open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 127/13678/20

Провадження № 2/127/2120/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

26.10.2020 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Короля О.П.,

секретаря Крижанівського В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Вінниці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Вінниця-Млин», засновника Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Вінниця-Млин» Григорцевої Майї Степанівни та засновника Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Вінниця-Млин» ОСОБА_2 про визнання припиненими трудових відносин,

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького міського суду Вінницької області звернулась ОСОБА_1 з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Вінниця-Млин, засновника ТОВ Торговий дім Вінниця-Млин Григорцевої М.С. та засновника ТОВ Торговий дім Вінниця-Млин Чобанова Омар НейматаОгли про визнання припиненими трудових відносин.

Позов мотивований тим, що з 06 серпня 2015 року ОСОБА_1 призначена на посаду та працює директором Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Вінниця Млин (надалі Товариство), місцезнаходження юридичної особи відповідно до єдиного державного реєстру юридичних осіб: 21001, м. Вінниця, площа Героїв Чорнобиля, 1, офіс 112, 114. Тобто, виконавчим органом Товариства є одноособовий директор ОСОБА_1 .

Засновниками Товариства є ОСОБА_3 (розмір внеску до статутного фонду 700000 гривень, 50 % статутного фонду) та ОСОБА_2 (розмір внеску до статутного фонду 700000 гривень, 50 % статутного фонду). Виробничі потужності Товариства перебувають за адресою: АДРЕСА_1 (місцезнаходження м`ясокомбінату). Підприємство займалося виробництвом м`ясних продуктів.

В 2019 році у позивача директора Товариства внаслідок непорозумінь у господарській діяльності, погіршилися відносини з одним із засновників ОСОБА_3 через її представника ОСОБА_4 (сина засновниці). В зв`язку з постійними нервовими стресами на роботі погіршився стан здоров`я ОСОБА_1 і вона вимушена була проходити тривале лікування. З грудня 2019 року ОСОБА_1 зупинили виплату заробітної плати.

З лютого 2020 р. ОСОБА_1 фактично не допускали на територію м`ясокомбінату. ОСОБА_1 неодноразово в усному та письмовому порядку, просила засновників звільнити її з посади директора, але її прохання ігнорувалися і на адресу позивача представником ОСОБА_3 ОСОБА_4 постійно висловлювались образи та погрози.

01 квітня 2020 року ОСОБА_1 написала заяву про звільнення з посади директора Товариства з 14 травня 2020 року. Цього ж дня, нею як виконавчим органом Товариства, видано наказ про скликання позачергових зборів учасників Товариства, згідно з яким вона скликала збори на 10:00 годину 12 травня 2020 року (не менш як за 30 днів). Порядок денний зборів: розгляд заяви про звільнення з посади директора Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Вінниця Млин ОСОБА_1 . Місце проведення зборів: 23100, м. Жмеринка, вул. Верхня трудова, будинок, 35 (місцезнаходження м`ясокомбінату). Ці два документи ОСОБА_1 додала до повідомлення про призначення позачергових зборів учасників Товариства і направила офіційно рекомендованим листом з повідомленням на адреси Товариства та учасників Товариства. Ще в телефонному режимі вона повідомила учасників про майбутні збори.

12 травня 2020 року збори не відбулися в зв`язку з неявкою учасників Товариства, причини неявки ОСОБА_1 не повідомили. Зазначена обставина підтверджується актом від 12 травня 2020 року та відеозйомкою, яка додається до акту.

Зазначені вище обставини і стали підставою звернення до суду з відповідною позовною заявою.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися. Про дату, час та місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином.

При розгляді справи судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

06 серпня 2015 року ОСОБА_1 призначена на посаду та працює директором Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Вінниця Млин, місцезнаходження юридичної особи: 21001, м. Вінниця, площа Героїв Чорнобиля, 1, офіс 112, 114.

Засновниками Товариства є ОСОБА_3 (розмір внеску до статутного фонду 700000 грн., 50 % статутного фонду) та ОСОБА_2 (розмір внеску до статутного фонду 700000 грн., 50 % статутного фонду). Виробничі потужності Товариства перебувають за адресою: АДРЕСА_1 (місцезнаходження м`ясокомбінату). Підприємство займалося виробництвом м`ясних продуктів.

В 2019 році у директора Товариства ОСОБА_1 , внаслідок непорозумінь у господарській діяльності, погіршилися відносини з одним із засновників ОСОБА_3 через її представника ОСОБА_4 (сина засновниці). В зв`язку з постійними нервовими стресами на роботі погіршився стан здоров`я ОСОБА_5 і вона вимушена була проходити тривале лікування. З грудня 2019 року ОСОБА_1 зупинили виплату заробітної плати. З лютого 2020 року позивачу ОСОБА_5 фактично не допускають на територію м`ясокомбінату. ОСОБА_1 неодноразово, в усному та письмовому порядку просила засновників звільнити її з посади директора, але її прохання ігнорувалися.

01 квітня 2020 року ОСОБА_1 написала заяву про звільнення з посади директора Товариства з 14 травня 2020 року. Цього ж дня, нею як виконавчим органом Товариства, видано наказ про скликання позачергових зборів учасників Товариства, згідно з яким вона скликала збори на 10 год. 12 травня 2020 року (не менш як за 30 днів). Ці два документа позивач додала до повідомлення про призначення позачергових зборів учасників Товариства і направила офіційно рекомендованим листом з повідомленням на адреси Товариства та учасників Товариства. Ще в телефонному режимі вона повідомила учасників про майбутні збори.

12 травня 2020 року збори не відбулися в зв`язку з неявкою учасників Товариства, причини неявки відповідачі не повідомили. Зазначена обставина підтверджується актом від 12 травня 2020 року та відеозйомкою, яка додана до акту.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази в справі, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про задоволення позову з таких підстав.

Відповідно до ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється.

За змістом ч. 2 ст. 22 КЗпП України відповідно доКонституції Українибудь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об`єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання не допускається.

Положеннями частин 1 та 3 ст. 38 КЗпП України передбачено, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім`ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник. Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

Відповідно до п. «г» частини 5 статті 41 та статті 59 Закону України Про господарські товариства до компетенції загальних зборів належить утворення і відкликання виконавчого та інших органів товариства.

Згідно з ч. 3 ст. 61 Закону України Про господарські товариства загальні збори учасників товариства повинні скликатися також на вимогу виконавчого органу.

Положеннями ч. 5 ст. 61 Закону України Про господарські товариства передбачено, що про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Викладені вище обставини доведені такими доказами :

витяг з єдиного державного реєстру юридичних осіб;

конверт з відміткою про повернення поштового відправлення;

повідомлення про призначення позачергових зборів від 01 квітня 2020 року;

наказ про скликання позачергових зборів від 01 квітня 2020 року;

заява про звільнення з роботи від 01 квітня 2020 року;

інформація про відправлення з чеком Товариству Торговий дім «Вінниця-Млин»;

інформація про відправлення з чеком на ім`я ОСОБА_2 ;

інформація про відправлення з чеком на ім`я ОСОБА_3 ;

опис вкладення;

трекінг відправлення;

акт про неприбуття учасників Товариства на збори від 12 травня 2020 року;

відеофіксація неприбуття учасників Товариства на CD диску.

Враховуючи доведеність позовних вимог, суд дійшов до переконання в тому, що позов підлягає задоволенню.

Питання судових витрат суд вирішує відповідно до положеньстатті 141 ЦПК України. Представник позивача просив судові витрати, які складаються із сплати судового збору, стягнути з відповідача. З приводу судових витрат на професійну правничу допомогу представник позивача повідомив суд, що протягом 5 днів буде надано суду відповідне клопотання про ухвалення додаткового рішення.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 8, 43 Конституції України, ст. ст. 22, 38 КЗпП України, ст. ст. 41, 59, 61 Закону України Про господарські товариства,ст.ст.4,76-81,89,141,263-265 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати припиненими трудові відносини ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , як директора з Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Вінниця-Млин», код ЄДРПОУ 37489390, місцезнаходження юридичної особи відповідно до єдиного державного реєстру юридичних осіб : 21001, м. Вінниця, площа Героїв Чорнобиля,1, офіс, 112, 114, з 14.05.2020 року на підставі п. 4 ч. 1 ст. 36, ст. 38 КЗпП України за власним бажанням.

Стягнути в рівних частках з Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Вінниця-Млин», код ЄДРПОУ 37489390, місцезнаходження юридичної особи відповідно до єдиного державного реєстру юридичних осіб : 21001, м. Вінниця, площа Героїв Чорнобиля,1, офіс, 112, 114, ОСОБА_3 , місце проживання : АДРЕСА_3 , РНОКПП невідомий, та ОСОБА_2 , місце проживання : АДРЕСА_4 , на користь ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , у відшкодування витрат із сплати судового збору 840,80 грн.

Встановити представнику позивача ОСОБА_1 адвокату Сарафанюку О.П. строк для подання доказів щодо розміру понесених судових витрат на правову допомогу до 02.11.2020 року включно.

Призначити судове засідання для вирішення питання про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу на 09.11.2020 р. на 12 год.

Позивач може оскаржити заочне рішення суду в загальному порядку.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідачів.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Повне рішення суду складено 28.10.2020 р.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 92637528
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку