open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Номер справи 220/1510/20

Номер провадження № 2/220/562/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2020 року смт .Велика Новосілка Донецької області

Великоновосілківський районний суд Донецької області у складі:

головуючого судді - Яненко Г.М.,

при секретарі - Черняєвій С.П.,

за відсутністю сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Велика Новосілка Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , яка діє за довіреністю в інтересах ОСОБА_2 до Великоновосілківського об`єднаного Управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про стягнення грошових коштів, набутих в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

Позивачка, в інтересах ОСОБА_2 , звернулася до суду з позовною заявою до відповідача, Великоновосілківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області, в якій просить стягнути з відповідача на користь ОСОБА_2 грошові кошти, набуті нею в порядку спадкування за законом у вигляді недоотриманої за життя пенсії у розмірі 214705,13 грн.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , який є чоловіком ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина у вигляді недоотриманої пенсії, яку при житті ОСОБА_3 не отримав в розмірі 214705,13 грн. 25 червня 2020 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Стародубцевою В.М., ОСОБА_2 , як дружині померлого ОСОБА_3 , видано свідоцтво про право на спадщину за законом у вигляді недоотриманої за життя спадкоємцем пенсії розміром 214705,13 грн.

ОСОБА_1 , в інтересах ОСОБА_2 звернулася до Великоновосілківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області з заявою про отримання зазначеної пенсії, проте їй було відмовлено у виплаті в зв`язку з тим, що (згідно письмової відповіді відповідача), при звернені не надано засвідченої копії довідки внутрішньо переміщеної особи довірителя ОСОБА_2 . З вказаним ОСОБА_1 не погоджується так як її довірителька має право на спадкове майно без будь-яких обмежень, чим і викликане її звернення до суду з даною заявою.

Ухвалою суду від 19.10.2020 р. справа призначена до судового розгляду в порядку загального позовного провадження.

В судове засідання сторони не з`явилися.

ОСОБА_1 надіслала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність та про підтримання позовних вимог.

Представник Великоновосілківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області в судове засідання не з`явився та про причини неявки не повідомив. Управління повідомлялося про дату та місце розгляду справи у належний спосіб.

Суд, дослідивши докази по справі, вважає, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

За вимогами ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Зі змісту статті 12 ЦПК України вбачається, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Згідно зі ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

За ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст. 1227 ЦК України, суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодування у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім`ї а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Факт прийняття ОСОБА_2 спадщини після смерті ОСОБА_3 підтверджуються Свідоцтвом про право на спадщину за законом від 25.06.2020 року, яке видане приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Стародубцевою В.М. та зареєстроване в реєстрі за № 480. Спадкове майно складається з недоотриманої пенсії в сумі 214705,13 грн.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Таким чином, ОСОБА_2 , у встановленому законом порядку, набула право власності на грошову суму в розмірі 288953,04 грн., шляхом її спадкування після смерті ОСОБА_3 .

Як вбачається з листа Великоновосілківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області, до Управління звернулася представник ОСОБА_2 ОСОБА_1 з заявою про виплату недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера. До заяви були додані необхідні документи. Але оскільки вказаний пакет документів є неповним (відсутня нотаріально засвідчена копія довідки внутрішньо переміщеної особи довірителя ОСОБА_2 ), управління не має права виплатити недоотриману пенсію померлого ОСОБА_3 »

Тобто управлінням відмовлено у виплаті суми недоотриманої пенсії, яка складає спадкову масу та яка належить ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до положення ст. 1301 ЦК України свідоцтво про право на спадщину визнається недійсним за рішенням суду, якщо буде встановлено, що особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, а також в інших випадках, встановлених законом. І тільки в такому разі можлива відмова у набутті спадщини.

Великоновосілківським об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України Донецької області не надано належних доказів недійсності Свідоцтва про право на спадщину за законом від 25.06.2020 року, яке видане на ім`я ОСОБА_2 ..

Посилання відповідача на положення - «ст. 19 Конституції України, ст. 52 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» № 1058, ч. 2 ст. 7 Закону України від 15.04.2014 № 1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» № 1706, до п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» призначення (поновлення) виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам», а також ст. 44, 77, ч. 2 ст. 122, 262 КАС України», якими на думку управління визначена необхідність для виплати недоотриманої пенсії, при подачі спадкоємцями заяв, надавати довідки осіб переселенців, навіть якщо такими особами вони не є, також не мають правових підстав, оскільки положення чинного законодавства, якими врегульовані суспільні правовідносини щодо надання застрахованим особам щомісячних пенсійних виплат (довічного грошового утримання) в порядку пенсійного забезпечення не розповсюджуються на правовідносини, які виникають між територіальними підрозділами ПФУ та спадкоємцями померлих пенсіонерів з приводу отримання тих сум пенсій, які увійшли до складу спадщини.

Останні регулюються приписами ст. 52 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», ст. 91 ЗУ «Про пенсійне забезпечення», - а також аналогічними приписами інших Законів України про пенсійне забезпечення певних категорій застрахованих осіб, - ст.ст. 526, 530, 1227, 1268, ч.ч. 1-3 ст. 1283 ЦК України.

А пункт 2.26 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", на який посилається відповідач, не містить вимоги щодо надання спадкоємцем довідки (чи її копії) про взяття його на облік, як ВПО.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що грошова сума, набута ОСОБА_2 в порядку спадкування, у розмірі 214705,13 грн. неправомірно не виплачена відповідачем до теперішнього часу.

Відповідно до ст. 316, 317 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно) яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Зміст цього права становлять можливості власника на володіння, користування та розпорядження своїм майном. При цьому на зміст права не впливає місце проживання власника та місце знаходження майна.

Згідно ч. 1 ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Відповідно до п. 2.26. Постанови Правління Пенсійного Фонду України № 22-1 від 25 листопада 2005 року «Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» - для виплати недоотриманої пенсії, яка ввійшла до складу спадщини, у зв`язку з відсутністю членів сім`ї або в разі не звернення ними за виплатою вказаної суми протягом шести місяців з дня відкриття спадщини до органу, що призначає пенсію, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, надається документ, що посвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть, свідоцтво про право на спадщину.

Зазначені вище вимоги були виконані стороною позивача.

Відповідно до абзацу 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Права і свободи людини та їх гарантії, відповідно до ст. 3 Конституції України, визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

З системного аналізу викладених вище норм права, суд вважає, що право позивача на мирне володіння, користування, розпоряджання власним майном у вигляді отриманої спадщини порушено з боку відповідача, тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 89,141, 263-265, 268, 272-273, 274-279 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ

Позовні вимоги ОСОБА_1 , яка діє за довіреністю в інтересах ОСОБА_2 до Великоновосілківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про стягнення грошових коштів, набутих в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Стягнути з Великоновосілківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області (адреса: 85550, Донецька обл., смт. Велика Новосілка, вул. Центральна, буд. 103; ЄДРПОУ 42171290) на користь ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) грошові кошти, набуті нею в порядку спадкування за законом у вигляді недоотриманої за життя пенсії ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 214705 (двісті чотирнадцять тисяч сімсот п`ять) грн. 13 коп.

Рішення суду може бути оскаржене до Донецького апеляційного суду через Великоновосілківський районний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Г.М. Яненко

Джерело: ЄДРСР 92739946
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку