open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Провадження №2-о/760/359/20

Справа №760/20772/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 жовтня 2020 року Солом`янський районний суд м. Києва

у складі: головуючого судді: Оксюти Т.Г.

при секретарі Горупа В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в місті Києві цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Солом`янський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулась до суду з вказаною заявою та просила встановити факт родинних відносин брат-сестра між померлим ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Свою заяву обґрунтовувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у Росії, у Володимирській області, у місті Судогда народилася ОСОБА_1 , яка у подальшому 08 травня 1955 року у м. Києві змінила прізвище на ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб.

Зазначила, що вона є рідною сестрою ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, рідною сестрою ОСОБА_2 , який помер у 1975 році та був похований на Байковому кладовищі 17 січня 1975 року, що підтверджується свідоцтвом про поховання та дочкою ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Факт родинних стосунків між ОСОБА_6 , ОСОБА_5 та ОСОБА_2 підтверджується тим, що вони померли у м. Києві та що їх у 1975 році було захоронено у спільній огорожі на Байковому кладовищі у м. Києві.

У заявниці немає свідоцтва про смерть її брата ОСОБА_2 .

Встановлення факту родинних відносин між заявницею та ОСОБА_2 , а саме того, що заявниця є рідною сестрою ОСОБА_2 , необхідне їй для отримання свідоцтво про смерть ОСОБА_2 та можливістю бути в майбутньому похованою у місці родинного поховання на Байковому кладовищі, оскільки а ні цього документу, а ні іншого документу, що б підтвердив факт родинних відносин, зокрема, свідоцтва про народження, у заявниці не збереглося у такому стані, щоб його можна було прочитати.

Витребувати свідоцтво про народження щодо себе з міста Судогда Володимирської області, Російської Федерації, протягом тривалого часу (з 22 листопада 2019 року) заявниці з причин, що від неї не залежать, й досі не вдалося, що підтверджується відповіддю Солом`янського районного у м. Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 19 серпня 2020 року за №67/20.11-36.

На підставі викладеного просила заяву задовольнити.

Заявник в судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи без її участі, в якій також підтримала обставини викладені у заяві та просила її задовольнити.

Солом`янський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) надіслав на адресу суду заяву в якій просив розглядати справу без участі його представника та ухвалити рішення відповідно до вимог діючого законодавства.

Суд, врахувавши заяву заявника, вивчивши та дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення заяви, виходячи з наступного.

Згідно ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у Росії, у Володимирській області, у місті Судогда народилася ОСОБА_1 , яка у подальшому 08 травня 1955 року у м. Києві змінила прізвище на ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про одруження НОМЕР_1 .

Заявник просила встановити факт родинних відносин брат-сестра між померлим ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами.

Встановлено, що заявник є рідною сестрою ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_2 , рідною сестрою ОСОБА_2 , який помер у 1975 році та був похований на Байковому кладовищі 17 січня 1975 року, що підтверджується свідоцтвом про поховання, та дочкою ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_3 .

Факт родинних стосунків між ОСОБА_6 , ОСОБА_5 та ОСОБА_2 підтверджується тим, що вони померли у м. Києві та що їх у 1975 році було захоронено у спільній огорожі на Байковому кладовищі у м. Києві, що підтверджується свідоцтвом.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про поховання та похоронну справу» за бажанням одного з родичів, визначених у частині п`ятій статті 6 цього Закону, для поховання двох чи більше померлих безоплатно виділяється місце для родинного поховання. Після здійснення поховання померлого виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка взяла на себе зобов`язання поховати померлого, як користувачу місця поховання (користувачу місця родинного поховання) спеціалізованим комунальним підприємством (а в разі його відсутності - виконавчим органом сільської, селищної, міської ради) видається відповідне свідоцтво, зразок якого затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує нормування державної політики у сфері житлово-комунального господарства. Це свідоцтво дає право його пред`явнику на встановлення намогильних споруд у межах могили (родинного поховання), вирішення питання про проведення підпоховання, здійснювати інші дії, пов`язані з використанням місця поховання, якщо це не суперечить законодавству. На могилах (місцях родинного поховання) можуть встановлюватися намогильні споруди, склепи за індивідуальним замовленням у межах, встановлених для могили (родинного поховання). Встановлені намогильні споруди, склепи реєструються спеціалізованим комунальним підприємством (а в разі його відсутності - виконавчим органом сільської, селищної, міської ради) у книзі обліку намогильних споруд, форму якої затверджує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства. Забороняється здійснювати поховання інших померлих (підпоховання), встановлення намогильної споруди, склепу без згоди користувача місця поховання і користувача місця родинного поховання).

В силу положень ст. 2 Закону України «Про поховання та похоронну справу» користувач місця поховання (місця родинного поховання) - особа, яка здійснила перше поховання на відведеному місці поховання (родинного поховання) та/або має відповідне свідоцтво про смерть похованого і свідоцтво про поховання, передбачене статтею 25 цього Закону.

У заявниці відсутнє свідоцтво про смерть її брата ОСОБА_2 .

Встановлення факту родинних відносин між заявницею та ОСОБА_2 , а саме того, що вона є рідною сестрою ОСОБА_2 , необхідне їй для отримання свідоцтва про смерть ОСОБА_2 та можливістю бути в майбутньому похованою у місці родинного поховання на Байковому кладовищі.

Витребувати свідоцтво про народження відносно ОСОБА_1 з міста Судогда Володимирської області, Російської Федерації, протягом тривалого часу (з 22 листопада 2019 року) заявниці з причин, що від неї не залежать, не вдалося, що підтверджується відповіддю Солом`янського районного у м. Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 19 серпня 2020 року за №67/20.11-36.

Факт родинних відносин між померлим ОСОБА_5 , померлим ОСОБА_2 і заявницею також підтверджується співпадінням зазначення їх родових прізвищ, які відображені в свідоцтві про шлюб заявника та свідоцтві про смерть ОСОБА_5 , однаковим ім`ям їх батька, який захоронений поруч із ОСОБА_5 .

Відповідно до ч. 2 ст. 256 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Отже, судом достовірно встановлено, що заявник ОСОБА_1 є рідною сестрою ОСОБА_2 , який помер у 1975 році.

Відповідно до п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 року №3, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних стосунків коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що заявник довела ті обставини, на які посилалась як на підставу своїх вимог, а тому заява підлягає задоволенню у повному обсязі.

Виходячи з вищевикладеного, керуючись Постановою Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 року №3, ст. ст. 4, 5, 259, 263, 264, 265, 273, 293-294, 315-319 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_4 , є рідною сестрою ОСОБА_2 , який помер у 1975 році.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 92654046
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку