open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 747/446/20

Провадження № 2-о/747/13/20

РІШЕННЯ

іменем України

06.11.2020 року смт Талалаївка

Талалаївський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді Тіщенко Л.В.

секретаря Зірки В.П.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Талалаївка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа відділ сприяння зайнятості у Талалаївському районі Срібнянської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою в порядку окремого провадження про встановлення факту що має юридичне значення, а саме факту припинення трудових відносин з Державним підприємством «Укрвуглеперспектива» та ним.

В обґрунтування заяви зазначає, що він уклав цивільно-правовий договір з Державним підприємством «Укрвуглеперспектива» м. Луганська (селище Ювілейне) щодо виконання обов`язків кочегара з 09 лютого 2014 року по 30 квітня 2014 року. На початку червня 2014 року Державне підприємство «Укрвуглеперспектива» потрапило під обстріли внаслідок бойових дій, в результаті якого всі документи згоріли, а юридична особа фактично не функціонує. 15 вересня 2020 року заявник звернувся до відділу сприяння зайнятості у Талалаївському районі Срібнянської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості для отримання статусу безробітного з можливим подальшим працевлаштуванням. Але отримав відмову у зв`язку з тим, що він відноситься до зайнятого населення через неприпинення цивільно-правових договорів на Державному підприємстві «Укрвуглеперспектива». Ухвалою господарського суду Луганської області від 27.12.2010 порушено провадження у справі про банкрутство боржника - Державного підприємства «Укрвуглеперспектива». Ухвалою господарського суду Луганської області від 18.07.2017 провадження у справі про банкрутство боржника - Державного підприємства «Укрвуглеперспектива» - припинено. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про перейменування окремих населених пунктів та районів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей» від 12.05.2016 селище міського типу Ювілейне Артемівської районної у міст і Луганську ради перейменовано на селище міського типу Катеринівка. На даний час територія, на якій знаходиться смт Катеринівка, відноситься до території, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Всі ці обставини позбавляють заявника можливості в односторонньому порядку розірвати трудові відносини, оскільки для зняття трудового договору з реєстрації в центрі зайнятості необхідна особиста присутність обох сторін. Поскільки на сьогоднішній день трудовий договір ще не розірваний, з реєстрації не знятий, і ця обставина порушує трудове право заявника та отримання статусу безробітного, оскільки на даний час він являється зайнятою особою та не має права перебувати на обліку в центрі зайнятості в статусі безробітного. Тому заявник ОСОБА_1 просить суд встановити факт припинення трудових відносин з 30 квітня 2014 року між ним та Державним підприємством «Укрвуглеперспектива».

Ухвалою судді від 16.10.2020 року було відкрито провадження та призначено судове засідання на 10.00 год. 06.11.2020 року, про що учасники справи повідомлені належним чином.

В судове засідання представник заявника ОСОБА_2 не з`явилась, надала заяву про розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі та просить задовольнити. Представник заінтересованої особи відділ сприяння зайнятості у Талалаївському районі Срібнянської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості - в судове засідання не з`явився, від представника надійшла заява про розгляд справи без участі представника, заявлені вимоги визнають.

Суд, розглянувши заяви учасників справи, приходить до наступного висновку.

Згідно ч.3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів. Оскільки всі учасники справи в судове засідання не з`явились, то відповідно до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Судом встановлені наступні фактичні обставини та зміст спірних правовідносин, які підтверджуються дослідженими в судовому засіданні доказами, наданими учасниками справи на підтвердження своїх вимог.

Так, судом встановлено, що згідно повідомлення відділу сприяння зайнятості у Талалаївському районі Срібнянської районної філії Чернігівського обласного центру від 15.09.2020 року ОСОБА_1 не може бути надано статус безробітного, так як на дату звернення він відноситься до зайнятого населення виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру на Державному підприємстві «Укрвуглеперспектива» (а.с.16). Згідно з відомостями ЄДРПОУ Державне підприємство «Укрвуглеперспектива» знаходиться в с. Луганськ селище Катеринівка. 11.01.2011 року внесено судове рішення про порушення провадження у справі про банкрутство юридичної особи (а.с. 9-11). Згідно інформації Пенсійного фонду України з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстр у загальнообов`язкового державного соціального страхування про застраховану особу ОСОБА_1 наявна інформація про страхувальника - Державне підприємство «Укрвуглеперспектива», і за 2014 рік нараховувався дохід за 2, 3 і 4 місяць року (а.с.5-8).

Оцінивши надані учасниками справи докази, подані на підтвердження своїх вимог, суд приходить до висновку, що застосуванню підлягають наступні норми права.

Даючи аналіз встановленим обставинам, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до п.5 ч.2 ст. ст. 293, ч. 2 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення. Окрім того, відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. У відповідності до п. 7 вказаної вище Постанови, суд вправі розглядати справи про встановлення факту, що має юридичне значення, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Відповідно до ст. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Статтею 46 Конституції України передбачено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Згідно з ч.2ст.8 Конституції України звернення до суду для захисту конституційних прав та свобод громадян на підстав і Конституції України гарантується.

Відповідно до ст. 5-1 КЗпП України держава гарантує працездатним громадянам, які постійно проживають на території України, зокрема вільний вибір виду діяльності, правовий захист від необґрунтованої відмови у прийнятті на роботу і незаконного звільнення, а також сприяння у збереженні роботи. Крім цього щодо вимоги про встановлення факту розірвання трудового договору суд констатує наступне. Відповідно до роз`яснень Міністерства праці та соціальної політики України від 30 червня 2005 року №06-К 29121/14 від та від 09 листопада 2014 року №06-2/33 зняття з реєстрації трудового договору в державній службі зайнятості здійснюється відповідно до Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики від 08 червня 2001 року за № 260, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 червня 2001 року №554/5745 і тільки в присутності двох сторін, які уклали між собою даний договір. За відсутності однієї зі сторін трудових відносин зняття з реєстрації трудового договору, можливе лише за умови, якщо до центру зайнятості буде подано рішення суду, яке набрало законної сили, щодо припинення дії такого договору або визнання його таким, що втратив силу. Від встановлення факту припинення трудових відносин та факту розірвання трудового договору залежить право заявника на отримання статусу безробітної особи. Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 позбавлений можливості здійснити державну реєстрацію розірвання трудового договору, поскільки організація знаходиться на тимчасово окупованій території Луганської області.

Встановлення факту припинення трудових відносин та факту розірвання трудового договору є єдиним способом підтвердження факту припинення трудових відносин ОСОБА_1 з Державним підприємством «Укрвуглеперспектива» та реалізації права на працевлаштування на нову роботу в порядку передбаченому трудовим законодавством України, або набуття статусу безробітного.

З огляду на викладене, суд вважає що дійсно для реалізації заявником права на отримання статусу безробітного є об`єктивні перешкоди. З метою захисту прав і свобод громадянина України, якою є заявник, суд прийшов до висновку про необхідність задоволення заяви про припинення трудових відносин, бо законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, що надасть можливість заявнику реалізувати своє право на отримання статусу безробітного з можливим подальшим працевлаштуванням за дорогою відділу сприяння зайнятості.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що сукупність наданих заявником доказів дозволяє зробити висновок про припинення трудових відносин між заявником по справі та Державним підприємством «Укрвуглеперспектива».

На підставі викладеного, керуючись ст. 5-1 КЗпП України, ст. ст. 4, 10, 12, 13, 58-60, 76-84, 89, 211, 259, 264-265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа відділ сприяння зайнятості у Талалаївському районі Срібнянської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості, про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт припинення трудових відносин з 30 квітня 2014 року між Державним підприємством «Укрвуглеперспектива» і фізичною особою ОСОБА_1 за трудовим договором від 09 лютого 2014 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Чернігівського апеляційного суду протягом 30 днів з дня винесення.

Суддя Л.В.Тіщенко

Джерело: ЄДРСР 92700734
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку