аліменти на утримання сина в розмірі ј частина всіх видів заробітку щомісячно, але не менше 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (а.с. 11), однак ОСОБА_2 визначену судом суму аліментів не сплачує, внаслідок чого виникла заборгованість по їх сплаті, яка станом на 01.02.2020 становить 59937, 02 грн. (а.с. 15).

Той факт, що дитина проживає з позивачем по справі та перебуває на її утриманні підтверджується актом обстеження матеріально-побутових умов проживання дитини (а.с. 12) та довідкою про склад сім`ї від 17.07.2020 № 10709 (а.с. 16).

Той факт, що відповідач самоусунувся від виконання своїх батьківських обов`язків та вихованням сина не займається підтверджується характеристикою з місця його навчання (а.с. 13) та висновком оцінки потреб сім`ї (а.с. 14).

Окрім цього, Служба у справах дітей органу опіки і піклування Калуської міської Ради надала свій висновок №01-23/384 від 07.07.2020 відповідно до якого вважає за доцільне позбавити батьківських прав відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Положеннями норм Сімейного кодексу України встановлено, що кожний із батьків зобов`язаний піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, проявляти у відношенні неї батьківське піклування, зобов`язаний виховувати та утримувати дитину до її повноліття. Здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом (ст.ст. 150, 151, 152, 155 Сімейного кодексу України).

Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Пленум Верховного Суду України в п.п. 15, 16 постанови від 30 березня 2007 № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

У відповідності п.2 ч.1 ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо він, вона ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Зважаючи на те, що батько - відповідач по справі самоусунувся від виконання своїх батьківських обов`язків, вихованням, утриманням дитини не займається, не піклується про здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток сина, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Разом з тим, суд звертає увагу на те, що відповідно до ч. 1 ст. 169 Сімейного кодексу України мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав. Відповідно до ч. 4 зазначеної статті суд при поновленні батьківських прав перевіряє наскільки змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, і постановляє рішення відповідно до інтересів дитини.

Згідно ст. 141 ЦПК України суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь держави судовий збір в розмірі 840, 80 грн. за позовну вимогу про позбавлення батьківських прав та стягнути з відповідача на користь позивача 2000, 00 грн. документально підтверджених судових витрат (а.с. 17).

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.164, 165 СК України, ст.ст. 259, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис про народження №506 від 29.08.2012, складений відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Калушу Калуського міськрайонного управління юстиції.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ІПН НОМЕР_2 на користь держави судовий збір в розмірі 840, 80 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ІПН НОМЕР_2 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_3 судові витрати в розмірі 2000, 00 грн.

Роз`яснити, що мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав у разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав, та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду, шляхом подачі через Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому рішення не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача , поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом вищевказаних строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

СУДДЯ :

Джерело: ЄДРСР 92767909
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку